„INFIINTAREA UNUI CENTRU NATIONAL DE INFORMARE SI PROMOVARE TURISTICA IN MUNICIPIUL MORENI, JUDETUL DAMBOVITA”

Choose Language

Informațiile prezentate pot să se schimbe în timp. Vă rugăm consultați CNIPT-urile pentru informații suplimentare. Ultima actualizate 12.04.2017

CNIPT-uri în regiunea Dobrogea

Cuprins

Click pentru a ajunge la informația dorită

 1. CNIPT Eforie Nord

 2. CNIPT Eforie Sud

 3. CNIPT Babadag

 4. CNIPT Băneasa

 5. CNIPT Cernavodă

 6. CNIPT Măcin

 7. CNIPT Murfatlar

 8. CNIPT Tulcea

 9. CNIPT Saturn

 10. CNIPT Jupiter

 11. CNIPT Olimp

1. CNIPT Eforie Nord

 cnipteforienord.jpg

Sursa: Site-ul CNIPT Eforie Nord

Date de contact

CNIPT Eforie Nord

Director CNIPT Eforie Nord : Devlet Cadrie

Locatie : Eforie Nord str. Republicii nr. 2C, Cod Postal 905350, Jud. Constanta

Telefon : 0374.974.479

Email : infoeforienord@primariaeforie.ro

 

Obiectiv principal/Link către alte obiective turistice

Lacul Techirghiol este situat la marginea localitatii Eforie Nord de pe tarmul Marii Negre. Este cel mai bogat lac cu namol terapeutic din Romania, compus din elemente organice amestecate cu substante minerale constituind principalul element in tratamentul multiplelor afectiuni reumatismale, afectiuni respiratorii sau boli ale sistemului nervos periferic. Este cel mai intins lac salin din tara noastra avind o suprafata de 11,7 km2. Acest liman fluvio-maritim ce a fost candva un golf de mare formeaza in prezent o rezervatie faunistica unde traiesc printre altele peste 124 de specii de pasari, multe dintre ele raritati. Lacul reprezinta si o insemnata baza de agrement fiind dotat cu numeroase barci si salupe.

Ana Yacht Club este primul port de agrement privat din Romania. Acesta are o capacitate de 60 ambarcatiuni simultan, cu un pescaj maxim de 3 metri si este operational pe intreaga durata a anului. Portul este situat in statiunea Eforie Nord, in golful din fata hotelului Europa (apartinand lantului ANA HOTELS), la cateva minute de centrul orasului Eforie Nord. Un drum de acces din soseaua nationala permite legatura directa cu autoturismul catre port.

Plaja din Eforie Nord se intinde pe o suprafata de circa 3 Km, atingand o latime maxima, in partea de sud si de 100 m. Ea este aparata de sapte diguri de larg care feresc de valuri si curenti portiunile mai inguste din dreptul falezei.

 

Eveniment principal/Link către alte evenimente din localitate

 Evenimentele le gasiti descrise aici:

http://www.info-eforienord.ro/evenimente

Personalitate născută în zonă/Obiceiuri din zonă/Alte detalii

Tratament Balnear

Hotelul Belona din Eforie Nord, carea datează din 1934, este singura resursa turistica antropica din statiune. Acesta a fost printer primele stabilimente de turism construite pentru a asigura accesul la tratamentul balnear specific in zona.

Dar in statiunea Eforie Nord puteti gasi numeroase baze de tratament balnear dintre care putem enumera :

Spitalul de recuperare EFOSAN : In anul 1930 se construieste hotelul « Grand », iar in anii 1936-1937 se construieste o baza de tratament balnear legata de acest hotel. Aici a luat fiinta, in anul 1960, “ Serviciul Medical Balnear “, devenit la 1 Ianuarie 1974 “Sanatoriul Balnear Eforie Nord”. Prin Ordinul M.S. 610/1991 se schimba denumirea unitatii in Sanatoriul Balnear “EFOSAN” Eforie Nord. In anul 1973 s-a dat in folosinta o baza de tratament moderna la circa 800 m distanta de prima locatie in vecinatatea marii, apartinand tot Serviciului Medical Balnear Eforie Nord. Aici s-a mutat sediul administrativ al sanatoriului, iar in cladirea “Grand” ia fiinta Clinica “Grand” la inceput ca o sectie exterioara a Institutului de Medicina Fizica, Balneologie si Recuperare Medicala din Bucuresti, avand activitate medicala de cercetare si invatamant postuniversitar (pregatirea rezidentilor din specialitatea B.F.T.). Din anul 2000 prin O.M.S. nr.169 aceasta clinica, care din punct de vedere administrativ a facut parte intotdeauna din Sanatoriul Balnear Eforie Nord, trece cu personal cu tot in structura organizatorica a sanatoriului.

Servicii :

 Baza de tratament ”Steaua de Mare”,amplasată la doar 100 de metri de malul Mării Negre, are o capacitate de 1.400 de pacienți pe zi și asigură o consultație inițială și 4 proceduri pe zi, conform indicațiilor medicale. Baza de tratament deservește Ambulatoriul de Specialitate numărul 1 al Spitalului.

Baza de tratament ”Grand” deservește Ambulatoriul de Specialitate numărul 2 și Secția Clinicii Universitare și poate trata 800 de pacienți zilnic. Spitalul dispune și de 4 Pavilioane de Băi Reci, pe malul Lacului Techirghiol, loc unde se face cura naturistă în timpul verii. Cura naturistă este folosită pentru tratarea și profilaxia bolilor reumatismale, respiratorii și dermatologice și constă în: expuneri la soare, oncțiuni cu nămol și băi în apa sărată a Lacului Techirghiol.

Ana Aslan Health SPA este în incinta Hotelului Europa și este compusă din: săli de hidroterapie, cabinete de masaj, cabinete de estetică facială și corporală, electro și magnoterapie, sală de kinetoterapie individuală și fitness.

Dotări :

Sursa: http://www.info-eforienord.ro/article/tratament-balnear

 

2. CNIPT Eforie Sud

poza eforie sud.jpg

 Date de contact

Centrul National de Informare și Promovare Turistică Eforie Sud

Adresa: Str. Republicii, nr. 27C, loc. Eforie Sud, jud. Constanța

Telefon/fax: 0374.660.992

Peroane de contact:      Director: Lazăr Claudia

Ghid de turism: Zambilă Georgiana

Email: infoeforiesud@primariaeforie.ro

Web: http://www.info-eforiesud.ro/

 

Obiectiv principal descris

Lacul Techirghiol cu Băile reci de nămol

Limanul Techirghiol zis și Lacul Techirghiol (în turcă Tekirgöl, însemnând „lacul Tekir”) este situat la marginea localității balneare Eforie de pe țărmul Mării Negre la 12 km distanță de portul Constanța, România. Este un liman fluvio-marin cu o suprafață de 10,68 km², separat de mare printr-un perisip și cu o adâncime maximă de 9 m. Prin aportul mic de apă dulce, apa limanului și-a mărit concentrația de săruri, la circa 95 g/l. Acest fenomen a permis formarea unui strat de nămol cu calități terapeutice.

