„INFIINTAREA UNUI CENTRU NATIONAL DE INFORMARE SI PROMOVARE TURISTICA IN MUNICIPIUL MORENI, JUDETUL DAMBOVITA”

Choose Language

Informațiile prezentate pot să se schimbe în timp. Vă rugăm consultați CNIPT-urile pentru informații suplimentare. Ultima actualizate 12.04.2017

CNIPT-uri în regiunea Maramureș

Cuprins

Click pentru a ajunge la informația dorită

 1. CNIPT Tășnad

 2. CNIPT Seini

 3. CNIPT Borșa

 4. CNIPT Negrești

 5. CNIPT Sighetul Marmației

 6. CNIPT Săliștea de Sus

 7. CNIPT Baia Sprie

 8. CNIPT Cavnic

 9. CNIPT Târgu Lăpuș

1. CNIPT Tășnad

cnipttasnad.jpg

Sursa: Site-ul CNIPT Tășnad

Date de contact

ADRESA

Str. Ştefan cel Mare, nr. 108
Tăşnad
Satu Mare

TELEFON

0261827820
 
0261827223

 

Obiectiv principal/Link către alte obiective turistice

STRANDUL TERMAL

Situat la 2 km de centrului orașului, Ștrandul termal este obiectivul turistic principal al Stațiunii Turistice Tășnad, care atrage în fiecare an zeci de mii de turişti care provin în mare lor majoritate din judeţul Satu Mare şi din judeţele învecinate (Bistriţa-Năsăud, Cluj, Maramureş, Sălaj), dar care este vizitat şi apreciat de turiştii din toata ţara şi din străinătate.

Ștrandul termal se înscrie în categoria locaţiilor turistice specifice turismului de tratament şi agrement balnear datorită apelor sale termale cu proprietăţi şi calităţi unice, ape provenite dintr-un zăcământ hidromineral-termal captat de la o adâncime de 1354m şi având o temperatură de 70o.

Calităţile fizico-chimice recomandă utilizarea apei termale în cura externă, pentru următoarele afecţiuni: reumatismale degenerative, reumatismale abarticulare, neurologice periferice cronice, ginecologice cronice (în afara puseelor inflamatorii), posttraumatice precum şi pentru tratamentul de boli asociate (boli profesionale, endocrine, boli de metabolism) sau pur şi simplu agremental, prin îmbinarea cu cura de aer şi soare.

La această data ştrandul termal se întinde pe o suprafaţa de aproximativ 5 ha şi pune la dispoziţia dumneavoastră următoarele facilităţi:

• 4 bazine pentru adulți și unul pentru copii, toate funcționând cu apă termală de peste 35 de grade Celsius, o perioadă medie de circa 150 zile/an, și o piscină cu apă rece. În perioada Octombrie - Aprilie, funcționează piscina situată lângă ”Pavilionul de Iarnă” (dotată cu dușuri, cabine de schimb, saună), astfel încât turiștii pot beneficia de proprietăţile curative şi recreative ale apei termale pe durata întregului an. Suprafaţa totală a luciului de apă al piscinelor este aproximativ de 2050 mp;
• Spaţiu special amenajat pentru amplasarea corturilor si rulotelor. În incinta acestui spaţiu turiştii au acces la duşuri cu apă caldă, toalete, posibilitate de racordare la reţeaua electrica, grătare amenajate, foişor;
• Loc de joacă pentru copii;
• Terenuri sportive: teren de multifuncţional pe suprafaţa sintetica cu nocturnă, teren sintetic pentru fotbal-tenis, teren de fotbal şi volei pe nisip;
• Sală de conferinţe de 40 de locuri;
• Parcări amenajare;
• Terase şi restaurante în incinta ştrandului.
Pe lângă aceste facilităţi, în imediata apropiere a ştrandului termal există numeroase posibilităţi de cazare(hoteluri, moteluri, pensiuni), piscine acoperite, baze de tratament, restaurante, pizzerii, fast-food-uri, magazine alimentare, piaţă agroalimentară, bazaruri, magazine pentru suveniruri, piscine acoperite, bancomate.
Program de funcţionare:
• în perioada Mai – Septembrie ştrandul este deschis zilnic între orele 08-22
• în perioada Octombrie – Aprilie piscina situată lângă ”Pavilionul de Iarnă” este deschisă de Luni până Duminica de la ora 10.00 la 20.00 cu excepţia zilei de Miercuri când piscina este închisă

 

Eveniment principal/Link către alte evenimente din localitate

Chiar dacă tendințele de evoluție a societății actuale se resimt și la nivelul orașului Tășnad, prețuirea tradițiilor, obiceiurilor, valorilor morale și spirituale nu a fost afectate în prea mare măsură. A existat și există o continuitate și atractivitate pentru activități cultural-artistice. Un argument edificator în acest sens este implicarea autorităților și a localnicilor devotați în organizarea de evenimente cultural – artistice care se desfășoară pe tot parcursul anului.

