„INFIINTAREA UNUI CENTRU NATIONAL DE INFORMARE SI PROMOVARE TURISTICA IN MUNICIPIUL MORENI, JUDETUL DAMBOVITA”

Choose Language

Informațiile prezentate pot să se schimbe în timp. Vă rugăm consultați CNIPT-urile pentru informații suplimentare. Ultima actualizate 12.04.2017

CNIPT-uri în regiunea Banat

Cuprins

Click pentru a ajunge la informația dorită

 1. CNIPT Moldova Nouă

 2. CNIPT Anina

 3. CNIPT Lugoj

 4. CNIPT Caransebeș

 5. CNIPT Lipova

 

1. CNIPT Moldova Nouă

cnipt moldova noua.jpg

Sursa: Site-ul oficial CNIPT Moldova Noua

Date de contact

Centrul Naţional de Informare şi Promovare Turistică Moldova Nouă

Moldova Nouă,Stradă Dunării,Numărul 3

Telefon/Fax +40355 429 799

E-mail cniptmoldovanoua@yahoo.com

Web site www.cniptmoldovanoua.ro

Facebook:https://www.facebook.com/Centrul-turistic-Moldova-Nou%C4%83-1811171072431244/?ref=aymt_homepage_panel

 

Obiectiv principal 

Insula Ostrov Moldova Veche

Aria naturală se află în extremitatea sud-vestică a judeţului Caraş-Severin, pe teritoriul administrativ al oraşului Moldova Nouă (în Clisura Dunării), în partea sudică a satului Moldova Veche, aproape de drumul naţional DN57, care leagă localitatea Coronini de Macesti.

Cea mai mare comoară a insulei aflată în zona localităţii Moldova Veche este colonia de cai sălbatici care trăieşte aici. Aceştia trăiesc total lipsiţi de legătură cu oamenii, în libertate deplină.Insula din mijlocul Dunării nu ascunde doar frumuseţea cailorsălbatici, un număr de 70 de specii de păsări găsindu-şi locul aici în timpul migraţiei. În mijlocul insulei se află şi un mic lac, fără conexiune cu fluviul.

Alte obiective turistice : Râpa cu lăstuni din valea Divici,Rezervaţia Naturală Baltă Nera-Socol,Cascadele Padina Matei,Morile de apă de la Sichevita,Peştera Gaură cu muscă.Peştera Grotă Haiducească,Peştera Gaură Chindiei II,Cetatea Sf.Ladislau,Stanca Babacaia(unică pe tot parcursul Dunării).

 

Un eveniment principal

Zilele oraşului Moldova Nouă– eveniment anual, organizat în 15,16,17 august

Scopul evenimentului: În trecut,în zilele de 15,16 şi 17 august se sărbătorea Ziua Minerului,Moldova Nouă fiind oraş miner.Cu trecerea timpului activitatea minerilor a fost închisă,iar ulterior evenimentul a căpătat numele de Zilele Oraşului Moldova Nouă.Tot în aceste zile sărbătoarea Sfintei Maria este prăznuită de mulţi localnici.

 

Personalităţi

- Alexandru Moisi învăţător-director la şcoală din Moldova Nouă ,născut în satul Coronini,acesta a întocmit Monografia Clisurii Dunării.

- Sofia Arcan A văzut lumina zilei în 14 ianuarie 1917 la Moldova Nouă din judeţul Caraş-Severin.A desfăşurat o bogată activitate publicistică..

A debutat cu schiţe în revista Fruncea a lui Nicolae Ivan din Timişoara.

A publicat următoarele lucrări:

Iana hoinară, român, Editura Contemporană, 1942.

Neştiutele noastre iubiri, român, Editura Faclă, 1975.

Singură în bătaia lunii, român, Editura Faclă, 1977.

Vara suferinţelor, român, Editura Faclă, 1980.

Joc întrerupt, român, Editura Faclă, 1986.