      Indicaţii terapeutice

Tratamentul afecţiunilor reumatice, atât al celor inflamatorii, cât şi degenerative, primează în serviciile de balneofizioterapie de pe Litoral. Afecţiunile reumatismale beneficiază de remedii complexe, cu efecte termice, mecanice, chimice, imunostimulatorii şi de reechilibrare neurovegetativă.

Tratamentele sunt minuţios structurate pe cele trei scopuri principale ale terapiei - profilactic, curativ şi recuperator, adresându-se mai multor afecţiuni precum: reumatismale de tip inflamator, reumatismale degenerative, sechele posttraumatice (ale muşchilor, pielii şi osului) şi ale sistemului nervos central şi periferic (de la nevralgii la hemiplegii, hemipareze, scleroză multiplă şi Parkinson). De asemenea, pot fi ameliorate boli ginecologice (anexite, cervicite, metrite, sterilitate secundară, tulburări funcţionale), dermatologice (psoriazis, sindrom seboreic, alergodermii), vasculare periferice (ischemie, insuficienţă circulatorie), dar şi alte afecţiuni asociate.

Enumerarea obiectivelor turistice

Statuia Ioan Movilă - Parc Ioan Movilă.Ioan I. Movilă (n. 1846 - d. 13 ianuarie 1904) a fost un boier moldovean, urmaș al marii familii boierești moldave a Movileștilor, ce a trăit la sfârșitul secolului al XIX-lea. La 20 septembrie 1899 a pus piatra de temelie a viitoarei stațiuni balneo-climaterice din zilele noastre, Eforie.

Statuia Muzica și Statuia Poezia, situate pe faleza din Eforie Sud pe str. Tudor Vladimirescu.

Cazinoul Eforie Sud. Cazinoul își începe istoria în anii 1930. Construit între 1931 și 1935, acesta făcea parte dintr-o serie de imobile cu destinație estivală și se înscrie printre celelalte cazinouri construite în aceeași perioadă, cel mai reprezentativ fiind poate cel din Mamaia (1935). Acesta este parte a unui ansamblu urban început de Ioan Movilă la 1899 și destinat a fi o stațiunea balneo-climaterică – viitoarele Băi Movilă. Acest lucru se reflectă și prin desemnarea arhitectului care avea să proiecteze imobilul, Arta Cerchez, același arhitect care a creat Hotelul Movilă și Băile calde (dărâmate în perioada comunistă pentru a face loc căii ferate care se extindea spre Mangalia). Cerchez era de asemenea ginerele lui Ioan Movilă, fiind căsătorit cu una dintre fiicele acestuia, Felicia.

Biserica cu hramul Sf. Ioan Botezătorul.Spre sfârșitul perioadei 1920-1935, s-a construit biserica locală Sf. Ioan Botezătorul și școala, din inițiativa locuitorilor stabili, cu ajutorul familiei Movila, care donează prin societare loturile și contribuie cu materiale și bani.

Alte obiective turistice -Dobrogea

Localitatea Târguşor adăposteşte rezervaţia Gura Dobrogei, un obiectiv important din punct de vedere geologic, biologic şi speologic.

Masivul Cheia , Rezervaţia naturală FântaniţaMurfatlar,

După localitatea Băneasa se află rezervaţia naturală Canaraua Fetii, deosebită prin aspectul său de canion, cu pereţi calcaroşi, adăpostind specii rare de floră şi faună (se remarcă vulturul egiptean şi broasca ţestoasă).

Cetatea Histria este cel mai vechi oraş din ţara noastră.

Adamclisi,Capidava, Cetatea Tomis, Cetatea Callatis, Mănăstirea Sf. Maria Techirghiol,  Mănăstirea Sf. Petru şi Pavel ,  Biserica grecească , Biserica Romano-Catolică , Biserica Ortodoxa Armenă., Sinagoga comunităţii evreilor , Moscheea Mare Geamia Hunchiar , Peştera Sfântului Andrei Manastirea Dervent[1] , Vizitarea Manastirlor din Nordul Dobrogei Celic-Dere, Saon și Mănăstirea Cocoșul.

Traseul turistic Turul Municipiului Constanta  www.primaria-constanta.ro.

 

Eveniment principal

Euforia Eforiei

În mijlocul sezonului de vară, în luna august, vom avea noi surprize, muzică bună, spectacole, concursuri și multă voie bună.  “Euforia Eforiei 2017” reprezintă o alternativă de petrecere a timpului liber în luna august cu diverse manifestări culturale, întreceri sportive pe plajă şi în parcuri, concerte susţinute de formaţii rock sau pop pe scene amenajate pe plajă.

Activităţile şi programul evenimentului Euforia Eforiei :

- Spectacol de muzică, dans și concursuri pentru copii

- Demonstrații sportive

- Concert de muzică pop-rock-folclor

- Expoziție gastronomică și degustare

- Expoziții foto - Istoria Orașului Eforie

- Tabăra de fotografie

 - Concursuri sportive pe plajă

 

 Personalitati culturale ale orașului Eforie Sud

Nicu Constantin (1939-2009), actor

Andreea Bănică (n. 1978), solist vocal 

3. CNIPT Babadag

 lacul-babadag.jpg

Sursa: Site-ul CNIPT Babadag

Date de contact

CENTRUL DE INFORMARE SI PROMOVARE TURISTICA BABADAG

Telefon: 0240 561 012 | Fax: 0240 562 939
Email: contact@cniptbabadag.ro

 

Obiectiv principal/Link către alte obiective turistice

Situl Arheologic Cetatea Heracleea (Enisala)

Locurile istorice au farmecul lor deosebit, asta ti-o pot spune si cei care au fost sceptici la inceput si apoi raman uimiti de modul in care acestea te transporta in timp. Unul dintre cele mai frumoase si bine conservate locuri de acest gen este cetatea dobrogeana Enisala. Veche asezare din antichitate, aceasta a devenit cetate bizantina, fiind apoi preluata de genovezi si trecand, de-a lungul timpului, in mainile diverselor puteri care s-au perindat in zona.

De-a lungul timpului s-a numit Heracleea, Heraclia, Eracri-Kiipei, Yeni-Sale (denumirea turceasca) si acum i-a ramas numele Enisala, adaptarea acestei denumiri in limba romana.

Ce e cu adevarat interesant la ea? Senzatiile de autenticitate, maretie, un pic de mister si mai ales frumusete impunatoare din vremuri de demult. 

Unde se afla cetatea Enisala

Cetatea Enisala o gasim la 2 km de localitatea Enisala din judetul Tulcea, langa Babadag, pe un deal calcaros ce s-a format tocmai in jurasic, deasupra lacurilor Razim si Babadag si a uscatului dimprejur.

