„INFIINTAREA UNUI CENTRU NATIONAL DE INFORMARE SI PROMOVARE TURISTICA IN MUNICIPIUL MORENI, JUDETUL DAMBOVITA”

Choose Language

Informațiile prezentate pot să se schimbe în timp. Vă rugăm consultați CNIPT-urile pentru informații suplimentare. Ultima actualizate 12.04.2017

CNIPT-uri în regiunea Moldova

Cuprins

Click pentru a ajunge la informația dorită

 1. CNIPT Târgu Neamţ

 2. CNIPT Dărmănești

 3. CNIPT Tg. Ocna

 4. CNIPT Botoșani

 5. CNIPT Comănești

 6. CNIPT Bârlad

 7. CNIPT Dorohoi

 8. CNIPT Odobești

 9. CNIPT Dolhasca

 10. CNIPT Bicaz

 11. CNIPT Focșani

 12. CNIPT Piatra Neamț

 13. CNIPT Panciu

 

1. CNIPT Tîrgu Neamţ

 cnipttarguneamt.jpg

Sursa: Site-ul CNIPT Târgu Neamt

Date de contact

Telefon / Fax:

0333-109616

Email:

cnipttgneamt@yahoo.com

Facebook
www.facebook.com/Centrul-National-de-Informare-Turistica-Targu-Neamt

Adresă:

Blvd. Ștefan cel Mare, nr. 42. Tîrgu Neamț

Adresă site:

www.tirguneamt-turistic.ro

 

Obiectiv principal/Link către alte obiective turistice

 Cetatea Neamt

Chiar în imediata apropiere a orașului Tîrgu Neamț se află Cetatea Neamț, o cetate medievală cu adevărat impresionantă. Construită în timpul lui Petru I Mușat al Moldovei, cetatea Neamț cunoaște cea mai înfloritoare perioadă în timpul lui Ștefan cel Mare.

Cu privire la începuturile construcției Cetății Neamț, o serie de istorici și filologi, dintre care unii de mare prestigiu, precum A.D. Xenopol, B.P. Hașdeu, D. Onciul, au pornit în interpretările lor de la Bula papală din anul 1232, în care se strecura informația că în timpul șederii cavalerilor teutoni în Țara Bârsei, între anii 1211 – 1225, aceștia ar fi construit pe versantul estic al Carpaților un castrum muntissimum. Pe acest considerent, ei au acreditat ideea că aceasta nu putea fi decât Cetatea Neamț.

În deceniul al șaselea al secolului trecut, când lipsa informațiilor istorice scrise a putut fi suplinită de prețioasele informații date de bogatele săpături arheologice, părerile asupra începuturilor cetății au putut fi reconsiderate. Astfel, materialul databil din stratul cel mai de jos de locuire al cetății, scos la iveală prin investigațiile sistematice efectuate, constituie o dovadă certă că Cetatea Neamț a fost construită în a doua parte a domniei lui Petru I Mușat, perioadă în care Moldova a cunoscut o dezvoltare economică și politică continuă. Este foarte probabil că documentul din 6 mai 1387, prin care Petru I Mușat a depus jurământul formal de vasalitate față de regele Vladislav Jagello al Poloniei, face referire și la Cetatea Neamț, atestată documentar în mod clar câțiva ani mai târziu, la 1395.

Sursa: http://www.tirguneamt-turistic.ro/resurse-antropice/

 

Eveniment principal/Link către alte evenimente din localitate

 Zilele “Ion Creangă”

Manifestarea se desfăşoară pe parcursul mai multor zile (11 – 13 decembrie), iar deschiderea oficială are loc în fiecare an la muzeul din Humuleşti, în prezenţa autorităţilor oraşului, invitaţilor speciali şi a unui public format de obicei din elevi şi alți oameni din oraș.

Având în vedere că se desfășoară în luna cadourilor, Zilele „Ion Creangă” marchează pentru târgnemţeni și începutul oficial al sărbătorilor de iarnă. Fiind vorba despre povestitorul Creangă, din programul artistic pregătit de elevi nu lipsesc interpretările unor scenete din “Amintiri din copilărie” cum ar fi: „La cireşe”, „Pupăza din tei”, „La scăldat” sau din poveşti ca: „Soacra cu trei nurori”, „Prostia omenească” sau „Povestea unui om leneş”. La finalul programului de la muzeu persoanele în vârstă din zonă interpretează colinde vechi și urături din zona Humuleștilor.

De asemenea, în cadrul manifestării sunt organizate expoziţii de pictură şi desen, realizate de copii sau adulţi pe baza temelor preluate din opera scriitorului. Uneori, acestea constituie subiectul unor concursuri pe teme date, unde copiii sunt recompensaţi cu cărţi sau alte premii.

Sursa:http://www.tirguneamt-turistic.ro/evenimente-culturale/

 

Personalitate născută în zonă/Obiceiuri din zonă/Alte detalii

 Tărâm de legendă, istorie, cultură și spiritualitate, căruia natura, nedomesticită pe de-a întregul, i-a indus în decursul secolelor valențe estetice de o tulburătoare expresivitate, Ținutul Neamțului cucerește și copleșește, fără excepție, orice vizitator. Cetatea Neamț, vechile așezăminte monahale Neamț, Agapia, Văratec, Secu, Sihăstria, „Codrii de aramă“ și „Codrii de argint“, pădurile de goruni și mesteceni prin care și-a purtat pașii Eminescu, și, nu în ultimul rând, casele memoriale aparținând scriitorilor Ion Creangă, Mihail Sadoveanu, Alexandru Vlahuță și Veronica Micle, sunt doar o parte dintre comorile acestui colț de rai, care, neîndoielnic, merită descoperite pe îndelete.

Trasee turistice gasiti aici: http://www.tirguneamt-turistic.ro/trasee-turistice/

 

2. CNIPT Dărmănești

 cnipt darmanesti.JPG

Sursa: Site-ul CNIPT Darmanesti

Date de contact

 Adresa: Str. Victoriei, nr. 1 B
Dărmănești
Bacău
605300
România
Email: contact@turism-darmanesti.roTelefon: +4 0234 702 404Fax: +4 0234 702 404Mobil: +4 0746 987 115http://www.turism-darmanesti.ro

 

Obiectiv principal/Link către alte obiective turistice

 Palatul Stirbei

Castelul familiei Stirbei se afla la 3 km de orasul Darmanesti. A fost construit de Gheorghe Stirbei. Mult timp a functionat ca tabara scolara. Palatul a fost retrocedat mostenitorilor, iar in anul 2014 a intrat in posesia domnului Itshac Nahmany, acesta declarand ca, cladirea va intra intr-un proces de renovare/restaurare si ca va da impresionantei constructii functia de Boutique Hotel.

Palatul Stirbei a fost construit la sfârsitul secolului XIX si prima jumatate a secolului XX de Gheorghe Stirbei si Elisabeta Baleanu. Este amplasat pe un platou aflat la altitudinea de 600 m. se poate ajunge pe partea stânga a Vaii Uzului, pe un drum ce se desprinde din sosea, urca pe dealul Maguricea. La o distanta de 4 km, înaintând spre înaltimea dealului împadurit cu foioase si conifere, se afla amplasat acest frumos castel. Padurile din împrejurimile orasului Darmanesti, pe sute de hectare, în a doua jumatate a secolului al XIX-lea, au apartinut familiei domnesti Barbu Stirbei.