 

2. CNIPT Anina

anina.jpg

Date de contact

Adresa: Anina, str Victoriei nr. 23 A, cod poștal 325150

Telefon/fax: +40.355.429.964

E-mail:  cniptanina@yahoo.ro

Website: cniptanina.ro

 

 Obiective turistice

Potenţialul turistic al zonei este deosebit, localităţile Anina şi Steierdorf fiind aşezate în cuprinsul Munţilor Aninei, munţi ce prezintă în proporţie de 70% roci carstice, în care apele au săpat diverse formaţiuni specifice precum: izbucuri, cascade, abrupturi, peşteri, grote, chei, etc.

http://cniptanina.ro/obiective-turistice/resurse-turistice-naturale/muntii-aninei/

Resurse turistice naturale:

-           Lacul Buhui – primul lac artificial de pe teritoriul României

http://cniptanina.ro/obiective-turistice/resurse-turistice-naturale/lacul-buhui/

-           Lacul Mărghitaș

-           Peștera Buhui – prin care curge cel mai lung curs de apă subteran din Romania

http://cniptanina.ro/obiective-turistice/resurse-turistice-naturale/pestera-buhui/

-           Complexul de peșteri Ponor – Plopa în care s-au găsit cele mai vechi fosile de Homo Sapiens din Europa

-           Lacul Miniș

-           Poiana Plopa

-           Cascada Cârșa

-           Cascada Bigăr

-           Rezervația paleontologică Ponor

Cantonul Silvic Cârneala și Peștera Cârneala (Peștera de Gheață); Resurse turistice antropice:

-           Calea ferată Anina-Oravița, construită între anii 1860-1863

http://cniptanina.ro/obiective-turistice/resurse-turistice-antropice/semmeringul-banatean-anina-oravita/

-           Biserica romano-catolică ,,Sfânta treime” din Steierdorf,

-           Biserica romano-catolică ,,Inima lui Isus” din Anina,

-           Biserica ortodoxă ,, Sfinții împărați Constantin și Elena” din Anina

 Calea ferată Anina-Oravița sau ”Semeringul Bănățean” este prima cale ferată montană de pe teritoriul României și funcționează de 150 de ani. Este de admirat felul în care ea este construită și peisajul frumos care se poate admira. Calea ferată are o lungime de 33,8 km, 134 de curbe, 14 tunele, 10 viaducte, 2117 drumuri înguste făcute în stâncă, ziduri de susținere 9946m.  Calea ferată Anina-Oravița a primit denumirea de ”Semeringul Bănățean” datorită tehnicilor și formei ei. Tehnicile au fost folosite într-un mod inteligent pe un teren greu accesibil. Tunelul de la Gîrliște, cu o lungime de 660 m, este unul din cele mai înguste tuneluri din România. Mai există aici și Viaductul Jitin cu o lungime de 131 m. Frumusețea naturii îi încântă și astăzi călătorii trenului prin culmi înalte, stânci abrupte și păduri de foioase și conifere – o priveliște minunată în fiecare anotimp.

            Gara Oravița se află la +218,6 față de nivelul mării iar gara Anina la +557,6 deci o diferență de nivel de 339 m.

Construcţia acestei linii a fost un rezultat al exploatărilor miniere din acest ţinut montan al Banatului de Sud. Această linie ferată Oraviţa – Anina constituie pe drept cuvânt o artă inginerească a construcţiilor în materie de căi ferate montane. Este un unicat în ţara noastră şi în Sud-Estul Europei şi îşi merită într-adevăr denumirea de Semmeringul Bănăţean. Gara CFR Anina este încadrată ca monument istoric cu codul: CS-II-m-A-10959.

La ora actuală, zilnic (7 zile/săptămână), pe ruta Anina – Oravița circulă trenul Regio cu nr.9694, cu plecare din Anina la ora 13:30 și sosire în Oravița la ora 15:20. Pe ruta Oravița – Anina, trenul Regio cu nr.9695 are ora de plecare din Oravița 11.15 și sosirea în Anina la 13:05. Fiecare garnitură este compusă din două vagoane clasa a II-a tractate de o locomotivă LDH.