Indiferent din ce directie vii este foarte simplu sa gasesti cetatea Enisala. De exemplu daca ai ajuns in orasul Tulcea, mergi spre Babadag si sunt indicatoare peste tot. La fel, dinspre Mamaia o iei spre nord sa ajungi in Babadag urmand indicatoarele de pe sosea. Din Bucuresti tine traseul Medgidia, Mihai Kogalniceanu, Lumina, Babadag. Acestea sunt indicatii sumare deoarece poti “consulta” GPS-ul de pe telefon sau computer. In sprijinirea dezvoltarii turismului si pentru confortul turistilor, s-a reabilitat DJ 222  ce duce de la Tulcea- Sarichioi- Enisala.

O constructie de exceptie

Este ingenios realizata si constructorul a urmarit curbele dealului masiv de calcar.  Astfel a creat un plan neregulat care-i da o nota de originalitate dar si de rezistenta pentru ca inca se pastreaza zidurile si bastioanele, in unele locuri chiar au inaltime de 4-10 m. Zidurile de incinta si turnurile au fost facute din piatra de calcar de pe dealul respectiv, taiata special pentru constructia zidurilor dar cioplita rudimentar si de diferite marimi.

Modul in care domina dealurile, felul in care iti apare cand o privesti de jos sau cand urci spre ea pe drumul serpuitor pana acolo sunt de nepretuit. Nimic nu se compara insa cu senzatia pe care o ai in interior, mai ales atunci cand intri in turnurile cetatii, vezi locurile din jur si poate, pentru o clipa, simti ce au simtit si oamenii care au aparat-o, cu multe sute de ani in urma.

Nu mai vorbim de cum arata peisajul din jur, cu un farmec tipic dobrogean, cu dealuri mici, intinderi de iarba si apa. Un sfat: este bine sa parcurgi pe jos tot drumul de la baza cetatii pana in varf pentru a te bucura pe indelete de nemarginirea locurilor, de peisajul simplu dar atat de frumos si neobisnuit pentru cei care n-au mai vizitat Dobrogea.

Un strop de istorie

Cetatea a fost construita in scop militar, si chiar a slujit acestui scop pentru ca de acolo se puteau supraveghea drumurile de pe apa si de pe uscat, mai ales Gurile Dunarii (Cernet si Dunavat) iar cei interesati de asta erau bogatii negustorii genovezi ce detineau monopolul navigatiei in Marea Neagra.

Ca orice cetate veche are o istorie bogata, plina de lupte dar si de uitare. Istoria a consemnat ca intre anii 1397 si 1417, pe vremea lui Mircea cel Batran, cetatea facea parte din  sistemul defensiv al Tarii Românesti si era considerata un punct strategic militar de mare importanta insa cand stapanirea turceasca s-a extins de la nordul Gurilor Dunarii pana la Cetatea Alba si Chilia (asta se intampla in anul 1484), cetatea a fost abandonata.

 Pentru ca a fost construita doar in scop militar, in timp de pace nu i s-a mai acordat atentia pe care o merita sau nu mai existau bani pentru intretinerea ei. Si a cazut in uitare. La abandonarea cetatii un rol foarte important l-a avut si formarea cordoanelor de nisip ce au separat limanul Razelm (Razim) de Marea Neagra.

Calatorie pentru ochi si suflet

Poti sa vizitezi cetatea Enisala in fiecare anotimp si sa te bucuri de tot ce te inconjoara: dealul calcaros si golas pe care sunt ruinele cetatii, lumina care se oglindeste in lacurile Razim si Babadag si Gurile Dunarii in departare.

Si locurile din jur “merita”. De la Enisala poti ajunge imediat sa te bucuri de un bors de peste sau vreun crap la protap la Jurilovca, sa te plimbi cu barca in complexul Razelm-Sinoe, sa vezi rezervatiile naturale din zona, sa te reculegi la manastirea Visterna sau chiar sa ajungi repede la Marea Neagra, ca sa dam doar cateva exemple.

Asadar, ca iti place istoria sau pur si simplu frumusetea impresionanta te misca, cetatea Enisala este un obiectiv pe care trebuie sa-l bifezi pe lista ta de “locuri de vazut intr-o viata”.

Sursa: http://www.cniptbabadag.ro/obiectiv/situl-arheologic-cetatea-heracleea-enisala.html

 

Eveniment principal/Link către alte evenimente din localitat 

FESTIVALUL FLORILOR DE TEI

Festivalul ,,Flori de Tei” este un eveniment anual al cărui prima editie a avut loc in anul 2012. Manifestarile au loc la marginea padurii Babadag si se desfasoara la inceputul lunii iunie, de regula in primul week-end al lunii. Programul cuprinde evenimente diverse, spectacole de folclor si muzica de diverse genuri.

 

Personalitate născută în zonă/Obiceiuri din zonă/Alte detalii

Activitati recreationale

In orasul Babadag si imprejurimi se pot desfasura o multitudine de activitati recreationale, dintre care mentionam: plimbari pe munte - trasee, plimbari in padure, picnic, activitati sportive, turism ecumenic etc. Se pot vizita numeroase obiective turistice naturale si antropice:

Rezervații naturale din zona Babadag:

 • Rezervaţia botanică "KorumTarla"
 • Rezervaţia naturală "Dealul Bujorului"
 • Rezervatia naturala Varful Secarului
 • Pădurea Babadag-Codru
 • Muntele Consul
 • Dealul Koyun Baba
 • Lacul Razlem
 • Lacul Babadag

Resurse turistice antropice:

 • monumente și situri arheologice: situl arheologic cetatea Enisala, platoul cu sculpturi, cetatea Ibida, cișmeaua Kalaigi
 • monumente și ansambluri memoriale: mausoleul lui Sari Saltuk Baba Dede, mormântul lui Ali Gazi Pasa
 • așezări și vestigii culturale și edificii religioase: mănăstirea Visterna, mănăstirea Codru, geamia turcească
 • monumente, clădiri și ansabluri de arhitectură și istorie: muzeul de artă tradițională Enisala, Casa Panaghia cu muzeul de artă orientală 

 Sursa: http://www.cniptbabadag.ro/static/activitati-recreationale.html

 

4. CNIPT Băneasa

mausoleu_-_Tropaeum_Traiani_12.jpg 

Sursa: Site-ul CNIPT Baneasa

Date de contact

 Str. Trandafirilor, Loc. BĂNEASA, jud. Constanţa, România, cod postal: 907035
Telefon: 0241.850.150, 0241.850.088
Fax: 0241.850.150
Email: primariabaneasa@yahoo.com

 

Obiectiv principal/Link către alte obiective turistice

 Monumentul de la Adamclisi: La nord de comuna Adamclisi se află „Monumentul triumfal, adică resturile aflate încă în picioare din vestitul Tropaeum Traiani. Tot aici se află şi resturi din mausoleul roman şi altarul antic care sunt amenajate muzeistic. Construit în cinstea împăratului Traian, în anii 106-109, ca omagiu pentru înfrângerea coaliţiei formată din geto-daci, buri şi sarmaţi, în urma luptelor purtate de romani cu aceştia, în anul 102, monumental comemorativ Tropaeum Traiani este un autentic izvor de informaţii despre evenimentele din istoria veche a poporului roman.