Sursa: http://www.turism-darmanesti.ro/ro/

 

Eveniment principal/Link către alte evenimente din localitate - Trasee turistice

TRASEUL 2

Sursa:http://www.turism-darmanesti.ro/ro/trasee-turistice.html

 

Personalitate născută în zonă/Obiceiuri din zonă/Alte detalii

In orasul Darmanesti  se pastreaza traditiile, cu precadere cele de Craciun si de Anul Nou.

Manifestarile cele mai galagioase, de mare amploare, care se practicau in Darmanesti, in ajunul Anului Nou, in prima si a doua zi a Anului Nou, URSUL, CAPRA, NUNTA, MOCANASII, JIANUL apartin teatrului folcloric.

Jocul Ursului din Dărmănești este cel mai popular obicei de iarna de pe Valea Trotusului. Jocul Ursului este punctul central de atractie al sarbatorilor din Bacau, Comanesti, Darmanesti, Slanic si din cele mai multe sate de pe Valea Trotusului in ajunul Anului Nou.

Semnificatia veche a Jocului Ursului este de a celebra forta animalului care invinge iarna, regenerarea naturii (ursul este “batut” si “moare”, dupa care “reînvie”), curgerea anotimpurilor.

Toate cetele au fost si sunt insotite de multimea mastilor frumoase (mosnegi, babe, anul nou, anul vechi, medici, preoti, vanatori, miri, mirese, negustori, turci, ciobani, etc) simbolizand profesii, varste, origine etnica, etc.

Unii cetateni isi confectionau o masca si o tinuta secreta necunoscuta, isi modificau vocea, facandu-si un punct forte din a nu fi recunoscuti. Masca lor improvizeaza un dialog cu gazda, cu continut hazliu, satiric, spontan, creativ pe tema gospodariei, agriculturii, cresterii vitelor, geloziei, critica unor meserii de profesori, doctori, preoti, silvicultori, ciobani, ironizand si criticand relele din societate. Dupa demascare urmeaza urarile de bine, belsug si sanatate, gazdele oferind vin, gustari si dulciuri mastilor.

Aceste obiceiuri sunt foarte vechi, vin de la sarbatoarea tracilor numina "Brumalia" - cu infiltratii din datinile lui Dionis cand se mascau barbatii in femei si vice-versa. De Saturnalia se facea mare veselie cu ospete, cu jocuri si vizite reciproce, iar de Calende se petrecea cu chefuri si ospete care tineau o noapte intreaga sarbatorind inceputul Anului Nou si Solstitiu.

Cetele mari sunt insotite si de masti urate! Mastile constituie o creatie populara care spun indirect multe si care evolueaza de la o perioada la alta. O parte din masti continua sa evoce trecutul glorios al poporului roman in lupta pentru independenta, libertate si dreptate. Alte masti reprezinta oameni si fapte care au influentat sau influenteaza in rau sau in bine viata obstii.

Tot din categoria teatrului folcloric face parte si Ursul de la Darmanesti, organizat anual pe data de 31 decembrie, care vine de pe vremea imblanzirii animalelor si a spectacolelor dure, tari, date de sclavi in fata aristocratilor, luptand cu fiarele in arene special amenajate, probabil de pe vremea romanilor.

Fiecare cartier are ceata lui formata din ursari imbracati dupa modelul dresorilor de ursi, ursi, tobosari, irozi si mascati. Ursii sunt flacai imbracati in piei originare de urs, frumos decorate la cap, cu butoane aurii, canafi rosii si panglicute colorate, flacaii mormaind ca ursii. Ursarii poarta intr-o mana un bat mare, bine inflorat, pecetluit cu metal, de care ursul stie bine sa asculte, iar in cealalta mana o sita mare, frumos decorata cu butoane aurii pe care sunt asezate tablitele care scot un zornait anume prin indemanarea manuirii ei de catre ursar si cu care stabileste ritmul jocului. Tobosarii au tobe mari, costumati asemanator, cu costume nationale, manusi albe, iar dupa modelul arnautilor, poarta pe cap chipiu si o camasa rosie, toate ornate cu margele colorate. Irozii, baieti si fete, frumos costumati national, purtand o fusta plisata, lunga, olteneasca, cu dungi rosii, albe si negre, iar pe cap poarta niste caciuli inalte acoperite cu panglicute din hartie colorata. Fiecare poarta in mana o sabie, singurul simbol al semnificatiei istorice al taierii copiilor de sub 2 ani de catre Irod Imparat, pentru a-l gasi si ucide pe Hristos.

Ursul in forma de la Darmanesti a devenit un conglomerat de obiceiuri, mersul cu ursul, jocul irozilor si jocul mascatilor, toate avand puncte de plecare in obiceiuri practicate in trecutul indepartat.

Autoritatile au facut demersuri pentru a înscrie aceasta datina în patrimoniul imaterial UNESCO, alaturi de doina si ritualul calusului.

Sursa: http://www.turism-darmanesti.ro/ro/traditii-locale.html

 

3. CNIPT Tg. Ocna

 cnipt tgocna.jpg

Sursa: Site-ul CNIPT Tg. Ocna

Date de contact

 Adresa: Strada: PARC MAGURA NR.1,
Telefon: 0234-340271
E-mailcontact@cnipttirguocna.ro

 