 

Un eveniment principal

In luna iunie se sărbătoreşte hramul bisericii romano-catolice din Steierdorf renumitul KIRCHWEIHE. Serbarea Kirchweih (hramul bisericii romano-catolice) din Steierdorf este un eveniment tradiţional, având două laturi distincte: o latură religioasă, reprezentând aniversarea sfinţirii bisericii în duminica Sfintei Treimi a anului 1873 şi o latură culturală, organizată de către Forumul Democrat German, Consiliul Local şi Primăria oraşului Anina. Această manifestaţie cultural – religioasă se doreşte a fi o exprimare a identităţii culturale, de port şi limbă pentru minoritatea germană din Steierdorf – Anina. Totodată, are loc prezentarea portului popular german din alte zone ale Banatului Montan şi de câmpie. Fanfara cântă marşuri tradiţionale ale germanilor din această zonă. Mesajul evenimentului este acela al bunei înţelegeri între naţionalităţile conlocuitoare din localitatea Anina.

De obicei participă formaţii de dansuri populare germane, îmbrăcate în portul tradiţional specific din localitatea acelei formaţii. Echipele de dansuri vin de obicei din : Timişoara, Biled (Timiş), Reşiţa, Caransebeş, Bocşa, Oraviţa, Orşova, Oţelul Roşu.

 

3. CNIPT Lugoj

big_piața_iosif_constantin_drăgan.jpg 

Sursa: Site-ul CNIPT Lugoj

Date de contact

 spl. Coriolan Brediceanu, nr. 20

office@turismlugoj.ro

0371360032 / 0721113474

 

Obiectiv principal/Link către alte obiective turistice

Turnul - clopotnița cel mai vechi vestigiu lugojean și a aparținut de fosta biserică – mănăstire „Sfântul Nicolae”, ctitorită în secolul XIV-XV. Nu există date certe referitoare la anul construcției. Unii cercetători susțin că biserica din care face parte actuala clopotniță a fost construită din lemn de către călugări veniți din Țara Românească.

Pe fațadă se poate vedea chipul Sfântului Nicolae în basorelief, iar în registrul de jos o piesa heraldică flancată de pisania în limba latină: „AEDIFICATA HAEC ECLESIA PER ME IOANNEM RATZ DE MEHEDIA SUPREMUM PREFECTUM INCLITORUM DISTRICTUM LUGOS, CARANSEBES ET LIPPA. ANNO DOMINI 1726 DIEE 19 IUNY” - “Această biserică a fost (re)clădită de mine Ioan Raț de Mehadia, prefectul suprem al strălucitelor districte Lugoj, Caransebeș și Lipova. Anul Domnului 1726, ziua 19 iunie.”

Sursa: http://www.turismlugoj.ro/ro/resurse-turistice/obiective-turistice/in-municipiul-lugoj/turnul-clopotnita-sfantul-nicolae&page=1

 

Eveniment principal/Link către alte evenimente din localitate

EVENIMENTE ANUALE

Aprilie:

 • Toaca la Lugoj,
 • Festivalul Internațional de Blues "BluesFest"

Mai:

 • Gala de Blues Jazz

Iunie:

 • Sărbătoarea Berii
 • Cupa Condordia MTB XCO
 • Festivalul coral “Ion VIdu”

Iulie:

 • Festivalul Saltimbanciada

August:

 • Ruga Lugojeană - 15 august
 • festivalul de folclor Ana Lugojana
 • Rock pe 2 Roti

Octombrie:

 • Serbările Toamnei
 • Lugoj MusicFest

Decembrie:

 • Ziua Lugojului - 20 decembrie

Alte informatii gasiti aici : http://www.turismlugoj.ro/ro/informatii-utile/calendarul-evenimentelor-culturale-datinilor-si-obiceiurilor

 

Personalitate născută în zonă/Obiceiuri din zonă/Alte detalii

DATINI ȘI OBICEIURI DE CRĂCIUN

Una dintre cele mai importante festivităţi ale Crăciunului românesc o reprezintă colindul. În unele sate din Timiş, tradiţiile vechi de secole se mai păstrează şi astăzi, aşa că la colindat, din casă în casă, merg atât copiii, cât şi cetele de tineri, numiţi “piţărăi”. În prima zi de Crăciun, colindătorii merg cu „Steaua”, amintind de astrul pe care l-au urmat Cei Trei Magi pentru a ajunge la locul unde s-a născut Pruncul Iisus. Un alt obicei este cel al „Viflaimului” sau „Irozii”, reprezentând o scenetă prin care copiii refac, în casa sau în curtea gazdei, povestea naşterii lui Isus. Tradiţia spune că cel care primeşte colindul va fi binecuvântat şi va avea numai noroc în anul care vine, un semn de bunăstare fiind şi dacă prima persoană care intră în casă de Crăciun este un bărbat.