Alte detalii aici: http://www.baneasacnipt.ro/resurse-turistice-antropice/

 

Eveniment principal/Link către alte evenimente din localitate

 Pădurea Canaraua Fetii constituie o rezervaţie faunistică care se întinde pe o suprafaţă de 168 ha. Cuprinde o vegetaţie specifică de stepă şi este flancată de o pădure de tip balcanic. Există specii interesante, unele foarte rare, cum este scarabeul cu corn, în cel mai vestic punct din Europa. Cariera de piatră săpată în malul calcaros dă un aspect de canion, relieful fiind de tip carstic. În centrul rezervaţiei este o vale largă – Valea Canaraua Fetii, cu aspect de canion, având pereţi de calcar de până la 40 de metri înălţime, brăzdaţi de fisuri, nişe, grote sau chiar peşteri cum ar fi Peştera Canaraua Fetii, pe două nivele, având 54 de metri lungime. Aria protejată are o spectaculozitate aparte, datorita structurii particulare a substratului geologic, ce oferă premisele unui relief de tip carstic.
În partea sud-vestică a Dobrogei, în imediata vecinătate a frontierei României cu Bulgaria există, de asemenea, un culoar depresionar care poate fi vizitat de turişti, o vale seacă având o biodiversitate extraordinară. În zonă există o vale largă, care trece peste graniţă, în Bulgaria, unde este denumită Suha Reka (Râul Secat), care a fost străbătută de un mare curs de apă, posibil ca pe aici să fi curs cândva un braţ al vechiului Danubiu.
Canaraua Fetii a devenit arie protejată prin Decizia 31/1980, a Consiliului Popular Constanţa, cu scopul de a proteja vulturul hoitar, un fluture rar (Zerynthia cerisyi), precum şi ţestoasa dobrogeană. Prin Legea 5/2000, protecţia Canaralei Fetii a fost reconfirmată la nivel naţional, această rezervaţie acoperind acum o suprafaţă de 172 de hectare.

Sursa: http://www.baneasacnipt.ro/resurse-turistice-naturale/

 

Personalitate născută în zonă/Obiceiuri din zonă/Alte detalii

 Casa din Bugeac – este plasată într-un cadru mirific, între Dunăre şi Lacul Bugeacului, fiind înconjurată de peisaje deosebite şi de atractive obiective turistice: Mânăstirea Dervent, Mânăstirea şi Peştera Sfântului Andrei, Cetatea bizantină de la Păcuiul lui Soare, Monumentul Tropaeum Traiani – Adamclisi.

Sursa : http://www.baneasacnipt.ro/resurse-turistice-antropice/

 

5. CNIPT Cernavodă

 poduldelacernavoda.png

Sursa: Site-ul CNIPT Cernavoda

Date de contact 

Centru informare turistica : 0241-487175

Andra Dane, Director: 0726-778129

Georgiana Maravela, Ghid Turistic: 0736-337795

 

Obiectiv principal/Link către alte obiective turistice 

Podul “Carol I” – monument de arhitectură industrială

Inaugurat la 14 septembrie 1895, podul de la Cernavodă a fot proiectat și construit de celebrul inginer Anghel Saligny și era, la acea vreme, cel mai lung pod din Europa. Acesta a fost construit între 1890 și 1895 pentru a asigura legătura feroviară între București și Constanța. Începerea lucrărilor de execuție a avut loc la 26 noiembrie 1890, în prezența Regelui Carol I.

Podul peste Dunăre are o deschidere centrală de 190 de metri și alte 4 deschideri de 140 de metri, alături de un viaduct cu 15 deschideri de 60 de metri. Podul se află la 30 m peste nivelul apelor mari ale Dunării pentru a permite trecerea vaselor cu cele mai mari catarge. Podul peste Borcea cuprinde 3 deschideri de câte 140 de metri și un viaduct cu 11 deschideri a 50 metri.

În insula Borcea, care în acea vreme constituia o baltă pe care o traversa un tronson de 14 km al căii ferate, s-a mai realizat un viaduct de 34 deschideri a 42 metri. Cu rampele de acces, cei 4087,95 metri de poduri formau, la acea vreme, cel mai lung complex de poduri construit în România și al treilea ca lungime din lume. Deschiderea centrală de 190 m era cea mai mare din Europa Continentală.

Noutățile aduse de Saligny constau în aplicarea invențiilor sale, suprastructura din grinzi cu console și tabliere de pod, din oțel moale, în loc de fierul pudlat care se întrebuința pe atunci.

Sursa: http://www.cernavoda-turistica.ro/obiective-turistice/

 

Eveniment principal/Link către alte evenimente din localitate

Festivalul internațional de muzică corală “I.D. Chirescu” (3-5 decembrie)

Festival cu tradiție pentru acest gen de muzică, acesta are ca scop omagierea marelui maestru al muzicii corale românești, I.D. Chirescu, și promovarea dragostei pentru frumos, pentru arta muzicală corală românească și universală. Festivalul este structurat pe două secțiuni – secțiunea laică și secțiunea religioasă – și reunește anual ansambluri corale din țară și străinătate. Juriul festivalului este compus din personalități ale muzicii corale românești, membri ai Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România, dirijori, redactori muzicali ai secțiunilor de muzică corală. Repertoriul festivalului este compus din melodii românești și străine, colinde și piese religioase.

Sursa:http://www.cernavoda-turistica.ro/evenimente-culturale/

 

Personalitate născută în zonă/Obiceiuri din zonă/Alte detalii

Locul fosilifer Cernavodă

Este o arie protejată de interes național ce corespunde categoriei a III-a IUCN (rezervație naturală de tip paleontologic), situată pe teritoriul administrativ al orașului Cernavodă. Aria naturală se află în Podișul Dobrogei, în extremitatea central-vestică a județului Constanța, pe malul drept al Dunării. Rezervația naturală a fost declarată arie protejată prin Legea nr.5 din 6 martie 2000 (privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului național Secțiunea a III-a – zone protejate) și se întinde pe o suprafață de 3 hectare. În perimetrul locului fosilifer Cernavodă se află un afloriment (abrupt descoperit) alcătuit din conglomerate calcaroase, cu un conținut important de faună fosiliferă (corali, gasteropode, scoici bivalve, brachiopode) atribuită perioadei geologice a cretacicului inferior. Custodele locului fosilifer Cernavodă este Regia Națională a Pădurilor Romsilva SA.

 

6. CNIPT Măcin

 muntii-macin-tulcea-28.jpg

Sursa: Site-ul CNIPT Macin

Date de contact

Str. Brăilei nr. 9B

Tel/Fax: 0340100311

E-mail: cniptmacin@yahoo.com

 

Obiectiv principal/Link către alte obiective turistice

Munţii Măcinului

Pentru orice turist care vizitează pentru prima dată oraşul Măcin şi împrejurimile sale şi ajunge în faţa unor munţi de dimensiunile unor dealuri experienţa este frapantă, iar dorinţa de a afla mai multe despre zona respectivă creşte vertiginos.