Calendar evenimente cultural – artistice

Toate evenimenele le gasiti aici : http://www.tasnadinfoturism.ro/index.php?option=com_jevents&task=year.listevents&year=2017&month=04&day=06&Itemid=380&lang=ro

 

Personalitate născută în zonă/Obiceiuri din zonă/Alte detalii

 Vestigiile arheologice aparţinând timpurilor preistorice şi antichităţii, prin prezenţa acestora demonstrează o îndelungată perioadă de locuire. Astfel, în arealul comunei Cehal au fost descoperite vestigii neolitice: ceramică, din epoca bronzului (84 piese din bronz) în punctele numite Fântâna Tătarului şi Telek, din epoca fierului, romană şi post romană (monede) la Orbău şi Cehăluţ şi Cehal (Pădura Fărăgoasa). Zona este bine cunoscută din săpăturile anterioare, cunoscându-se potenţialul arheologic al zonei. Materialele descoperite în cele numeroase campanii de săpătură sunt variate şi sugestive pentru acest orizont cultural. S-a realizat o periegheză în zonă, urmărindu-se zonele de concentrare a materialului arheologic aflat la suprafaţă în speranţa surprinderii zonei de delimitare a aşezării. Aşezarea neolitică de la Tăşnad este bine cunoscută prin importantele descoperiri de tip Starčevo-Criş, aşezarea neolitică fiind, probabil, cea mai importantă aşezare neolitică din nord-vestul României la acest nivel cronologic;

 

2. CNIPT Seini

 cniptseini.jpg

Sursa: Site-ul CNIPT Seini

Date de contact

 adresa: str. Victoriei nr 15, Seini, Romania

 Site: http://seiniturism.ro/

Obiectiv principal/Link către alte obiective turistice

 

Biserica romano-catolică din Seini, cea mai veche biserică din localitate

A fost zidită din donaţiile Bathory Zsuzsana, stăpâna Cetăţii Seini. Din donaţiile ei au fost făcute şase biserici, la Apa, Medieşu Aurit, Ilba, Tăuţii Măgherăuş, Livada şi fireşte Seini.

În peretele bisericii a fost gravat ca an de construcţie 1421.

Este situată în „Inima” localității, situată vis a vis de primărie.

Iniţial a fost construită în stil gotic, atât interior cât şi exterior, dar pe parcursul istoriei ei, cu distrugerile şi incendierile suferite, invaziilor turceşti şi tătăreşti, mai ales la turnuri a suferit modificări. Ultimul incendiu suferit a fost în 1848, reclădirea ei fiind efectuată în 1870. Plafonul gotic, cel original a fost înlocuit, cel nou fiind împodobit cu icoanele pictate de Jakobey Karoly.

 Alte obiective gasiti aici: http://seiniturism.ro/category/obiective/

 

Eveniment principal/Link către alte evenimente din localitate

Nu am gasit lista de evenimente. Lasam un link catre sporturi off-road:http://seiniturism.ro/timp-liber/off-road/

 Pentru iubitorii de sporturi cu motor imprejurimile orasului Seini le ofera un loc ideal pentru practicarea acestuia: cu masini de teren, motociclete sau ATV-uri.

Personalitate născută în zonă/Obiceiuri din zonă/Alte detalii

Tradiţiile ocupă un loc foarte important în sufletul şi în viaţa acestui ţinut maramureşean, motiv pentru care aici se trăieşte intens fiecare sărbatoare fie ea laică sau religioasă. Aşadar, oamenii din Seini au ştiut să nu înstrăineze obiceiurile, nerenunţând total la tradiţiile şi obiceiurile maramureşene Zilele oraşului Seini reprezintă un festival de tradiţie din oraş, ce durează două zile, în care locuitorii se bucură de spectacole folclorice, competiţii sportive şi multe alte spectacole şi concursuri, pentru a sărbători apartenenţa lor la oraşul Seini.

Cele mai bine păstrate tradiţii din oraşul Seini sunt cele de iarnă, sărbătorile de iarnă reprezentând pentru locuitorii din Maramureş unele dintre cele mai importante evenimente ale anului.

Una dintre cele mai populare tradiţii de iarnă este Viflaimul, care este totodată, şi unul dintre cele mai vechi obiceiuri păstrate în vatra satelor din Seini. Viflaimul reprezintă un teatru folcloric religios jucat de cete de feciori (20-30 feciori), în care se prezintă momentul apariţiei magilor şi al păstorilor, cei care vestesc naşterea lui Iisus Hristos şi conflictul cu împăratul Irod. Acest obicei ţine din Ajunul Crăciunului până la ziua Sfântului Ioan Botezătorul şi presupune interpretarea unor personaje precum Fecioara Maria, Iosif, magi, Irod, de asemenea, un rol important în scenetă îl au cei patru draci în frunte cu şeful lor, Scaraoţchi, care poartă talăngi şi măşti populare, dracii şi măştile având origini foarte vechi, probabil din ritualuri precreştine.

La sfârşitul fiecărui an are loc „Festivalul datinilor şi obiceiurilor de iarnă” unde jocul măştilor este considerat unul dintre cele mai vechi obiceiuri.