În unele sate se păstrează şi un alt obicei: cel mai în vârstă membru al familiei trebuie să arunce în faţa colindătorilor boabe de grâu şi de porumb. Bătrânii spun că, dacă boabele peste care au trecut colindătorii vor fi amestecate cu sămânţa pe care o vor pune în brazdă, vor avea o recoltă foarte bună în anul următor.

Tot în Banat, există şi obiceiul ca sub faţa de masă pe care se vor aşeza bucatele sărbătoreşti, să se pună fire de fân şi seminţe de grâu, porumb sau floarea-soarelui, care se dau apoi la vite, ca să aibă casa linişte şi bogăţie.

Sursa : http://www.turismlugoj.ro/ro/informatii-utile/calendarul-evenimentelor-culturale-datinilor-si-obiceiurilor/datini-si-obiceiuri-de-craciun

 

4. CNIPT Caransebeș

cniptcaransebes.jpg 

Sursa: Site-ul CNIPT Caransebes

Date de contact

Adresă: Parcul General Ioan Drăgălina, Caransebeș

325400, Caraș-Severin, România

Telefon: 0355 429 955

Fax: 0355 429 955

Facebook: https://www.facebook.com/cniptcaransebes/

 

Obiectiv principal/Link către alte obiective turistice

Muzeul Judeţean de Etnografie şi al Regimentului de Graniţă din Caransebeş

Muzeul Judeţean de Etnografie şi al Regimentului de Graniţă din Caransebeş s-a înfiinţat în anul 1963 la iniţiativa inimoşilor iubitori de istorie: prof. Bujor Jumanca, prof. Iulian Lungu şi col(r) Liviu Groza.

În anul 1963 este descoperită o diploma militar la Tibiscum, eveniment ce atrage atenţia academicianului Constantin Daicoviciu, care impulsionează activitatea muzeală de la Caransebeş prin organizarea instituţiei în Muzeu de Etnografie şi istorie locală.

Din această perioadă datează începuturile cercetărilor arheologice sistematice de la Tibiscum.
Din iniţiativa directorului muzeului dr. Petru Bona şi cu sprijinul deosebit acordat de către prof. dr. Trandafir Cocârlă, primul secretar general al Judeţului Caraş – Severin este înfiinţată Rezervaţia Arheologică de la Tibiscum, aflată în satul Jupa, pe o suprafaţă de 17 Ha, unde sunt protejate monumentele aparţinătoare municipiului roman şi castrului militar.

Tot datorită demersurilor făcute de către conducerea muzeului şi sprijinite de conducerea judeţului Caraş – Severin, în anul 1980 este deschisă prima expoziţie arheologică în Muzeul Rezervaţiei Arheologice de la Tibiscum şi tot în acest an Muzeul din Caransebeş primeşte spre administrare clădirea comandamentului Regimentului de Graniţă Nr. 13 Româno – Bănaţean, unde se va stabili după anul 1989 şi unde astăzi îşi desfăşoara activitatea.

 

Eveniment principal/Link către alte evenimente din localitate

Serbările Cetății

 Serbările Cetății reprezintă un festival de renume, fiind o vie poveste a Epocii Medievale, aducând la viață călăreți, domnițe, povești demult apuse, dar care aduc o nouă lumină în Cetatea Caransebeșului.

Așadar, de Serbările Cetății istoria prinde viaţă pentru câteva zile în municipiul Caransebeş. Devenite deja tradiţie, Serbările Cetăţii sunt organizate de Primăria Caransebeş şi Casa de Cultură “George Suru” în Parcul Teiuș, unde se vor desfășura mai multe spectacole de muzică medievală, populară și ușoară, dar și scenete cu personaje medievale, cu cavaleri îmbrăcați în armură și prințese, dar și un show pirotehnic de excepție.