Resursele turistice naturale nu lipsesc din zona oraşului Măcin, dimpotrivă fac ca acest loc să fie unul care stârneşte interesul turiştilor de la an la an.

Un exemplu în acest sens este Parcul Național Munții Măcinului, care, de la an la an, stârneşte un inters din ce în ce mai mare trecătorilor şi contribuie la o mai bună cunoaştere de către români şi străini a zonei dobrogene.

Parcul Naţional Munţii Măcinului a fost declarat Rezervație a Biosferei în anul 1998, fiind singura zonă din Uniunea Europeană unde ecosistemele specifice stepei se întâlnesc alături de păduri submediteraneene și balcanice. În Parcul Naţional Munţii Măcinului se întâlnesc peste 3.400 de specii de floră și faună, dar și suprafețe importante de vegetație stepică.

Parcul Naţional Munţii Măcinului este parte integrantă a Reţelei Natura 2000, fiind singurul parc naţional din Europa constituit pentru protecţia şi promovarea biodiversităţii din bioregiunea stepică.

Unicitatea peisagistică este dată de formațiunile megalitice granitice și contrastul dintre peisajul de stepă de pe creste și vegetația forestieră de la baza munților.

Munții Măcinului reprezintă martorul rezidual cel mai evident al orogenezei hercinice de la sfârșitul paleozoicului cu aspect de „inselberg‟ (munte insulă). Ei ocupă colțul de nord – vest, ridicându-se deasupra Ostrovului Brăilei cu peste 300 – 400 metri și se prelungesc sub forma unei culmi înguste deluroase (numită Pintenul Bugeacului) până în apropiere de Galați.

Deşi cu greu se aseamănă cu nişte formaţiuni muntoase, având în vedere înălţimea mica, Munţii Măcin sunt recunoscuţi drept cei mai vechi munţi România, iar cercetătorii – dar şi turiştii – manifestă un interes deosebit tezaurului natural existent în această zonă: geologic, botanic, zoologic.

Interesul este validat de cercetări care arată că în zonă se găsesc și roci de acum 650 de milioane de ani.
Procesul de dezagregare al rocilor este activ, rezultând peisaje arhaice cu aspect ruiniform. Măcinul este, aşadar, o sinteză a principalelor perioade geologice din ţara noastră.

Cel mai înalt punct este Vârful Țuțuiatu (Greci), care are o înălțime de 467 de metri și care este culmea întregului podiș dobrogean. Peisajul munților este presărat cu monoliți erodați care pot lua diferite forme, în funcţie de imaginaţia celor care vizitează zonă.

În prelungirea Vârfului Ţuţuiatu, spre nord – vest, se află vârful Pietrosul Mare (426 metri) și culmea Pietrosu, după care înălțimile scad treptat, ajungând la 100 – 170 metri, în apropiere de localitatea Văcăreni, iar în pintenul Bugeacului ajung chiar la 95 metri.

Spre sud – est de vârful Țuțuiatu, culmea principală a Munților Măcin se continuă printr-o serie de culmi deluroase, precum Dealul Costiag (428 metri), Dealul Negoiu, cu vârful Piatra Mare (380 metri), Dealul lui David (354 metri), Dealul Crapcea (344 metri), Dealul Carapcea și Dealul Carpelit (350 m).

Urmează, spre vest, prima culme secundară, numită Culmea Cheii, cu vârful Pricopan (370 metri) și masivul Maegina (285 metri), care se îndreaptă convergent prin Dealul Carapacea tot spre Dealul Carpelit. Imaginaţia trecătorilor este pusă la lucru în special pe Culmea Pricopanului. Aici, au fost identificate 562 specii de plante superioare şi 14 asociaţii floristice ierboase, iar 72 de taxoni sunt considerați pe cale de dispariție.

Tot spre vest, urmează a doua culme secundară, paralelă cu cele precedente, formată din mai multe masive mamelonare, cu caracter insular, înecate în loess și așezate în culise, în care se deosebesc dealurile Orliga (117 metri), Carcaliu (95 metri), Piatra Rîioasă (112 metri), Priopcea (409 metri) și Mircea Vodă (206 metri). Acestea sunt constituite din cuarțite, care predomină în masivul Priopcea, din micașituri, filite și dezvoltate în plină zonă stepică, joasă.

Ultimele înălțimi, care se prezintă sub formă de masive cu totul izolate, sunt Iacobdeal, cu vârful Victoria (341 metri), și Piatra Roșie (ambele constituite din granite), apoi Dealurile Bujoarele (380 metri), în care apar gresii, șisturi și calcare de vârstă devoniană.

Pe latura estică a Munților Măcin, până la valea Lozovei, apar numai două culmi paralele, prima formată din Dealul Coșlugea (336 metri) și a doua din dealurile Pîrlita și Boclugea (393 metri), constituite, de asemenea, din cuarțite, filite, granite de vârstă proterozoică.

În nord-estul Munților Măcin se află Depresiunea Taiței superioare, cu caracter longitudinal (Nifon – Balabancea – Horia), care, prin Pasul Teilor, se prelungește în depresinea Luncaviței.

Climatul în zona Munţilor Măcin are evidente caracteristici stepice cu veri secetoase și ierni cu mici cantități de zăpadă.

Temperatura medie anuală are variații între valorile de 9 și 10,8 grade Celsius, iar cantitatea de precipitații medii anuale este situată în jurul valorii de 480 mm/an.
Acest climat determină o varietate ecosistemică unică în Europa cu interferențe ale tipurilor de ecosisteme pontico – submediterraneane, central-europeane şi asiatice, care conferă Munților Măcin atributul de sinteză în miniatură a două continente : Europa și Asia.

Cu o suprafaţă de 11 151,82 hectare, accesul în Parcul Naţional Munţii Măcinului se face de pe DN 22D, între localităţile Măcin şi Horia, pe drumul european E87, între localităţile Măcin-Jijila – Luncaviţa, şi pe drumul judeţean dintre comunele Horia şi Luncaviţa.

 

Eveniment principal/Link către alte evenimente din localitate

IANUARIE

6 ianuarie – Boboteaza: evenimente organizate la Dunăre
15 ianuarie – Ziua poetului naţional Mihai Eminescu

APRILIE

Izvorul Tămăduirii la Fântâna de Leac din Munţii Măcin. Nu are datp fixă. Este trecută în calendar în vinerea din Săptămâna Luminata, prima după Sfintele Paşti.