De Anul Nou dar şi de Bobotează, se fac măşti cu dimensiuni de până la 1 m , care se montează pe un suport de lemn, îmbracate cu haine vechi pe care se prind scrisori adresate către o fată sau un băiat ce întârzie să se căsătorească, textul, cu mult umor, stârnind hazul tuturor. Alte obiceiuri de iarnă sunt mersul cu colinda, în general, repertoriul include colinde specifice copiilor, grupurilor de fete şi feciori, precum şi bătrânilor. Unele din colinde sunt de inspiraţie religioasă, creştină, altele aduc în prezent rituri dispărute în negura vremurilor, dar care au rămas prin mesajul profund uman.

De asemenea, sunt de menţionat şi Capra, Ursul şi Moşii, manifestări folclorice ce presupun un grup de mascaţi ce are între 5-8 persoane, spectacolul fiind jucat şi de copii şi de adulţi, care la final sunt recompensaţii pentru reprezentaţie.

 

3. CNIPT Borșa

 cniptborsa.jpg

Sursa: Site-ul CNIPT Borșa

Date de contact

Pentru orice informații sau nelămuriri, vă rugăm să ne contactați.

ADRESA CNIPT: STR. LIBERTĂŢII NR.46A, BORŞA, MARAMUREŞ 
TELEFON: +40 262 343 973 
FAX: +40 262 343 973 
EMAIL: INFO@INFOBORSA.RO

 

Obiectiv principal/Link către alte obiective turistice

Localitatea Borşa este o zonă turistică specifică şi din punct de vedere al lacurilor.

Orice excursie în împrejurimi este deosebit de atrăgătoare, oferind turiştilor un peisaj fermecător, greu de uitat vreodată, cu un relief sălbatic, unde sunt prezentate glaciaţiuni, unde se întâlnesc lacuri aşezate în căldări glaciare, precum frumosul lac „Iezer”.

„Lacul Iezer” este situat în căldarea Iezerului de sub Vârful Pietrosul Rodnei, la o altitudine de 1.825 m. Are o suprafaţă de 3.450m², iar adâncimea maximă este de 2,5 m, având o jumătate de hectar suprafaţă. Privit de pe creastă, are conturul ţării noastre. Este un lac glaciar foarte limpede, înconjurat de munţi şi de o zonă superbă plină de jnepeni, unde vă puteţi petrece câteva ore liniştite.

În luna iunie, pe la mijlocul ei este vremea când înfloreşte „rododendronul” sau „bujorul de munte”, o floare ocrotită prin lege şi care răspândeşte o mireasmă îmbătătoare. Înflorirea „rododendronului” face şi mai spectaculos peisajul din Munţii Rodnei.

Lângă acest lac se află staţia meteorologică din zonă.Mai departe, se poate urca până pe vârful Pietrosul, pe o potecă şerpuită ce duce spre creastă.După urcuşul anevoios, în vârful muntelui se regăsește refugiul de la 2.303 metri, ceea ce indică faptul că suntem pe vârful Pietrosul, cel mai înalt vârf din Munţii Rodnei.Din acest punct puteţi admira panorama de jur împrejur, un peisaj magnific, cu întreaga Borşă, panoramă ce îţi dă ocazia să ai la picioare toţi munţii din jurul tău.

Pentru cei cărora le plac drumeţiile de munte, pot să aleagă să meargă cu cortul şi să înnopteze în zonele accesibile pentru camping.

Sursa si alte obiective gasiti aici: http://www.infoborsa.ro/index.php/ro/resurse-turistice

 

Eveniment principal/Link către alte evenimente din localitate

Lista cu evenimente o gasiti aici: http://www.infoborsa.ro/index.php/ro/evenimente 

 

Personalitate născută în zonă/Obiceiuri din zonă/Alte detalii

Trasee turistice :