Obiectiv principal/Link către alte obiective turistice

 Salina

Caracteristica principală a microclimatului salinelor este constanţa parametrilor fizici, chimici si microbiologici (fară variaţii zilnice sau sezoniere), spre deosebire de aerul de la exterior. Parametrii climatici pentru salinele din România sunt: temperatura, de aprox. 12° – 13°, umiditatea relativă, de cca. 60 – 80 %, curenţii de aer cu viteze reduse, practic insesizabile, presiunea aerului este similară celei de la exterior sau cu diferenţe mici. Toate aceste caracteristici determina un bioclimat caracterizat printr-un inconfort termic de răcire slab, cu indice de stres cutanat hipotonic moderat şi pulmonar echilibrat. În concluzie, bioclimatul de salină are caracter sedativ de cruţare, cu valori foarte reduse ale indicilor de stres, uşor răcoros ca temperatură şi echilibrat sub aspectul umezelii.
Studiul microclimatului de salină realizat in Salina Trotuş a evidenţiat:
– temperaturi cu variaţii minime (sub 1 0 C ), cuprinse între 12,8 – 12,90 C, în perioada toamnă – iarnă si între 13,2 – 13,40 C, în perioada de vară;
– valori ale umiditaţii relative a aerului cu variaţii sub 10 %, de la 74 – 75 % iarna, la 80 – 82 % vara;
– variaţia extrem de redusa a cantitaţii de oxigen, ca şi a conţinutului de aerosol salin (130 – 170 particole / cm3);
– presiunea atmosferică – 70 – 73 cm Hg;
– absenţa totală de alergeni (mucegaiuri şi germeni patogeni);
– curenţii de aer au viteze foarte reduse, in general imperceptibile.
Determinările chimice au arătat în general, absenţa aeropoluanţilor, un pH uşor acid al aerului, prezenţa ionilor de Na, Ca, Mg. Evaluările aeromicroflorei au demonstrat un înalt grad de puritate al aerului, atât vara, cât şi iarna.
Se apreciază astfel, pe baza rezultatelor studiului, că bioclimatul salinei este caracterizat printr-un inconfort termic de racire slab (corectat printr-un program de mişcare si vestimentaţie adecvată), cu indicele de stress cutanat hipotonic moderat şi indice de stress pulmonar echilibrat, aşadar un bioclimat sedativ de crutare.
Baza de turism precum şi obiectivele turistice din Mină Trotuş sunt amplasate la orizontul IX, la 240 m adâncime. Accesul se face pe un plan înclinat, spiralat, de 3,2 km lungime, cu microbuzele Salinei.
Serviciile oferite în interiorul salinei, de către societatea de exploatare a sării, sunt:
Servicii de bază :
– transportul în salină;
– tratament cu aerosoli naturali;
– vizitare salinei şi agrement: terenuri de sport (baschet, mini-football, tenis de câmp, tenis de masă), spaţii de joacă pentru copiii (dotate cu leagăne, topogane).
Servicii conexe :
– punct de vânzare produse alimentare (bufet şi terasă) şi suveniruri;
– organizarea de expoziţii de lucrări de artă (sculpturi, picturi pe sare);
– amenajarea spre vizitare a Muzeului sării;
– vizitarea sau participarea la slujbe religioase în biserica „Sfanta Varvara”, amenajată într-una din galeriile salinei.
Turiştii beneficiază de serviciile unui cadru medical şi ale unui profesor de sport, de un cabinet medical dotat cu aparatură de specialitate pentru intervenţii de urgenţă şi un salon cu patru paturi.
Programul de tratament cuprinde : odihnă, gimnastică medicală generală şi respiratorie, jocuri distractive şi sportive ( şah, tenis, baschet ), plimbări, alergări cu caracter de antrenament moderat la efort, programe de educaţie sanitară.

Eveniment principal/Link către alte evenimente din localitate

 Puteti gasi evenimentele locale aici:

http://cnipttirguocna.ro/category/evenimente-locale/

 

Personalitate născută în zonă/Obiceiuri din zonă/Alte detalii

Obiective Turistice Valea Trotusului: http://cnipttirguocna.ro/category/obiective-turistice-valea-trotusului/

Statiunea Slanic Moldova

Staiunea Slãnic-Moldova este aşezat în partea de sud-vest a judeţului Bacãu, într-o micã depresiune, îngustã şi lungã, mãrginitã de culmi înalte, pe valea râului Slãnic de unde şi-a luat şi numele, râu care îşi trage izvorul de la 7 km de localitate, în muntele Şandru Mare (1.639 m).
Este situat la 26°37’ longitudine esticã şi 46°17’ latitudine nordicã şi 530 m altitudine. Localitatea a fost întemeiatã şi s-a dezvoltat datoritã numeroaselor izvoare de apã mineralã cu compoziţii variate şi valoroase, primind astfel statutul de staţiune balneoclimatericã.

 

4. CNIPT Botoșani

poza botosani.jpg

 

Date de contact 

Strada - 1 decembrie 1918 , nr. 4

Telefon - 0231.519.519

Adresă e-mail - cniptbotosani@yahoo.com și cniptbt@gmail.com

Persoane de contact :

Gheorgiță Florentina - director (0740.214.146)

Baltă Alina Cornelia – consilier compartiment marketing (0756.334.012)

Rusu Ionel – referent relații cu publicul (0740.632.227)

Gurzu Ionuț Andrei – consilier relații cu publicul (0752.054.624)

 

Obiective principale 

-         Promovarea personalităților : Mihai Eminescu , George Enescu , Ștefan Luchian , Nicolae Iorga , Octav Băncilă , Octav Onicescu , etc.

-         Promovarea zonelor istorice : Centrul Vechi , Cartierul armenesc , etc.

-         Diversitatea multiculturală.

 

Centrul Vechi (Centrul istoric)  al municipiului Botoșani este unul dintre cele mai frumoase și interesante din țară. Ansamblul urban „Piaţa 1 Decembrie 1918”, așa cum mai este denumită această zonă, adăposteşte o serie de clădiri vechi cu destinaţie comercială construite la sfârşitul secolului al XIX-lea. După marele incediu din 1887 acest areal s-a dezvoltat semnificativ, fiind construite numeroase imobile cu bun gust în care negustorii şi meşteşugarii locuiau și îşi vindeau marfa. Clădirile sunt dispuse sub formă de L, iar faţadele spre stradă au elemente arhitecturale dintre cele mai diverse, mai ales de factură apuseană.                   

 Stilurile arhitecturale sunt variate reflectând întocmai lumea pestriță constituită din români, armeni și evrei, ce locuiau aici în trecut.Centrul Istoric al municipiului Botoșani adăpostește numeroase beciuri, hrube și tuneluri despre care sunt cunoscute foarte puține lucruri. Spațiile subterane erau folosite pentru depozitarea proviziilor și ca adăpost în cazul în care orașul era atacat de invadatori.

 

Evenimente principale 

-         Zilele Culturii Naționale – Zilele Eminescu ;

-         Diversitatea Multiculturală ;

-         Festivalul de datini și obiceiuri de iarnă “Din străbuni , din oameni buni”;

-         Zilele Orașului

-         Zilele “Ștefan Luchian”

-         Festivalul Național de Interpretare “Mugurelul”

-         Festivalul Internațional Coral “O , ce veste minunată”

-         Șezătorile iernii

-         Festivalul Tradițiilor Meșteșugărești și al Târgului Expozițional Agro-Zoo

-         Festivalul Național de Muzică Folk “Nord-Est Folk”

-         Concursul Național de Poezie și Interpretare Critică a Operei Eminesciene “Porni Luceafărul...

 

Zilele Culturii Naționale – Zilele Eminescu - debutează cu o şedinţă extraordinară a Consiliului Local Botoşani, în cadrul căreia se adoptă hotărârea privind acordarea titlului de cetăţean de onoare al municipiului Botoşani câştigătorului Premiului Naţional de Poezie Mihai Eminescu. De asemenea, se depun jerbe de flori la statuia lui Mihai Eminescu din faţa teatrului din Botoşani, apoi se oficiază un Te Deum la Biserica Uspenia Botoşani, în care a fost botezat Eminescu. La Biserica Sfinţii Arhangheli Mihai şi Gavril din Ipoteşti, satul natal al poetului Mihai Eminescu, se oficiază o slujbă de pomenire a marelui poet.