Pe lângă manifestările din Parcul Teiuș, mai pot avea loc diverse concerte, susținute în Sinagoga Beit El, care se bucură de o acustică deosebită, dar și altfel de activități, un exemplu fiind sesiunile de caricaturi realizate de cei mai renumiți caricaturiști din România.

Sursa: http://cnipt-caransebes.ro/evenimente/serbarile-cetatii/

 

Personalitate născută în zonă/Obiceiuri din zonă/Alte detalii

Povestea stemei municipiului Caransebeș

Este compusă dintr-un scut curbat la bază, tăiat-despicat în talpă.

Primul cartier, pe roşu, conţine o cetate medievală de argint, cu două turnuri ascuţite şi poartă centrală închisă, însoţită de un „soare-răsare” şi o lună, ambele de aur. Deasupra cetăţii planează un braţ drept ce ține o spadă, tot de argint.

Cartierul al doilea, pe albastru, îl prezintă pe Sfântul Gheorghe ecvestru, străpungând cu suliţa antihristul reprezentat printr-o amfipteră, totul de argint. Aureola Sfântului Gheorghe şi solzii animalului sunt executate din aur.

Al treilea cartier, pe aur, reprezintă un soldat roman cu scutul lăsat, sprijinindu-se într-o suliţă cu vârful în jos, totul de culoare albă, ce sugerează marmura.

Scutul este timbrat de o coroană murală din argint cu cinci turnuri crenelate, simbolizând statutul de municipiu al localităţii.

Care este semnificația elementelor care alcătuiesc stema?
Armele primului cartier fac trimitere la secolul al XIII-lea, perioadă în care Caransebeşul este atestat documentar şi în care oraşul fortificat cunoaşte o puternică dezvoltare. Urbea este cunoscută ca un bastion de apărare a creştinătăţii împotriva invaziei păgâne, iar cei doi aştri semnifică libertatea, belşugul, veşnicia, dar şi înnoirea Caransebeşului.

Cartierul albastru, care semnifică credinţă, speranţă şi sinceritate, este rezervat credinţei creştine a locuitorilor. Sfântul militar, ocrotitor al Episcopiei Caransebeșului, reprezintă victoria Binelui împotriva Răului.

Soldatul roman din ultimul cartier este întruchiparea lui Virtus, zeu roman al curajului, şi face trimitere la virtuţile tradiţionale: cinstea, curajul, sinceritatea, modestia, însuşiri morale tipice locuitorilor acestei aşezări.

Vă invităm să vizitați municipiul Caransebeș și să aflați mai multe despre locuitorii, caracteristicile și istoria urbei de pe Timiș și Sebes, istorie viu grăită de clădirile, monumentele și personalitățile municipiului nostru!

 

5. CNIPT Lipova

 cniptlipova.jpg

Sursa: Site-ul CNIPT Lipova

Date de contact

Adresa: Str. V. Bugariu nr.6

Numar de telefon: 0257/561 008

E-mail: cniptlipova@yahoo.com

 

Obiectiv principal/Link către alte obiective turistice

 Site-ul nu functioneaza

Eveniment principal/Link către alte evenimente din localitate

  Site-ul nu functioneaza

Personalitate născută în zonă/Obiceiuri din zonă/Alte detalii

  Site-ul nu functioneaza

 

 

 

 

 

 

Your Website Title

 

 

Pret carburant

prix-carburant.jpg

Trafic web afisat

counter stats

 

Print Friendly and PDF

Your Website Title
Your Website Title
Trebuie sa instalati Adobe Flash pentru a vedea acest continut.

www.inforegio.ro
Investim în viitorul tău! Proiect selectat în cadrul Programului Operaţional Regional şi co-finanţat de Uniunea Europeană prin Fondul European pentru Dezvoltare Regională.
Conținutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziția oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României“.
Pentru informații detaliate despre celelalte programe cofinanțate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitați www.fonduri-ue.ro

Copyright © 2015 Primaria Moreni