 TRASEUL: Vf. Rebra-Tarniţa La Cruce -şaua Galaţului-vf. Gărgălău

UNITATEA  MONTANĂ: Munţii Rodnei;
UNITATEA  ADMINISTRATIV-TERITORIALĂ: Oraşul Borşa;
JUDEŢUL: Maramureş;
SEMN DE MARCAJ ŞI CULOAREA: bandă roşie;
DESCRIEREA ÎN AMĂNUNT A TRASEULUI: De la Crucea Bârsanului până în Tarniţa La Cruce există două variante marcate cu acelaşi semn: una directă, pe versantul sudic şi alta de creastă , mai ocolită, prin vf. Gropilor-vf. Rebra. Din şaua Tarniţa la Cruce (aici se termină drumul de jeep) poteca urcă vf. Obârşia Rebrei, coborând în şaua Obârşia Rebrei, de unde există din nou două variante marcate cu acelaşi semn, variante ce se întâlnesc în şaua Între Izvoare: una de creastă prin vf. Cormaia şi vf. Repede, alta ocolind pe la obârşia V. Repedea. În continuare poteca trece prin Tarniţa Negoieselor (de aici din nou traseul are două variante: una pe creastă prin vf. Negoiasa Mare, practic impracticabilă acum, cealaltă evitând pe la nord denivelările crestei)-Tarniţa Bârsanului- şaua Puzdrelor-şaua Laptelui (variantă peste vf. Laptelui şi ocolire a acestuia pe la nord)-vf. Galaţului-şaua Galaţului şaua Gărgălăului-vf. Gărgălău (de aici marcajul continuă în afara judeţului Maramureş);
ACCESUL LA TRASEU (Punct de plecare):  Din Romuli, Moisei pe Izv. Dragoş sau de la Izv Izei (Săcel). Cel mai practicat punct de plecare e pasul Şetref. (DN 17 C);
 LUNGIMEA IN KM:  20;
DIFERENŢA DE NIVEL CUMULATĂ: +700m, -300 m;
DURATA DE PARCURGERE: 9-11 ore;
SEZONALITATEA TRASEULUI:Traseu de vară, iarna e considerat traseu de apinism;
GRADUL DE DIFICULTATE: Traseu de creastă ldificultate medie vara;
NIVELUL DE ECHIPARE SOLICITAT DRUMETILOR: Echipament de munte;
NUMĂRUL DE SEMNE: 
NUMĂRUL DE STÂLPI  METALICI: nu are;
NUMĂRUL DE SĂGEŢI INDICATOARE DE DIRECŢIE:  nu sunt;
NUMĂRUL DE INDICATOARE DE TRASEU:  3 (deteriorate);
NOMENCLATURA  HĂRŢILOR:  Sc. 1:25000  L-35-13-B-b, L-35-14-A-c, L-35-14-A-d, L-35-14-B-c;
ANUL PRIMEI MARCĂRI: După anul 1968 de către cei din jud. Bistriţa-Năsăud;
ANUL ULTIMEI MARCĂRI: Probabil după 1985, doar anumite porţiuni ale traseului;;
STAREA TRASEULUI: Traseul se desfaşoară pe potecă şi pe alocuri pe drum de tractor sau jeep;
STAREA MARCAJULUI: Bună, dar în zonele cu variante, cele directe de creastă, nu au mai fost refăcute de la prima marcare şi sunt pe alocuri ilizibile;
LUCRĂRI NECESARE A SE EXECUTA: Montarea de stâlpi cu săgeţi indicatoare în zonele ierboase, unde marcajele sunt foarte rare. Refacerea marcajelor şi în sectoarele de creastă unde acestea sunt degradate. Reabilitarea indicatoarelor metalice existente (consolidare, revopsire, înlocuirea săgeţilor indicatoare metalice cu altele mai groase şi rezistente la îndoire). Traseu etalon ce ar trebuie amenajat corespunzător.
REFUGII SAU ADĂPOSTURI PE TRASEU: Nu există deşi ar fi necesare;
IMPORTANTA TRASEULUI: Traseul crestei principale a munţilor Rodnei , extrem de solicitat în sezonul estival, parcurs de mulţi turişti străini. La el se racordează aproape toate celelalte marcaje turistice din munţii Rodnei
 
Alte trasee gasiti aici :http://www.infoborsa.ro/index.php/ro/resurse-turistice/trasee-turistice
 

4. CNIPT Negrești Oaș

 cniptnegrestioas.jpg

Sursa: Site-ul CNIPT Negrești Oaș

Date de contact

Negrești-Oaș, strada Victoriei nr. 59, Satu Mare, 445200

Tel.: +40.361.884.652
Fax: +40.361.884.662

Website: www.turism-taraoasului.ro

Email: info@turism-taraoasului.ro

 

Obiectiv principal/Link către alte obiective turistice

Link obiective/atracții turistice Negrești-Oaș: http://www.turism-taraoasului.ro/category/atractii-turistice/

Fondat în 1972 (str. Livezilor nr. 3) îl gasim în centrul oraşului, foarte aproape de drumul naţional Satu Mare – Sighetul Marmaţiei, pe malul Turului, într-un pitoresc spaţiu colinar. Aici au fost aduse din satele zonei, monumente reprezentative de arhitectură ţărănească din secolele XVII – XX.

Muzeul în aer liber al Țării Oașului nu este un muzeu, ci o întreagă lumea adunată pe o suprafață de două hectare, aproape de centrul orașului Negrești-Oaș, pe malul râului Tur. Este o călătorie în timp, o întoarcere la originile Țării Oașului. Aici găsiți o lume plină de autentic și de tradiții, tradițiile părinților și ale bunicilor noștri. Este lumea în care poveștile nemuritoare prind viață și ne demonstrează unicitatea locurilor.

Piesa de rezistenţă a Muzeului, înfiinţat în 1966, este biserica de lemn din satul Lechinţa care datează din prima parte a secolului XVII. Se remarcă casele din Cămârzana şi Racşa, cele două case mono-celulare şi şura din Gherța Mică, poiata pentru oi şi cămară afară din Bixad, coteţul circular din Negreşti-Oaș, casele din Racșa și Moișeni. Alături stau două case moleculare din Gherţa Mică şi casa de olar din Vama.

Adresa: str. Livezilor 3-5, Negresti-Oas, jud. Satu Mare
Telefon: 0261 854 860
Program: martie – noiembrie: zilnic între orele 9-17. Sâmbăta: 9-14
Iarna se vizitează numai la cerere.