 

Personalități 

-         Mihai Eminescu (1850-1859) -poet , prozator și jurnalist

-         George Enescu  (1881-1955) - compozitor , violonist , pedagog ,pianist și dirijor

-         Ștefan Luchian (1868-1916) - pictor

-         Nicolae Iorga (1871-1940) – istoric , critic literar , documentarist , dramaturg , poet , enciclopedist , memoralist , ministru , parlamentar , prim-ministru , profesor universitar și academician

-         Octav Onicescu (1892-1983) - matematician

-         Octav Băncilă (1872–1944) – pictor realist , activist politic

-         Grigore Alexandru Ghica (1807-1867) – ultimul domn al Principatului Moldovei

-         Barbu Lăzăreanu (1881-1957) – istoric literar , publicist , membru titular al Academiei Române , doctor în filologie

-         Elie Radu (1853-1931) – inginer constructor de poduri și șosele , pedagog și academician

-         Dimitrie Negreanu (1858-1908) – fizician , membru corespondent al Academiei Române

-         Grigore Antipa (1867-1944) – biolog darvinist , zoolog , ihtiolog , ecolog , oceanolog , profesor universitar

-         Mihail Sorbu (1885-1966) – dramaturg interbelic

 

Obiceiuri specifice zonei 

În zona noastră, când se vorbeşte de tradiţii, numele comunei Vorona este unul dintre cele mai des pomenite. Nici nu e de mirare, din moment ce, aşa după cum explică etnologul Steliana Băltuţă, „Vorona este una dintre puţinele vetre folclorice care a avut continuitate în păstrarea tradiţiei. La Anul Nou au căiuţi, capre, urşi. Benzile lui Jianu, a lui Terente, a lui Coroi, în schimb, nu mai au forţa de altădată. Înainte, textul era cântat, acum e doar rostit. Nu mai putem vorbi de reprezentarea teatrală a benzilor de altădată. Nici costumele nu mai au elementele decorative vechi, dar se observă, totuşi, o continuitate. Acum avem un decor ţesut, nu brodat cu acul”.  

 

5. CNIPT Comănești

 cnipt comanesti.jpg

Sursa: Site-ul CNIPT Comanesti

Date de contact

 Adresa: str. Pieții, bl.3, ap. 2
Comănești
Bacău
605200
România
Telefon: +4 0234 371 912Fax: +4 0234 374 278http://www.comanesti-turism.ro

 

Obiectiv principal/Link către alte obiective turistice

OFERTA TURISTICĂ A LOCALITĂȚII:


MONUMENTELE  ISTORICE ALE ORAŞULUI COMĂNEŞTI sunt adevărate documente istorice, mărturii ale evoluţiei acestui oraş. Patrimoniul cultural al oraşului păstrează încă multe monumente istorice şi de arhitectură de certă valoare:

MONUMENTE COMEMORATIVE:     

VESTIGII ARHEOLOGICE:

În afara ansamblului arhitectonic, pe teritoriul localităţii se mai găseşte în Vermeşti (cartier al oraşului Comăneşti) situl arheologic Cetăţuia, din epoca bronzului, cultura Cucuteni şi neolitic timpuriu cultura Starcevo-Cris.      

REZERVAŢII NATURALE PROTEJATE:

Pârâul Şupan - stratotip pentru formaţiunea de Şupan (tip sarmaţian) cu o suprafaţă de 0.10 ha, prezintă un interes paleontologic.   

 

Eveniment principal/Link către alte evenimente din localitate

Zilele Orașului Comănești

- Cu această ocazie, au loc manifestări cum ar fi: Ceremonialul militaro-religios la monumentele de război,  întreceri sportive,  campionatul  naţional de şah.

- Deasemenea,  Zilele Oraşului Comăneşti, oferă amatorilor de distracţii, posibilitatea de a asculta muzică live pentru toate gusturile,  un minunat foc de tabară şi un superb foc de artificii.

Sursa si mai multe evenimente: http://www.comanesti-turism.ro/ro/calendar-evenimente.html

 

Personalitate născută în zonă/Obiceiuri din zonă/Alte detalii

 
Turism ecumenic

Mănăstirea ortodoxă „Sf.Andrei” din Cartierul Podei – în cadrul pitoresc al Văii Trotuşului.

G.P.S.  N 46.2440229 /  E 26.2632448

Catedrala ortodoxă „Sf. Împărați Constantin și Elena” din centrul orașului.

G.P.S.  N 46.2517926 /  E 26.2616428

Biserica ortodoxă cu Hramul „Sf. Spiridon” – la poalele Dealului Cetăţuia construită în anii 1810-1815 de către Căminarul Spiridon, în timpul domniei lui Scarlat Calimachi.

G.P.S.  N 46.2524504 /  E 26.2631740

Biserica ortodoxă din lemn „Sf. Ștefan” (de lângă Piața centrală).

G.P.S.  N 46.2513477 /  E 26.2608676

Biserica ortodoxă cu Hramul „Sf.  Nicolae” din Cartierul Leorda, construită din lemn în anul 1751 şi mărită în anul 1901.

G.P.S.  N 46.2610729 /  E 26.2620775

Biserica ordodoxă „Naşterea Maicii Domnului”  din Cartierul Lăloaia, construită între anii 1908-1928 cu întreruperi din cauza primului război mondial.

G.P.S.  N 46.2534296 /  E 26.2450989

Biserica ortodoxă „Sf. Ilie” din Cartierul  Vermești.

G.P.S.  N 46.2508931 /  E 26.2818342

Biserica ortodoxă cu Hramul „Sf. Petru și Pavel” din cartierul  Şupan construită între anii 1802-1807.

G.P.S.  N 46.2506363 /  E 26.2540942

Biserica catolică „Sfântul Anton de Padova” din Cartierul Lunca de Jos.

G.P.S.  N 46.2457945 /  E 26.2710350

 

6. CNIPT Bârlad

barlad.jpg

Date de contact

Adresa : Bulevardul Republicii nr. 281

Telefon/Fax : 0235435000

Email : office@turismbarlad.ro

Website: www.turismbarlad.ro

Persoana de contact:

Livosche Claudiu Emanuel- Director CNIPT

Craciun Andreea – Referent debutant

Facebook: https://www.facebook.com/cniptbarlad

 

Obiective turistice

Gradina Zoologica Barlad ( http://turismbarlad.ro/ro/gradina-zoologica-barlad/ )

Oraşul Barlad, deţine cea mai mare Grădină Zoologică din Moldova, având o suprafață totală de 56043 mp, din care 32043 mp spațiu expozițional şi dispune de o varietate de păsări, peşti, lei, tigri, urși jaguar, maimuțe, bivoli, cerbi, zimbri, broaște țestoase, fazani, specii de șerpi constrictor, alligator de Missisipi, iguana verde, 150 de specii de peruși  şi mamifere exotice şi autohtone. Atracţiile parcului sunt numeroase, dar cu siguranţă cei care îi trec pragul vor fi impresionaţi de feline şi amuzaţi de maimuţele jucăuşe. Grădina Zoologică din Bârlad, se află în Grădina Publică și a fost înfiinţată în 1959, iar la început a fost doar un adăpost pentru un urs închis într-o cuşcă. Astăzi grădina zoological din Bârlad deține 542 de exemplare din 65 de specii.