MAI

27 mai Luncaviţa : Ziua Parcului Național Munții Macinului

IUNIE

1 iunie – Ziua Copiilor

AUGUST

2-3 august- Măcin: Zilele Orașului Măcin (spectacole artistice desfașurate intre orele 18.00-24.00)

OCTOMBRIE

5 octombrie- Luncavița: Festivalul „Explorer MTB Challenge”
Octombrie: Niculițel: Sărbătoarea Viei si Vinului la Niculițel „Bucuriile Toamnei”

NOIEMBRIE

14 noiembrie: Ziua Dobrogei (evenimente organizate in Tulcea, I.C.Bratianu, Chilia Veche, Luncaviţa)

DECEMBRIE

1 decembrie – Ziua Naţională a României
Eveniment de Crăciun

 

Personalitate născută în zonă/Obiceiuri din zonă/Alte detalii

Turismul ecvestru

Un alt mijloc de a cunoaşte tezaurul Dobrogei este călare prin Parcul Naţional Munţii Măcinului.

Administraţia Parcului Naţional Munţii Măcinului dispune de patru căi şi de echipamentul necesar pe care îl pune la dispoziţia iubitorilor de turism ecvestru.

Accesul in Parc costa 6 lei, iar traseul ecvestru – 20 lei/persoana/ora.

Punctul de plecare al traseului este padocul parcului, situat la 4 kilometri de localitatea Cerna, şi continuă pe Valea Arsu – Vârful Şaua Mare – Vârful Arheuziu – Vârful Archizel – Vârful Lifante – Vârful Pietrele Albe – Vârful Mangina – Valea Puturoasa – padoc Parcul Naţional Munţii Măcinului.

Traseul reprezintă un circuit de 13 kilometri, cu urcuşuri şi coborâşuri domoale, care străbate piscurile de pe latura sudică a parcului, presărată cu poieni de stepă cu stâncării, poieni ce asigură panorame largi asupra Depresiunii Cernei şi asupra celorlalte piscuri sudice ale Munţilor Măcin. Poienile cu pajişti şi stâncărie alternează cu porţiuni de pădure şi rarişte.

Turiştii sunt însoţiţi de un ghid specializat, iar echipamentul de protecţie este inclus în tariful pentru turism ecvestru: chapsuri, căşti, mănuşi.

 Sursa: http://www.turism-macin.ro/ro/resurse-turistice/trasee-turistice/

 

7. CNIPT Murfatlar

poza murfatlar.jpg

Date de contact

 

Adresa: Strada Calea București, Nr. 3B, Orașul Murfatlar, Județul Constanța, Cod Poștal: 905100

Nr. Tel: 0341451855

Site: www.cniptmurfatlar.ro,

Pagina Facebook: www.facebook.com/cniptmurfatlar

E-mail: contact@cniptmurfatlar.ro

Persoana de contact: Florescu Mariana

 

Obiectiv principal descris

Rezervația naturală Fântânița Murfatlar

    Pusă sub ocrotire în anul 1932, rezervația este situată la 1 km sud de orașul Murfatlar, pe partea stangă a șoselei Constanța – Ostrov și ocupă o suprafață de 82,74 ha, fiind inclusă în pădurea Murfatlar, a cărei suprafață este de 771 ha.

   Începând cu anul 1962, rezervația este ocrotită de lege și adăpostește o serie de specii rare de plante și animale.

   Odată cu venirea primăverii, coasta abruptă este acoperită de bogația culorilor ale numeroaselor flori ce pot trezi invidia oricarui pictor peisagist. Astfel, brandușa de primăvară, irișii sălbatici, dedițeii, zambilele sălbatice, ruscuțele sunt o adevarată încântare pentru cei ce viziteaza această rezervație. În văile ce străbat panta și care cantoneaza o pădure naturală, viorelele și toporașii sunt printre primii vestitori ai primăverii. De altfel, din rezervația “Fântânița” au mai fost descrise numeroase plante noi pentru știință, din care majoritatea poartă epitetul specific, derivat din numele localității Murfatlar: ruscuța, colilia, ciulinii violacei de la Murfatlar. Vegetația lemnoasa de pe vaiugile rezervației este alcatuită din stejarul pufos, stejarul balcanic, stejarul brumariu, cârpinița, scumpia, jugastrul și arțarul tătăresc. Multitudinea studiilor întreprinse au dus la descrierea din teritoriul rezervației a circa 515 specii de plante, precum și a numeroase specii de animale caracteristice zonelor de stepă dobrogeană. Printre acestea amintim două specii de dihor: dihorul de stepa și dihorul pătat și o specie de rozător mic, grivanul. De asemenea, a fost semnalată prezența broaștei țestoase dobrogene, a cărei arie de răspândire în țara noastră se limitează la câteva puncte din stepa Dobrogei, mai ales pe pâraiele împădurite ale rezervației, precum și a șarpelui de râu, șarpele cel mai mare și mai rapid din fauna noastră, alături de numeroase șopârle ce populează coasta însorită din centrul rezervației.

 Printre păsări putem vedea o rudă apropiată a dropiei, dar mult mai mică, ocrotită de lege: spârcaciul. Dintre numeroasele specii de nevertebrate amintim în primul rând prezența a două specii de melci rezistente la căldurile estivale din stepa dobrogeană: zebrine detrita și helicella candicans.

Numeroasele specii floristice și valoarea peisagistică a zonei fac din această rezervație un important punct de atracție pentru turiști.

*link: http://cniptmurfatlar.ro/murfatlar-obiective/rezervatia-naturala-fantanita-murfatlar/

   Alte obiective turistice în orașul Murfatlar:

Lacul de cretă: http://cniptmurfatlar.ro/murfatlar-obiective/lacul-de-creta/

Dealurile de cretă acoperite cu vită de vie: http://cniptmurfatlar.ro/murfatlar-obiective/dealurile-de-creta-acoperite-cu-vita-de-vie/

Complexul rupestru Murfatlar: http://cniptmurfatlar.ro/murfatlar-obiective/complexul-rupestru-murfatlar/

Muzeul vinului: http://cniptmurfatlar.ro/murfatlar-obiective/muzeul-vinului/

Conacul Mihail Kogalniceanu: http://cniptmurfatlar.ro/murfatlar-obiective/conacul-mihail-kogalniceanu/

Biserica Nașterea Maicii Domnului: http://cniptmurfatlar.ro/murfatlar-obiective/biserica-nasterea-maicii-domnului/

 

   Eveniment principal descris

Ziua orașului Murfatlar

   Ziua orașului Murfatlar este un eveniment așteptat an de an de tot mai mulți locuitori ai orașului, dar și de cei care vin din imprejurimi pentru a se bucura de surprizele pregatite de administrația locală. Sărbătoarea orașului a devenit pentru toți cei din Murfatlar, o zi de bucurie și un bun prilej pentru a petrece în aer liber, cu muzică și voie bună, în stil românesc.

   Alte evenimente: http://cniptmurfatlar.ro/evenimente/

   Personalitate culturală a orașului Murfatlar: fostul președinte al României, Traian Băsescu

   Traian Băsescu (n. 4 noiembrie 1951, Basarabi, azi Murfatlar, județul Constanța) este un politician român, fostul președinte al României. Până în decembrie 2004 a fost liderul Partidului Democrat. Între 2000 și 2004 a fost primar al Bucureștiului.