Negrești-Oaș este orașul care are propria sa lună care strălucește sus pe cer: Luna Șes. Este templul în aer liber al Ţării Oaşului, străjuit de o parte de Vârful Pietrosu, care are în vârf un Sfinx falnic – o rocă vulcanică ciudată, şi de cealaltă de Muntele Mic, brăzdat de brațele unor râuri line și de izvoare cu ape minerale. Este o staţiune turistică aflată în construcţie, întinsă pe un spațiu de 250 de hectare, “kilometrul zero al turismului sătmărean” şi Perla Nordului.

La Luna Şes aveţi posibilitatea să faceţi drumeţii de neuitat în zonă. La intrarea în Negreşti, pe dreapta, începe un drum lin care te duce până la locul în care se construiește pârtia de schi. Un drum asfaltat pe o distanță de 12 kilometri.

De aici, un traseu splendid, dar destul de dificil, este cel ce duce spre vârful Pietroasa, marcat cu albastru. Aveţi de urcat prin pădure în jur de 3 ore, pe un traseu plin de frăguţe şi apoi, mai sus, cu tufe imense de afine. Ca să ajungeţi în vârf va trebui să urcaţi o pantă foarte abruptă, pe o distanţă destul de mică, dar sacrificiul merită. Din vârful Pietroasei (1201 m) vi se dezvăluie în toată frumuseţea ei toată Ţara Oaşului. Pe traseele de la coborâre există şi un izvor cu apă de borcut.

În această zonă s-au dezvoltat deja mai multe zone de agrement, care au spații de cazare, restaurant, terasă, păstrăvării și zone de destindere în aer liber: Pensiunea Popasul din Șes, Pensiunea Boda Oșanu, Pensiunea Ivan.

 

Eveniment principal/Link către alte evenimente din localitate

 1. Evenimente:

Link principale evenimente la Negrești-Oaș: http://www.turism-taraoasului.ro/category/evenimente/

Anual, în cea de-a treia zi de Crăciun, în Negreşti-Oaş are loc Festivalul de datini şi obiceiuri de iarnă. Festivalul reuneşte an de an peste 400 de artişti profesionişti şi amatori şi ansambluri din Bistriţa, Maramureş, Bihor, Sălaj şi Satu Mare, dar şi din Ucraina.

Festivalul de datini şi obiceiuri începe cu parada colindătorilor spre Catedrala Ortodoxă, după care colindătorii susţin un scurt moment artistic în faţa oficialităţilor. După ce colindătorii îşi încheie misiunea, cei mai buni dintre ei sunt premiaţi.

În fiecare an, la sfârșitul lunii octombrie, la Negrești-Oaș are loc expoziția națională de fotografie „Versus dar Împreună„. Expoziția reunește zeci de fotografi renumiți din toată țara, care încercă să coloreze fragmente de viață și oameni, spun povești și țes destine, surprind clipa și clădesc eternitatea.

Sâmbra Oilor reprezintă cea mai mare serbare câmpenească, legată de ocupaţia tradiţională a păstoritului, serbare ce se desfăşoară anual în prima duminică din luna mai şi simbolizează venirea primăverii şi ieşirea oilor la păscut.

Pe drumul şerpuitor care uneşte Ţara Oaşului de Maramureş, chiar pe hotarul dintre cele două judeţe, Pasul Huta devine an de an gazda uneia dintre cele mai străvechi datini din ţară. „Sâmbra Oilor“ marchează începutul sezonului pastoral pe aceste meleaguri nordice.

Este un bun prilej pentru o frumoasă petrecere câmpenească, unde, după ce s-au pus la punct problemele legate de oierit, se mănâncă şi se bea. Înainte de a urca pe munte, atât oile cât şi stăpânii lor sunt stropiţi cu apă sfinţită pentru purificare, iar scăldatul în apa curată a pâraielor de munte, spălatul cu roua plantelor, prepararea unor alimente rituale sau pronunţarea de formule magice fac parte din obiceiurile locale ale sărbătorii.

După toate acestea, se măsoară şi se crestează pe un răboj laptele dat de oile fiecărui sâmbraş. Pe baza acestui semn se calculează apoi cantitatea de brânză cuvenită fiecăruia în toamnă, la spargerea stânii.

 

Personalitate născută în zonă/Obiceiuri din zonă/Alte detali 

 

5. CNIPT Sighetul Marmatiei

 cniptsighet.jpg

Sursa: Site-ul CNIPT Sighetul Marmației

 

Date de contact

Piața Libertății Nr. 26, Sighetu Marmației

Telefon: +40 371347133.

Fax: +40 371 607 394

E-mail: info@turismsighet.ro

 

Obiectiv principal/Link către alte obiective turistice

Fondatori Ana Blandiana şi Romulus Rusan

Memorialul Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei este realizat şi administrat de Fundaţia Academia Civică.

”Cea mai mare victorie a comunismului – o victorie relevată dramatic abia după 1989 – a fost crearea omului fără memorie, a omului nou cu creierul spălat, care nu trebuie să-şi amintească nici ce a fost, nici ce a avut, nici ce a făcut înainte de comunism.

Realizarea Memorialului Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei este o formă de contracarare a acestei victorii, un mijloc de resuscitare a memoriei colective.