Muzeul “ Vasile Parvan”  http://turismbarlad.ro/ro/muzeul-vasile-parvan-barlad/ http://turismbarlad.ro/ro/muzeul-v-parvan/   cu cele 6 sectii :

 1. Sectia personalitati Barladene  http://turismbarlad.ro/ro/sectia-personalitati-barladene/
 2. Sectia Stiinte ale Naturii   http://turismbarlad.ro/ro/sectia-stiintele-naturii/
 3. Pavilionul Marcel Guguianu  http://turismbarlad.ro/ro/muzeul-marcel-guguianu/  http://turismbarlad.ro/ro/pavilionul-m-guguianu/ 
 4. Observatorul Astronomic http://turismbarlad.ro/ro/observator-astronomic/ http://turismbarlad.ro/ro/observator/ 
 5. Planetariu Barladhttp://turismbarlad.ro/ro/planetariul-barlad/  http://turismbarlad.ro/ro/planetariu/ 
 6. Casa Sturdza- Muzeul Colectiilor http://turismbarlad.ro/ro/muzeul-colectiilor-casa-sturdza/

Centrul “ Mihai Eminescu”- Casa Rosie http://turismbarlad.ro/ro/centrul-mihai-eminescu-barlad/ http://turismbarlad.ro/ro/centrul-m-eminescu-casa-rosie/ 

 Biblioteca Stroe S. Belloescu http://turismbarlad.ro/ro/biblioteca-stroe-m-belloescu/

 Teatrul “Victor Ion Popa”  http://turismbarlad.ro/ro/teatru/  http://turismbarlad.ro/ro/teatrul-v-i-popa/ 

Cinema Victoria http://turismbarlad.ro/ro/cinematograf/

Parcuri:

Gradina Publica http://turismbarlad.ro/ro/gradina-publica-barlad/

Lacul Prodana  http://turismbarlad.ro/ro/lacul-prodana/

Parcul Teatrului – Parcul “Victor Ion Popa”  http://turismbarlad.ro/ro/parcul-teatrului/

Strand  http://turismbarlad.ro/ro/strand/

Centru SPA http://turismbarlad.ro/ro/centru-spa/

Biserici si Manastiri

Biserica Sfantul Gheorghe http://turismbarlad.ro/ro/biserica-sfantul-gheorghe/

Biserica Sfantul Ilie  http://turismbarlad.ro/ro/biserica-sfantul-ilie/

Biserica Sfantul  Stelian http://turismbarlad.ro/ro/biserica-sfantul-stelian/

Biserica Sfantul Spiridon http://turismbarlad.ro/ro/biserica-sfantul-spiridon/

Biserica Adormirea Maicii Domnului  http://turismbarlad.ro/ro/biserica-adormirea-maicii-domnului-2/

Biserica de lemn din Capuseni http://turismbarlad.ro/ro/biserica-de-lemn-din-capuseni/

Biserica Romano- Catolica  http://turismbarlad.ro/ro/biserica-romano-catolica/

Biserica Adormirea Maicii Domnului http://turismbarlad.ro/ro/biserica-adormirea-maicii-domnului/

Biserica Sfantul Nicolae http://turismbarlad.ro/ro/biserica-de-lemn-sfantul-nicolae/

Manastirea Floresti   http://turismbarlad.ro/ro/manastirea-floresti/

Manastirea Grajdeni  http://turismbarlad.ro/ro/manastirea-grajdeni/

Manastirea Bujoreni  http://turismbarlad.ro/ro/manastirea-bujoreni/

Manastirea Adormirea Maicii Domnului  http://turismbarlad.ro/ro/manastirea-nasterea-maicii-domnului/

 

Obiceiuri de iarna

Mersul cu capra, ursul, colindatul, uratul

De la Crăciun şi până la Anul nou, de Sfântul Vasile, pornesc colindătorii într-o adevărată desfăşurare de formaţii, mai ales în mediul rural.

Este vorba despre o prezenţă masivă şi impresionantă a formaţiilor de măşti, atât individuale - capra, ursul, calul, cât şi în aspectul lor complex, adică vălăretele, alaiurile de la Todireşti, Ivăneşti, Rafaila.

Remarcabile sunt şi jocurile formaţiilor din comunele Vetrişoaia, Gîrceni, Puieşti, Griviţa, Arsura, Poieneşti, Perieni, Dragomireşti, Fâstâci, Rebricea, Deleni. Specific judeţului Vaslui este şi teatrul popular propriu-zis, respectiv Haiducii şi Jienii.

 

Personalitati

Alexandru Ioan Cuza ( http://turismbarlad.ro/ro/alexandru-ioan-cuza/) , nascut la Barlad pe 20 martie 1820, a fost primul domnitor al Principatelor Unite și al statului național România. A participat activ la mișcarea revoluționară de la 1848 din Moldova și la lupta pentru unirea Principatelor. La 5 ianuarie 1859, Cuza a fost ales domn al Moldovei, iar la 24 ianuarie 1859 și al Țării Românești, înfăptuindu-se astfel unirea celor două principate. Devenit domnitor, Cuza a dus o susținută activitate politică și diplomatică pentru recunoașterea unirii Moldovei și Țării Românești de către Puterea suzerană și Puterile Garante și apoi pentru desăvârșirea unirii Principatelor Române pe calea înfăptuirii unității constituționale și administrative, care s-a realizat în ianuarie 1862, când Moldova și Țara Românească au format un stat unitar, adoptând oficial, în 1862, numele de România și formând statul român modern, cu capitala la București, cu o singură adunare și un singur guvern. Cuza a fost obligat să abdice în anul 1866 de către o largă coaliție a partidelor vremii, denumită și Monstruoasa Coaliție, din cauza orientărilor politice diferite ale membrilor săi, care au reacționat astfel față de manifestările autoritare ale domnitorului.

Alexandru Philippide http://turismbarlad.ro/ro/alexandru-philippide/

Gheorghe Roșca Codreanu http://turismbarlad.ro/ro/gheorghe-rosca-codreanu-5/

Victor Ion Popa  http://turismbarlad.ro/ro/victor-ion-popa/

George Tutoveanu (născut ca Gheorghe Ionescu) http://turismbarlad.ro/ro/gheorghe-tutoveanu/

Alexandru Vlahuță http://turismbarlad.ro/ro/alexandru-vlahuta/

Ernest Juvara http://turismbarlad.ro/ro/ernest-juvara/

Stroe S. Belloescu http://turismbarlad.ro/ro/stroe-s-belloescu/

Nicolae Tonitza http://turismbarlad.ro/ro/nicolae-tonitza/

Marcel Guguianu http://turismbarlad.ro/ro/marcel-guguianu/

7. CNIPT Dorohoi

 cnipt dorohoi.png

Sursa: Site-ul CNIPT Dorohoi

Date de contact

 

Dorohoi, str. 1 Decembrie nr. 2,
cod. 715200, jud. Botoşani, România

 

0231 612256

0231 612256

 

Obiectiv principal/Link către alte obiective turistice

 

Eveniment principal/Link către alte evenimente din localitate

 

Personalitate născută în zonă/Obiceiuri din zonă/Alte detalii

 

8. CNIPT Odobești

 cniptodobesti.jpg

Sursa: Site-ul CNIPT Odobesti

Date de contact

Str. Libertatii nr. 113 Odobesti – Vrancea Cod postal: 625300

0237 676 741 Fax: 0237 – 676 – 590

daniel@turismodobesti.ro

viceprimar@primariaodobesti.ro

contact@primariaodobesti.ro

 

Obiectiv principal/Link către alte obiective turistice

Beciul Domnesc

Beciul Domnesc Odobesti se afla pe lista monumentelor istorice din Vrancea si dateaza din secolul al XVI lea.