   În 2004 a candidat pentru președinție din partea Alianței D.A. (PNL-PD), câștigând alegerile și devenind președinte al României.

   În 2009 a candidat din nou pentru președinție din partea PDL, câștigând alegerile și rămânând în funcția de președinte. Conform datelor publicate în presă, Traian Băsescu a primit majoritatea voturilor (115 831 din 146 876) cetățenilor români din diaspora și Republica Moldova, care au reprezentat aproximativ 0,60% din numărul voturilor totale valabil exprimate.

  Obicei specific zonei: Recoltarea strugurilor

 

8. CNIPT Tulcea

poza delta.jpg

Date de contact

Centrul de Informare si Promovare Turistica Tulcea
Str.Gloriei,nr.4,Tulcea
0240519055 - site cnipttulcea.ro, email  cnipttulcea@gmail.com
Persoana contact  Cioran Raluca-Elena
 

Obiective turistice

Obiective muzeale Tulcea : Centrul muzeal ecoturistic Delta Dunarii, Muzeul de arta,
Muzeul de Istorie si arheologie,Monumentul independentei Tulcea, Muzeul de etnografie si arta populara, Casa Avramide,
Casa menoriala Constantin Gavenea,
Obiective muzeale judet:
Monumentul independentei Tulcea, Palatul fostei comisiuni europene aDunarii de jos-Sulina, Cimitirul maritim Sulina
Farul Vechi Sulina, Monumentul paleaocrestin de la Niculitel, Casa memoriala Panait Cerna
Casa Panaghia-expozitie de arta orientala
Situri arheologice:
Cetatea Orgame-Argamum,Cetatea Halmyris, Cetatea Enisala,
Cetatea Noviodunum, Cetatea Dinogetia,
Turism ecumenic:
Mănăstirea Saon,  Mănăstirea Cocoş, Manastirea Celic-Dere, Geamia lui Ali Gazi-Pasa(Babadag)

Munţii Măcinului – cei mai vechi munţi din RomâniaCu o altitudine ce variază între 7 m şi 467 m (Vârful Ţuţuiatu), Munţii Măcinului sunt situaţi în Nord-Vestul Dobrogei iar accesul se poate face de pe drumul naţional 22D, între localităţile Măcin şi Horia şi de pe drumul european E87, între localităţile Măcin-Jijila-Luncaviţa. Datorită potenţialului natural de care dispune Parcul, o gama largă de turişti sunt atraşi aici pentru drumeţii, peisaje, floră, faună, cercetare şi documentare. Pe versanţi sunt prezente diferite etaje de vegetaţie: stepă (la baza versanţilor), păduri dese de gorun, stejar, fagi etc, tufişuri pe culmi iar apoi pajişti de stepă cu aspect alpin.

 

Personalități

Cateva dintre personalitatile nascute in judetul Tulcea : Panait Cerna -poet Grigore Moisil -matematician
Alexandru Ciucurencu- pictor.
 

9. CNIPT Saturn

 

Sursa: Site-ul CNIPT Saturn

Date de contact

Adresa: Mangalia-Saturn, str. Greenport, nr. 34 A

Telefon: 0341 117 637

E-mail: infosaturn@mangalia.ro

 

Obiectiv principal/Link către alte obiective turistice

 

Cetatea Callatis a fost întemeiată, conform izvoarelor literare antice, la sfîrşitul sec. VI a.Chr., de către coloniştii dorieni veniţi din Heracleea Pontică. Cetatea a fost ridicată la porunca unui oracol pe locul unei aşezări getice numită Cerbatis sau Acervetis. Materialele arheologice, descoperite până în prezent la Mangalia, nu sunt însă mai vechi de sec. IV a.Chr. În sec. IV a.Chr., oraşul-cetate a fost cucerit de macedoneni, iar în sec. I a.Chr. a intrat sub stăpânire romană. Callatisul a fost distrus la  începutul sec. VII p.Chr de avari şi slavi.

    Muzeul de Arheologie Callatis Mangalia pune la dispoziţia publicului vizitator o variată ofertă culturală, începând cu exponatele aflate în expoziţia permanentă a muzeului, continuând cu monumentele arheologice aflate în zona municipiului Mangalia și terminând cu numeroasele activități cultural-științifice organizate la sediul muzeului callatian.

    În expoziţia de bază a muzeului publicul vizitator poate remarca numeroase fragmente arhitectonice (coloane, capiteluri, arhitrave, frize cu metope, cornişe cu bucranii etc), diverse vase ceramice (amfore, hidrii, kantharos, lekythos), opaiţe, apeducte, statuete de tip Tanagra, vase din sticlă, stele funerare, inscripţii, reprezentări ale unor divinităţi, podoabe, bijuterii, monede, obiecte din metal etc.

     Intrând în muzeu, vizitatorii mai pot vedea vestitul mormânt cu papirus,datând din secolul IV a.Chr., cercetat în anul 1959, restaurat şi conservat în cadrul expoziţiei de bază a muzeului. Mormântul fusese acoperit cu trei lespezi de piatră, iar în interiorul său a fost descoperit un papirus scris în limba greacă. Mormântul era înconjurat de un ring de piatră care se poate observa şi astăzi. Papirusul este singurul artefact de acest fel descoperit în România și este cel mai vechi din Europa. În august 2011 a fost recuperat de la Moscova de către dr. Ion Pâslaru și dr. Sorin Marcel Colesniuc.

    În faţa muzeului se află expuse, în aer liber, fragmente arhitectonice (coloane, capiteluri, arhitrave) din perioada antică, iar în parcul aflat în spatele clădirii muzeului se află, de asemenea, numeroase fragmente arhitectonice dar şi un rug de incineraţie.

    La aproximativ 50 de metri de muzeu, către centrul oraşului, se află expuse, în parcul arheologic municipal, alte coloane antice şi diverse fragmente arhitectonice, precum şi sarcofage din perioada romană.

Eveniment principal/Link către alte evenimente din localitate

    Primaria Municipiului Mangalia organizeaza in fiecare an, în Piata Republicii, evenimentul prilejuit de sarbatorirea Zilei Orasului Mangalia. Programul artistic cuprinde recitaluri ale unor artisti locali, nationali si internationali. Manifestarile dedicate Zilei Orasului Mangaliei debuteaza  cu o procesiune religioasa organizata de Protoieria Callatis.  La procesiune participa câteva mii de persoane. Pe tot parcursul drumului, fanfara militara interpreteaza o serie de piese cu caracter national, dar si religios.

 

Personalitate născută în zonă/Obiceiuri din zonă/Alte detalii

     Sporturile nautice sau sporturile acvatice sunt sporturi individuale sau pe echipe care sunt practicate pe apa, în apa, sau sub apa. În functie de locul de practicare, sporturile acvatice se pot desfasura în piscina, ape curgatoare naturale sau artificiale, lacuri naturale sau artificiale, mari si oceane.
Saturn si cele doua statiuni invecinate, Mangalia si Venus, prin amplasarea lor pe tarmul Marii Neagre va ofera posibilitatea practicarii unei game largi de sporturi acvatice.