Format din Muzeul de la Sighet şi din Centrul Internaţional de Studii asupra Comunismului, cu sediul în Bucureşti, precum şi organizator al Şcolii de Vară, Memorialul este o instituţie a Memoriei, unică în felul ei prin faptul că este în acelaşi timp institut de cercetare, de muzeografie şi de învăţământ.

La întrebarea “Poate fi reînvăţată memoria?”, Memorialul Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei din România este un convingător răspuns afirmativ.” (Ana Blandiana)

Sursa si alte obiective turistice : http://www.turismsighet.ro/obiective-turistice/

 

Eveniment principal/Link către alte evenimente din localitate

Festivalul antic și medieval ,,Aeternus Maramorosiensis”

Sighetu Marmației este în fiecare an, pentru trei zile orașul unei povești. O poveste cu domni, cavaleri, domnițe și trubaduri, cu lupte între daci și romani, cu dansuri și muzică de epocă. Spectacolul din cadrul Festivalului Antic și Medieval  Aeternus Maramorosiensis este întregit an de an de mai multe formații muzicale din Romania dar și de spectaculoase trupe de teatru și animație medievală și antică. Sunt trei zile în care în care orașul se transformă într-o scenă naturală pentru a ne purta într-un timp fermecător, un timp și un spațiu al legendelor și al misterului în.…Eternul Maramureș.

Evenimente gasiti aici: http://www.turismsighet.ro/calendarul-evenimentelor-2017/

 

Personalitate născută în zonă/Obiceiuri din zonă/Alte detalii

Dora Apșan Sorell (n. 1921) – scriitor

I.Ardeleanu Mecena() – profesor, poet, scriitor, publicist

Arthur Anderco(1908-1943) – ziarist si diplomat

Ioan (Jean) Bălin (1947-2005) – profesor universitar, filosof, ambasador, ziarist

Traian Bilțiu Dăncuș (1899-1975) – pictor

Ludovic Bruckstein (1920-1988) – dramaturg și prozator

Tit Bud (1846-1917) – vicar greco-catolic și scriitor

Ioan I. Bușița (1975-1953) – profesor, pictor și muzician

Gheorghe Chivu (1912-1986) – poet, pictor, profesor

Arthur Coman (1881-1972) – inginer topograf, botanist

Alexandru Filipașcu (1902-1952) – teolog și istoric

Frid Geza (1904-1989) – profesor, muzician și compozitor

Hers Leib Gotlieb (1850-1933) – poet și publicist

Hollosy Simon (1857-1918) – pictor

Alexandru Ivasiuc (1933-1977) –  romancier și eseist

Vasile Kazar (1913-1988) – grafician, profesor

Ilie Lazar  (1895-1976) –  om politic, jurist, publicist

Leovey Klara (1821-1897) – profesor, pedagog

Hari Maiorovici (1918-2000) – muzician, compozitor

Mihai Marina (1907-1980) – diplomat, jurist, istoric, ziarist

Ioan Mihaly de Apșa (1844-1914) – jurist, istoric, academician

Leonard Mociulschi (1889-1979) – general de brigadă

Mihai Pop (1907-200) – academician, folclorist, etnograf

Prielle Kornelia (1826-1906) actriță

Dezso Schon (1906-2000) – scriitor

Szilagyi Istvan (1819-1897) – academician, poet, prozator, lingvist, istoric literar

Laurențiu Ulici (1943-2000) – critic literar, eseist, poet

Elie Wiesel (1928) – profesor, prozator, laureat al Premiului Nobel pentru Pace (1986)

 

6. CNIPT Săliștea de Sus

 cniptsalistea.jpg

Sursa: Site-ul CNIPT Săliștea de Sus

Date de contact

Str. Liviu Doru Bindea, Nr. 204 Săliştea de Sus, 437295, Jud. Maramureş

0262-338.007 - 0262-338.550

0262-338.250

contact@cniptsalisteadesus.ro

 

Obiectiv principal/Link către alte obiective turistice

Văi și cascade

Valea Izei

Valea Izei este zona cea mai tipică şi mai frumoasă a Maramureşului. Este folosită de mii de turişti pentru a vedea porţile maramureşene şi pentru a se bucura de peisajul minunat. Este locuită de foarte multă vreme de maramureșeni meșteșugari. Valea Izei este o zonă ferită, lipsită de poluare, drept pentru care este favorizată biodiversitatea: pe lângă speciile de plante, turiştii se pot întâlni cu vidre, pescăruşi albaştri, raţe sălbatice şi alte animale rare.

Valea Marei

Reprezintă unul dintre cele mai atractive trasee de pe D.N. 18: Baia Mare - Sighetu Marmației, vestit pentru frumusețea peisajului, a comorilor turistice și a monumentelor de artă și arhitectură populară specifice: case, porți de lemn bogat sculptate și biserici de lemn cu turle înalte.

Vârful Puzdrele

Vârful Puzdrele din Maramureș este un obiectiv demn de vizitat, datorită peisajelor spectaculoase pe care le oferă. Înălțimea lui este de 2189 metri.