Documentele arata faptul ca acest beci exista inca de pe vremea lui Stefan cel Mare. La 1834 pe mosia domnitorului Mihail Sturdza se pastrau ruinele a doua crame de piatra acoperite cu sindrila, una dintre ele fiind Beciul Domnesc.

Constructia a fost consolidata cu piatra ponce de pe Milcov, devenind un loc ideal pentru invechirea vinului in butoaie de stejar si in sticle.

Deasupra intrarii se gaseste o inscriptie cu litere chirilice, alaturi de care apare emblema Moldovei (Capul de Bour) incadrata de steaguri.

Beciul Domnesc Odobesti este unul dintre cele mai importante obiective turistice din Moldova, obiectiv pe care nu ar trebui sa-l ratati daca va aflati in apropiere.

Sursa:http://turismodobesti.ro/ro_RO/monumente-istorice/

Eveniment principal/Link către alte evenimente din localitate

 

 Evenimente puteti gasi aici : http://turismodobesti.ro/ro_RO/evenimente-3/

 

Personalitate născută în zonă/Obiceiuri din zonă/Alte detalii

Traseu 1 Odobesti-Beciu-Faraoane-Schitul Dalhauti

 

Traseu 2 Odobesti-Brosteni-Mera-Reghiu-Andreiasu de Jos (obiectiv "Focul Viu" )

 

Traseu 3 Odobesti-Jaristea-Bolotesti- Magura Odobesti

 

Traseu 4 Odobesti-Jaristea-Bolotesti-Vidra-Valea Sarii- Barsesti-Tulnici-Cascada Putnei -Cheile Tisitei - Lepsa

Harta cu trasee gasiti aici:

http://turismodobesti.ro/ro_RO/trasee-turistice/

 

9. CNIPT Dolhasca

 

Sursa: Site-ul CNIPT Dolhasca

Date de contact

Site-ul nu functioneaza 

Obiectiv principal/Link către alte obiective turistice

 Site-ul nu functioneaza 

Eveniment principal/Link către alte evenimente din localitate

 Site-ul nu functioneaza 

Personalitate născută în zonă/Obiceiuri din zonă/Alte detalii

 Site-ul nu functioneaza 

 

10. CNIPT Bicaz

 cniptbicaz.jpg

Sursa: Site-ul CNIPT Bicaz

Date de contact

  · Adresa: Strada Barajului nr. 4, oras Bicaz, judet Neamt
   · Telefon: +40.233.254.028 
   · Fax: +40.233.254.028 
   · E-mail: office@bicaz-turism.ro

 

Obiectiv principal/Link către alte obiective turistice

Lacu Roşu

Lacu Rosu este un lac de baraj natural, situat la poalele Muntilor Hasmasu Mare, in apropiere de orasul Gheorgheni, din judetul Harghita. Este cel mai mare lac natural montan din Romania numele provenind de la Paraul Rosu, care traverseaza straturi de culoare rosie, cu oxizi si hidroxizi din fier.

Lacul pare intunecat si amenintator, cioturile ce ies din apa lasând impresia ca o civilizatie lacustra si-a gasit sfârsitul cu numai câtiva ani inainte sa treci pe acolo. Cârduri de rate trec nestingherite pe lânga tine daca te aventurezi cu barca pe apa. Motiv suficient sa dai la rame cam 10 minute, la concurs cu macanitoarele, cât sa te departezi de mal si sa observi civilizatia de la distanta. alpinism si escalada, speologie si drumetie.

Sursa: http://www.bicaz-turism.ro/

 

Eveniment principal/Link către alte evenimente din localitate

Zilele Bicazului

Sursa si alte informatii: http://www.bicaz-turism.ro/

 

Personalitate născută în zonă/Obiceiuri din zonă/Alte detalii 

Trasee montane din Cheile Bicazului

Cheile Bicazului, o zona deosebit de pitoreasca, sunt situate in apropierea orasului Bicaz. Pentru iubitorii de drumetii in cadrul Parcului National Cheile Bicazului – Hasmas sunt amenajate 18 trasee turistice.

Traseul 1:   (linie roşie) - pleacă din Pasul Pângăraţi străbate Poiana Albă şi are punctul de sosire la Şaua Tarcăului

Traseul 2    (cruce roşie) - străbate Balconul de Piatră şi pleacă din Centrul staţiunii Lacu Roşu

Traseul 3    (triunghi albastru) - străbate Şaua Suhard şi pleacă din Centrul staţiunii Lacu Roşu

Traseul 4    (linie galbenă) - străbate Şaua Piatra Roşie şi drumul Surducului şi are punctul de plecare din Centrul staţiunii Lacu Roşu

Traseul 5    (punct albastru) - străbate drumul Lapoşului şi are punctual de plecare din Gura pârâului Cupaş

Traseul 6      (cruce roşie, de la poalele Cupaşului punct roşu) - străbate Cheile Bicazului şi are punctul de plecare din Gura pârâului Cupaş

Traseul 7    (triunghi galben) - străbate drumul Vărarilor şi pleacă din Centrul staţiunii Lacu Roşu

Traseul 8    (punct albastru) - străbate vârful Piatra Cherecului şi pleacă din staţiunea Lacu Roşu de la debarcader

Traseul 9    (linie albastră) - străbate Piatra Potcoavei şi pleacă din Centrul staţiunii Lacu Roşu

Traseul 10    (cruce albastră) - străbate Piatra Licoş şi ajunge până la Peştera carstică Licoş

Traseul 11    (triunghi roşu) - străbate Piatra Roşie până la punctual de Belvedere Piatra Ghilgoş

Traseul 12    (punct roşu) - străbate valea pârâului Jgheabul Cherecului până la cătunul Bicăjel

Traseul 13    (punct albastru) - străbate Piatra Ghilcoş şi pleacă din staţiunea Lacu Roşu de la debarcader

Traseul 14    (punct roşu) - străbate gâtul Cupaşului până la Poiana La Vinkli

Traseul 15     (triunghi roşu, de la Gâtul Cupaşului punct rosu) - străbate canionul Lapoşului până la Cheile Bicazului

Traseul 16    (triunghi galben, din Şaua Ţifrei fără marcaj) - străbate Şaua Ţifrei până la Piatra Maria

Traseul 17    (bandă albastră) - pleacă de la Izvorul Oltului până la cabana Piatra Singuratică

Traseul 18     (cruce roşie şi bandă roşie) - pleacă din Halta Tarcău până la cabana Piatra Singuratică

 

11.CNIPT  Focșani

 cniptfocsani.jpg

Sursa: Site-ul CNIPT Focsani

Date de contact

 Piata Unirii - Centrul Meşteşugaresc - Corp G1, Focşani, VRANCEA
Focșani
Vrancea 620098

 

0337 105 894
 
0337 105 894
 

 contact@focsani-turism.info

 

Obiectiv principal/Link către alte obiective turistice

 Piata Unirii

Străbătută odinioară de afluenții Milcovului, Piața Unirii a găzduit de-a lungul timpului principala bornă de hotar stabilită de către Ștefan cel Mare în 1475. În pofida modificărilor continue, de la zonă vamală la spațiu cultural, piața centrală de astăzi rămâne atât o mărturie a vechii delimitări teritoriale dintre cele două regiuni istorice (Moldova și Valahia) cât și o locație de interes și activitate publică, presărată cu principalele monumente culturale și spații administrative ale orașului, transformând centrul orașului într-o veritabilăagoră a zilelor noastre.