    Astfel intre Saturn si Venus se practica Kitesurfing, unde veti putea „zbura” deasupra valurilor cu ajutorul parapantei. Kitesurfing sau kiteboarding reprezinta ultima moda în materie de sporturi extreme si este unul dintre cele mai spectaculoase sporturi nautice.

    Un alt sport ce se practica in zona este Windsurfing-ul, un sport de apa de suprafata, care combina elemente de surf si navigatie.

    Wakeboarding-ul este sportul preferat al iubitorilor de ski si snowboarding.

    In aceeasi zona veti gasi echipe de scafandri profesionisti ce va pot initia in practicarea Scuba Diving. Acest sport este o forma de scufundari subacvatice în care un scafandru de scuba utilizeaza un aparat autonom de respirat sub apa. Acest sport permite iubitorilor de vietuitoare marine sa ia contact cu mediul lor natural.

    Digurile din zona sunt adevarate trambuline pentru iubitorii sariturilor in apa de pe stanci.

    Tot in zona se mai pot practica sporturi gen inot, free diving, kaiac canoe, speed sailling, plimbari cu barca si hidrobicicleta pe mare, jet skiing, si multe altele.

 Sursa: http://turistinfo-saturn.ro/sporturi-nautice/

 

10. CNIPT Jupiter

 cniptjupiter.jpg

Sursa: Site-ul CNIPT Jupiter

Date de contact

Adresa: Mangalia-Jupiter, str. Gala Galaction, nr. 27A

Telefon: +40341 117 638

E-mail: infojupiter@mangalia.ro

 

Obiectiv principal/Link către alte obiective turistice

    Aflata nu departe de batrânul Callatis, într-un loc unde s-au întâlnit de mii de ani drumurile pescarilor cu ale corabierilor, contrabandistilor si negutatorilor, Pestera Limanu a capatat un nimb de legenda. A fost refugiu în timpul unor atacuri, ascunzatoare pentru hoti, casa pentru pribegi, loc secret de practicare a unor ritualuri religioase, înca din neolitic, trecând prin antichitatea dacica, greceasca, daco-romana, epoca medievala. Faima de „pestera cu comori” s-a raspândit cu usurinta. În afara de valoarea istorica, Pestera Limanu prezinta si o deosebita importanta speologica. Ea este o pestera freatica dezvoltata în calcare stratificate orizontal. Stratele orizontale au fost fragmentate de un sistem regulat de fisuri verticale. Când placa de calcar sarmatian s-a scufundat sub nivelul freatic, apele au patruns în lungul planelor rectilinii de discontinuitate din roca si au dizolvat, lasând în urma o retea labirintica cu distributie rectangulara formata din galerii cu sectiuni dreptunghiulare surprinzator de regulate. Unii cercetatori considera ca cel putin o parte din galerii au fost în întregime sapate de om, în multe locuri fiind evidenta daltuirea peretilor. Vazuta în plan, reteaua de galerii seamana mai degraba cu harta strazilor unui oras neglijent sistematizat. Folclorul local a transmis faptul ca galeriile Pesterii Limanu s-ar întinde prin beciuri si fântâni din Limanu pâna în Bulgaria sau chiar Turcia! Pestera Limanu este complet lipsita de podoaba stalactitelor si stalagmitelor, care dau farmec altor pesteri. Acest fapt se explica prin absenta infiltratiilor de apa de la suprafata. Pestera este interesanta din punct de vedere biospeologic. Exista o fauna de nevertebrate bogata a carei principala sursa de hrana o constituie acumularile de guano de la coloniile de lilieci care se adapostesc în pestera mai ales iarna. În afara de lilieci, în pestera pot fi întâlnite întâmplator si alte vertebrate: serpi, broaste testoase, vulpi, dihori.

 

Eveniment principal/Link către alte evenimente din localitate

  Mii de tineri participa in fiecare an la “Liberty Parade”, eveniment organizat pe scena special amenajata pe plaja dintre Venus si Saturn. Caravana Liberty da startul în statiunea Olimp, defilând pe arterele principale din Neptun, Jupiter si Venus. În camioanele cu petrecareti au mixat live mai multi DJ,  între care DJ Saguna, DJ Deeper, DJ Seka, DJ Aser, DJ Parker, Dj Mentol si Dj Beaghy. Participantii la caravana s-au întrecut în costumatii care de care mai spectaculoase si au interactionat într-un mod placut cu turistii care îi admirau de pe marginea drumului, pe tot parcursul traseului.

 

Personalitate născută în zonă/Obiceiuri din zonă/Alte detalii

 -

 

11. CNIPT Neptun-Olimp

 cniptolimp.jpg

Sursa: Site-ul CNIPT Olimp

Date de contact

Adresa: Mangalia-Neptun, str. Aleea Steagurilor, nr. 7A

Telefon: 0341 453 090

E-mail: infoneptunolimp@mangalia.ro 

 

Obiectiv principal/Link către alte obiective turistice

PLAJA

NEPTUN

    În staţiunea Neptun plaja are o suprafaţa de 30.708 mp. Plaja este dotata partial cu umbrele din stuf , şezlonguri, calitatea nisipului fiind foarte bună. Lângă plajă este un teren de volei si fotbal. Pe plaja din Neptun se găsesc foarte multe beach baruri , plaja fiind foarte animată (muzica , dansuri ). Serviciul de prim ajutor si salvamar este la dispozitia turistilor. Se pot practica diversele activităţi de agrement nautic, ambarcaţiuni cu motor şi fară motor, plimbările cu hidrobicicleta, celebrele banane, skyjet-uri sau vaporaşe.

OLIMP

    In staţiunea Olimp, plaja are o suprafaţă de 49.003 mp. Plaja Olimp , este presarată de golfuri , în partea de sud, unde este şi o faleză înaltă. Nisipul plajei este foarte fin şi curat, apa mării are un calificativ excelent . Şi pe această plajă găsiţi şezlonguri şi umbrele în suport fix . Veţi gasi şi dotari pe agrement pentru copii, terenuri de sport, post de prim ajutor şi salvamar.

Eveniment principal/Link către alte evenimente din localitate

 -

Personalitate născută în zonă/Obiceiuri din zonă/Alte detalii

 -

 

 

 

 

 

Your Website Title

 

 

Pret carburant

prix-carburant.jpg

Trafic web afisat

counter stats

 

Print Friendly and PDF

Your Website Title
Your Website Title
Trebuie sa instalati Adobe Flash pentru a vedea acest continut.

www.inforegio.ro
Investim în viitorul tău! Proiect selectat în cadrul Programului Operaţional Regional şi co-finanţat de Uniunea Europeană prin Fondul European pentru Dezvoltare Regională.
Conținutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziția oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României“.
Pentru informații detaliate despre celelalte programe cofinanțate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitați www.fonduri-ue.ro

Copyright © 2015 Primaria Moreni