Cascada Cailor

Cascada Cailor este una dintre cele mai frumoase cascade din Romania, situată pe versantul nordic al Munților Rodnei, în apropierea stațiunii turistice Borșa. Se află la altitudinea de 1300 metri, iar căderea de apă este de 90 metri. Cascada este formată din mai multe trepte de cădere liberă, primele două aflate la aproximativ 40 metri una de cealaltă, ca următoarele să-și micșoreze distanța, succedându-se la doar 20 metri.

 

Eveniment principal/Link către alte evenimente din localitate

Ianuarie:

Februarie

Aprilie:

Iulie:

Lista comleta cu evenimente aici : http://www.cniptsalisteadesus.ro/ro/informatii-utile/calendarul-evenimentelor-culturale-datinilor-si-obiceiurilor.

 

Personalitate născută în zonă/Obiceiuri din zonă/Alte detalii

DATINI ȘI OBICEIURI

 • Obiceiuri de Anu Nou și Sfântu Vasile: În Maramureș, Anul Nou e doldora de credințe și obiceiuri; pretutindeni sunt semne care, tălmăcite, arată cum va fi tot anul care vine; cetele de urători care vestesc noul an, Jocul Caprei, Steaua și Plugușorul stau la loc de cinste în această zi;
 • Obiceiuri de Bobotează: Casele tuturor credincioșilor sunt sfințite cu agheasma de preotul comunității; sosirea lui e vestită de cete de copii care urează gazdelor belșug; semnificația creștină a zilei se împletește cu vechi credințe și practici magice de aflare a ursitului
 • Obiceiuri de Buna Vestire: Spectacolul focurilor: pe înserat, în fiecare gospodărie, se aprinde câte un foc menit să ferească locul de boli și necazuri;
 • Obiceiuri de Florii: În curțile bisericilor au loc ”procesiuni” de crenguțe de salcie înflorită; ramurile vor fi păstrate cu sfințenie de credincioși pe grinda casei.
 • Obiceiuri de Paști: Dupa un post lung, maramureșenii sărbătoresc Sfintele Paști asa cum se cuvine; înroșitul și încondeiatul ouălor, slujba de Înviere, mersul cu pasca la sfințit sunt obiceiuri pe care nimeni nu le lasă deoparte; creștinismul se împletește cu fascinante ritualuri precreștine;
 • Obiceiuri de Rusalii: Oamenii își împodobesc casele cu ramuri verzi de tei sau paltini;
 • Obiceiuri de Sânziene: Fetele nemăritate adună de pe câmpuri sânziene galbene și împodobesc cu ele porțile și streșinile caselor, ca să le aducă noroc.
 • Obiceiuri de Sf. Andrei: Fetele nemăritate se folosesc cu acest prilej de practici magice pentru aflarea ursitului; daca postesc toata ziua și apoi mănâncă dintr-o turtă sărată gătita chiar de ele, viitorul soț li se va arăta în vis;
 • Obiceiuri de Crăciun: În Maramureș, de Crăciun, lumina nu se stinge toata noaptea și nici o casa nu rămane necolindată.

 

7. CNIPT Baia Sprie

 cnipt baiasprie.jpg

Sursa: Site-ul CNIPT Baia Sprie

Date de contact

Strada Câmpului nr. 1A, 435100, Baia Sprie, județul Maramureș
email: turism@cniptbaiasprie.ro
www.cniptbaiasprie.ro

Tel: +40 362.803.693
Fax: +40 362.803.693

 

Obiectiv principal/Link către alte obiective turistice

LACUL ALBASTRU

La trei kilometri de Baia Sprie, în judeţul Maramureş, se află Lacul Albastru. Este singurul lac din Europa care îşi schimbă culoarea în funcţie de lumină şi de numărul de oameni care înoată în el.
Lacul Albastru a fost declarat rezervaţie naturală în anul 1977 şi este în custodia Administraţiei Parcului Natural Munţii Maramureşului. 
S-a format prin prăbuşirea unei galerii miniere de exploatare de pe filonul Domnişoara în anii 1919 – 1920, unde de-a lungul timpului s-a colectat apă de ploaie. Datorită solubilizării compuşilor sulfuroşi, apa are culoarea verde-albăstrui, uneori cu reflexe de smarald.
Cu o suprafaţă totală de 0,5 hectare şi un contur aproape circular, este situat pe versantul Dealul Minei, partea de sud-vest. Lacul are o adâncime de 4 metri, iar distanţa de la un mal la altul este de 50 metri.
În jurul lacului există câteva exemplare de pin care dau un farmec aparte zonei.

Srusa: http://www.cniptbaiasprie.ro/index.php/resurse/naturale

 