Printre clădirile de căpătâi prezente putem menționa: Ateneul PopularMaior Gheorghe Pastia”, Obeliscul central, Biserica Sf. Ioan Botezătorul”,cât și clădirile reunite ale primăriei, consiliului și prefecturii.

Un veritabil martor al vremurilor trecute, piața centrală a luat parte la nenumărate evenimente de importanță din istoria țării, printre care putem enumera: anul 1821, moment în care eteriștii depun jurământul de credință în lupta lor împotriva turcilor, urmându-și drumul spre București și 20 iunie 1848, moment de serbare a zilei de 11 iunie 1848 (semnarea proclamației de la Islaz) prin arderea Regulamentelor Organice în piață, moment când poporanii din Focșanii Moldoveni se alătură mulțimii.

Reprezentând odinioară și un punct de vamă dintre cele două tărâmuri, zona centrală a cunoscut acțiunile întreprinse în perioda 1859- 1862, interval în care atât Focșaniul, cât și zona centrală au contribuit la apogeul chemării unioniste.

Printre aceste evenimente de seamă referitoare la zona centrală putem identifica cunoscuta vizită a domnitorului Alexandru Ioan Cuza (figură centrală în panteonul personalităților focșănene), care a ispirat nenumărate relatări și legende, printre care avem atât relatarea consemnată în cadrul Fondului Magistraturii Focșani, în care renumitul domnitor Ajungând la hotar, cheamă pe cei doi soldați, moldav și muntean, ce făceau strajă țării, le spune că sunt frați și îi pune să se îmbrățișeze, cerându-le să meargă la cazarmă; astfel domnitorul a ridicat granițele de hotar de la Focșani. Însoțit de notabilitățile orașului, Cuza a mers pe jos la «Podul de chiatră», unde a jucat însoțit de popor măreața Horă a Unirii” (pg.162 - Focșanii - O istorie în date și mărturii, Cezar Cherciu), cât și legenda populară a sărutului pe obraz oferit în semn de prietenie moșului Ion Roată (o altă figură semnificativă din perioada cu pricina) de către domnitor, în momentul în care acesta a fost scuipat de către un boier.

Toate aceste evenimente, care au avut la bază Focșaniul, au găsit o rezonanță aparte în simțămintele arhitecților, scriitorilor și artiștilor locali; strădaniile lor culminând cu o veritabilă întemeiere a spiritului național local dictat de evenimentele vremii. Fapt pentru care una dintre cele mai reprezentative monumente ale spiritului național focșănean de astăzi prezidează centrul pieții și asupra trupului său de piatră domnește memoria celebrei hori a unirii întreprinsă de Cuza.

Sursa: http://www.focsani-turism.info/index.php/ro/?option=com_objectiv&id=5

 

Eveniment principal/Link către alte evenimente din localitate

 

Sursa: http://www.focsani-turism.info/index.php/ro/orasul/evenimente-culturale

 

Personalitate născută în zonă/Obiceiuri din zonă/Alte detalii

TRASEE CULTURALE JUDEȚENE

FOCŞANI – BOLOTEŞTI – VIDRA – VALEA SĂRII – BÂRSEŞTI – TULNICI – LEPŞA, CU RAMIFICAŢIILE VALEA SĂRII – NĂRUJA – PALTIN – NEREJU; NĂRUJA – NISTOREŞTI – HERĂSTRĂU; GRUMAZ – VRÂNCIOAIA – POIANA; VIDRA – VIZANTEA

 

12. CNIPT Piatra Neamț

 cniptpiatraneamt.jpg

Sursa: Site-ul CNIPT Piatra Neamt

Date de contact

Piaţa Petrodava Nr. 1, Piatra Neamţ
Fix / Fax: 0233 271 591
Mobil: 0744 787 597

contact@cniptpiatraneamt.ro

 

Obiectiv principal/Link către alte obiective turistice

Descriere Detaliata  Curtea Domnească

Frumoasa ctitorie a lui Stefan cel Mare se mai pastreaza si astazi in orasul Piatra Neamt fiind cunoscuta drept centrul istoric al urbei. Situat pe un mic platou in jurul caruia s-a dezvoltat actualul oras, complexul architectural este format din Biserica “Sf. Ioan Botezatorul”, Turnul-clopotnita si Curtea Doamneasca.

Potrivit izvoarelor istorice aceste mari marturii ale istoriei isi au inceputurile in perioada 1468-1475. Prima atestare documentara a Curtii Domnesti de la Piatra Neamt apare intr-un document emis in anul 1491, cand Stefan cel Mare face danie Manastirii Tazlau trei sate “care au fost din ocolul curtilor noastre de la Piatra“.

Initial constructiile nu au fost impunatoare, abia dupa anul 1480 s-a ridicat pe vechile edificii alcatuirea constructiva care se mai pastreaza si astazi in cadrul complexului architectural. Astfel, biserica care poarta hramul “Sf. Ioan Botezatorul” a fost construita intre anii 1497-1498, iar Turnul-clopotnita a fost ridicat in anul 1499 din piatra bruta avand o inaltime de 19 m. Multa vreme acest turn a fost cea mai inalta constructie din oras, de unde se putea observa intreaga vale a Bistritei.

De asemenea, din Curtea Domneasca a lui Stefan cel Mare se mai pastreaza fragmente din latura sudica a zidului de incinta si coltul de nord-vest al pivnitelor palatului care cuprind o incapere de acces, un coridor lung si patru galerii. Aceste incaperi gazduiesc astazi Muzeul Curtea Domneasca.

Curtea Domneasca de la Piatra Neamt si-a indeplinit functiile specifice pana in secolul al XVII lea dupa care rolul ei a scazut si incepand cu secolul al XVIII lea, aceasta a fost supusa unui amplu proces de degradare care a continuat pana la inceputul secolului al XIX lea.

Sursa si alte obiective: http://cniptpiatraneamt.ro/turism?page=Resurse%20Antropice

 

Eveniment principal/Link către alte evenimente din localitate

In fiecare an la Piatra Neamt se desfasoara numeroase evenimente care atrag foarte multi turisti din toate zonele tarii, dar si din strainatate.
Aceste evenimente sunt:

 Sursa: http://cniptpiatraneamt.ro/info?id=126&categorie=Evenimente%20Culturale

 

Personalitate născută în zonă/Obiceiuri din zonă/Alte detalii

Telegondola Piatra Neamt este una dintre cele mai importante investitii si puncte de atractie ale orasului Piatra Neamt. Inaugurata in luna februarie 2008, Telegondola de sub poalele Pietricicai, a transportat pana in prezent peste 1 milion de turisti catre varful Muntelui Cozla, acolo unde se afla si partia de schi. In cele 22 de goldole turistii pot viziona o frumoasa panorama a orasului Piatra Neamt, cu tot cu imprejurimi: lacul de acumulare Batca Doamnei, Muntele Pietricia dar si Ceahlaul ce se poate observa in toata splendoarea lui in zilele senine. Va invitam asadar sa ne vizitati acest remarcabil obiectiv turistic al orasului Piatra neamt!