Eveniment principal/Link către alte evenimente din localitate

EVENIMENTE CULTURALE, OBICEIURI ȘI DATINI BAIA SPRIE
 

Personalitate născută în zonă/Obiceiuri din zonă/Alte detalii

TRASEE TURISTICE
 

Baia Sprie – Șaua Poca – Chiuzbaia – Groapele Chiuzbăii, iarna

Traseu: Baia Sprie – Șaua Poca – Chiuzbaia – Groapele Chiuzbăii – iarna
Obiectiv: Șaua Poca
Localizare: Groape, Chiuzbaia, Baia Sprie, Munții Igniș
Itinerar: Baia Mare – Baia Sprie, circa 13 km
Marcaj turistic: punct galben (parțial), marcaj triunghi roșu pe valea Jidovoaia (suind spre Rezervația fosilieră – Ciontolan – Igniș Est)
Tip traseu: circuit turistic
Grad dificultate: mediu, dificil în condiții de iarnă cu nea abundentă și ger
Echipament necesar: adecvat anotimpului
Lungime și durată: 6 ore, 12-14 km
Diferență de nivel: circa 450-500 m
Recomandări: harta turistică Zona Baia Sprie-Șișești din seria Gutinul turistic 2005
Avertismente: zonă cu vipere și urși
Căi de acces: Baia Sprie prin Șaua Poca
Mijloace de locomoție: autobuze URBIS nr. 8 Baia Mare – Baia Sprie, autoturism, bicicletă
Sugestii de cazare: cort, pensiuni Baia Sprie și Chiuzbaia

 Alte trasee turistice aici:http://www.cniptbaiasprie.ro/index.php/resurse/trasee-turistice

 

8. CNIPT Cavnic

 CNIPT-Cavnic.jpg

Sursa: Site-ul CNIPT Cavnic

Date de contact

Adresa: Romania, Maramures, Cavnic

Strada: str. Maramureşului, nr. 17

Telefon: +40-262-295046,

Fax: +40-262-295193

E-mail: cavnic@ymail.com

 

Obiectiv principal/Link către alte obiective turistice

Ocna Şugatag

Este situată la  19 km de Cavnic

Staţiune balneo-climaterică renumită , Ocna Şugatag este situată în Depresiunea Maramureşului, la o altitudine de 490 m; staţiunea Ocna Şugatag dispune de ape minerale cloruro-sodice şi de un bioclimat sedativ de cruţare. Aici se tratează afecţiunile reumatismale degenerative şi abarticulare, afecţiuni neurologice periferice (pareze, sechele după polineuropatii), afecţiuni ginecologice (insuficienţă ovariană, cervicite).

Baza de tratament din Ocna Şugatag permite efectuarea unor băi calde în cadă, electroterapie, hidroterapie, termoterapie, aerohelioterapie şi masaj medical.

 Sursa: http://cniptcavnic.ro/ro_RO/ocna-sugatag/

 

Eveniment principal/Link către alte evenimente din localitate

 Lista cu evenimente o gasiti aici : http://cniptcavnic.ro/ro_RO/events-structure/

 

Personalitate născută în zonă/Obiceiuri din zonă/Alte detalii

Obiceiuri la naștere si botez

Dupa ce se nastea copilul, i se punea în apa în care era ciupait prima data, un clopotel de alama, ca noul nascut sa cânte frumos, „sa aiba glas”.
Se punea si un ban de argint, sa fie copilul „curat”, „sa n-aiba bube” si busuioc, sa fie ferit de boli. Se punea si un trandafir în floare, pentru a fi frumos si placut ca trandafirul. Apa pentru ciupaitul copilului se aduce înainte de asfintitul soarelui si nu se arunca decât a doua zi dupa rasarit, pe flori: „sa sie coconul când a si mare, iubit ca florile”.
Daca primul nascut era fecior, „casa copilului” – placenta – se îngropa în gradinita cu flori, laolalta cu trei graunte de bob, ca al doilea copil „sa sie tat fecior”.
Când se aducea copilul de la botez, îl asezau în fruntea mesei, „sa sie tat de cinste în tata viata lui”, dupa aceasta, tatal juca cu nanasa care avea copilul în brate, ca noul nascut „sa sie lotru si jucaus”.
Copilul mic era comparat cu plante folositoare si frumoase din cultura populara. Inclusiv în cântecele de leagan erau pomenite aceste plante:

„… Lin-lin-lin-lin cu mama
Culca-te si nu zdera,
Ca mama te-a legana,
Ti-a hori, te-a dezmierda
Sa cresti mare, ca bradu,
Mândru ca rujmalinu,
Sa sii mare, ca un fag
Si la fete, fecior drag”.

Alte obiceiuri gasiti aici: http://cniptcavnic.ro/ro_RO/traditii-si-obiceiuri/#1449048453596-1c97d271-5a6b

 

9. CNIPT Târgu Lăpuș

 

Date de contact

 Site-ul nu este functional

 

Obiectiv principal/Link către alte obiective turistice

  Site-ul nu este functional

Eveniment principal/Link către alte evenimente din localitate

  Site-ul nu este functional

Personalitate născută în zonă/Obiceiuri din zonă/Alte detalii

 Site-ul nu este functional

 

 

 

 

Your Website Title

 

 

Pret carburant

prix-carburant.jpg

Trafic web afisat

counter stats

 

Print Friendly and PDF

Your Website Title
Your Website Title
Trebuie sa instalati Adobe Flash pentru a vedea acest continut.

www.inforegio.ro
Investim în viitorul tău! Proiect selectat în cadrul Programului Operaţional Regional şi co-finanţat de Uniunea Europeană prin Fondul European pentru Dezvoltare Regională.
Conținutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziția oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României“.
Pentru informații detaliate despre celelalte programe cofinanțate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitați www.fonduri-ue.ro

Copyright © 2015 Primaria Moreni