Producatorul instalatiei este firma austrica Doppelmayr, Intreaga instalatie se intinde pe o lungime de 1915m avand nu mai putin de 10 stalpi. Cel mai inalt stalp al investitiei  este de 64 de metri fiind plasat peBulevardulDecebal.

Ca si conditii de calatorie va informam ca viteza de transport este de 6m/s. Telegondola Piatra Neamt beneficiaza de 22 de gondole, fiecare gondola avand 8 locuri pe scaune, fiind capabila sa transporte nu mai putind e 640 kg/gondola. La o asemenea viteza, calatoria dumneavoastra va fi de minim 8 minute, intre cele doua puncte si anume : Gara aflat la altitudinea de 323m si punctul de sosire(DealulCozla) aflat la altitudinea de 632m.

Ne mandrim cu faptul ca telegondola Piatra Neamt este capabila sa transporte 1200 de persoane pe ora, fiind oricand gata sa preia fluxuri mari de turisti asa cum se intampla in perioadeledevara si iarna.

 

13. CNIPT Panciu

 cniptpanciu.jpg

Sursa: Site-ul CNIPT Panciu

Date de contact

 Str. Titu Maiorescu nr. 13, oras Panciu

primaria.panciu@gmail.com

 

Obiectiv principal/Link către alte obiective turistice

 Podgoria Panciu

Podgoria Panciu sau odinioară a Crucilor este atestată documentar încă din anul 1589, are aspectul unui amfiteatru viticol, de mari dimensiuni ce oferă puncte de perspective spre est și sud, din punctele înalte ale orașului omonim, ori de la marginea acestuia.

Deși cultivarea vitei de viei și prelucrarea strugurilor în regiunea Panciu este demonstrată prin uneltele și obiectele găsite în dealul Chicera și datate începând din paleolitic până în evul mediu, totuși prima menționare scrisă este documentul din 20 1589, când viile (podgoria) Crucea (Crucilor) „ce au fost domnești” intră în stăpânirea vornicului Bucium, date de însăși Domnitorul Petre Schiopul.

Podgoria Panciu aparține în mare măsură Subcarpaţilor externi și Vrancei și glacisului peimontan terasat, ocupând mai mult de 9500 ha. Pe suprafața localităților Panciu, Străoane, Țifești, Movilița Fiţioneşti dintre care, centre viticole de importanță națională sunt: Panciu, Țifești și Păunești, există ferme viticole la Movilița, unde există și o stațiune viticolă, fiind suprapusă parțial arealelor deluroase Chicera, Boul Rosu, Curături, Ciolanul, Costin, Trotuşanu. Suprafețe însemnate sunt ocupate de podgorii, însumând intre 30 % până la 60 % din total fondului agricol.

Un indicator turistic din centrul orașului informează turiștii că Podgoria Panciu, renumită atât pentru calitatea licorilor bahice produse aici, cât și pentru suprafața de vie de 9,5 mii de hectare, este punct de plecare în traseul turistic Drumul Vinului, care include vii, crame (Veritas, Viticom și hrube). Panciu este punct de plecare al traseului turistic de 70 km denumit „Drumul Vinului”, dar a fost și destinație pentru calea ferata Mărășești – Panciu „Linia Vinului”.

Evenimente dezastroase au afectat podgoria Panciu de-a lungul vremii: Filoxera, în perioada 1882 – 1884 a distrus viile autohtone și a impus introducerea unor soiuri hibride mai rezistente, însa mai puțin calitative, apoi defrișarea viilor din timpul comunismului a impus distrugerea multor ha de podgorie și nu în ultimul rând incendiile, cele din istoria veche, cat și cele din ultimii 23 de ani.

Producători de vinuri, astăzi, sunt: Gutan Marian, Cramele Panciu, Satu Nou, DN 2L, intre str Oituului și Tișița, Serdaru Adrian, Crucea, Casa de vinuri Crișan, Crucea de jos, str Costache Negri, Ronivin, Bd. Independentei, 204E, est de Stadionul Panciu, Diplovincom, Str Cuza Voda, Panciu, Viticom, Str Libertății, Panciu.

Produsele finite ale podgoriei Panciu sunt 66 vinuri, alb, rose, rosu, cu caracter, sec, demisec, demidulce, dulce, tip, liniștit, spumant, spumos, din solurile : Sauvignion Blanc, Tămâioasă Românesca, Aligote, Băbească Neagră și Merlot, Cabernet Sauvignion și Fetească Neagră, Fetească Albă, Fetească Regală, Fetească Neagră, Merlot, Pinot Noir, vinuri roșii (DOC) Muscat Ottonel, Riesling, Riesling Italian, Sarba, Sauvignon Blanc, Traminer. Vinul spumos este obținut după metoda Champenoise; alb, rosu și roze, Extra Brut, Brut, sec, Demisec, demidulce, multe medaliate național și internațional. Producția se caracterizează și prin cantitatea însemnata de struguri de masă, la care se adaugă Feteasca Alba, Rieslingul italian și Muscat Ottonel.

Sursa:http://www.vinlapanciu.ro/ro_RO/turism/resurse-naturale/podgoria-panciu/

Alte obiective:http://www.vinlapanciu.ro/ro_RO/turism/obiective/

 

Eveniment principal/Link către alte evenimente din localitate

 Zilele Oraşului Panciu (ultimul week-end din luna septembrie)

Alte evenimente: http://www.vinlapanciu.ro/ro_RO/evenimente/

 

Personalitate născută în zonă/Obiceiuri din zonă/Alte detalii

Ca urmare a implementării proiectelor cu finanţare din fondurile structurale au fost create şi omologate, puse la dispoziţia turiştilor doua trasee turistice cu un caracter peculiar pentru Panciu – „Oraşul dintre vii”. „Drumul podgoriilor vrâncene” şi Panciu — oraş pe linia frontului, „Drumul de Glorie al Armatei Române în Primul Război Mondial”.

Drumul de glorie al Armatei Române în Primul Mondial reprezintă un traseu turistic tematic ce include şi oraşul Panciu în traseul său Focşani – Mărăşeşti — Panciu – Mărăşti — Soveja, iar ca puncte de atracţie turistică sunt 4 mausolee şi a 5 monumente istorice, cu importanţă regională şi naţională.

 Sursa: http://www.vinlapanciu.ro/ro_RO/turism/trasee-turistice/

 

 

 

 

Your Website Title

 

 

Pret carburant

prix-carburant.jpg

Trafic web afisat

counter stats

 

Print Friendly and PDF

Your Website Title
Your Website Title
Trebuie sa instalati Adobe Flash pentru a vedea acest continut.

www.inforegio.ro
Investim în viitorul tău! Proiect selectat în cadrul Programului Operaţional Regional şi co-finanţat de Uniunea Europeană prin Fondul European pentru Dezvoltare Regională.
Conținutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziția oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României“.
Pentru informații detaliate despre celelalte programe cofinanțate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitați www.fonduri-ue.ro

Copyright © 2015 Primaria Moreni