„INFIINTAREA UNUI CENTRU NATIONAL DE INFORMARE SI PROMOVARE TURISTICA IN MUNICIPIUL MORENI, JUDETUL DAMBOVITA”

Choose Language

Personalitati locale - Ovidiu Teodorescu

 

 

S-a nascut pe 19.02.1946 in Moreni, judetul Dambovita si lucreaza ca tehnician proiectant. De tanar a fost atras de arta. Si-a exersat talentul in grafica, a pictat in acuarela si in ulei. Dar pasiunea vietii lui este sculptura in metal, iar noutatea operei sale, alcatuita in majoritate din icoane, sta in metoda folosita. Pe un suport de plastilina, asaza foaia de alama sau de cupru, pe care apoi o bate pana cand aceasta cedeaza si ia forma dorita: a Mantuitorului, a Maicii Domnului, a Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavril, a Sfintei Treimi etc. De peste 30 de ani, artistul Ovidiu Teodorescu transforma metalul in arta. El detine si un record in spatiul ortodox, icoana intitulata „Nasterea Domnului" (97 cm/55 cm), realizata in alama, fiind, se pare, cea mai mare lucrare de acest gen.


Metalopastia, cum denumesc specialistii arta de a sculpta in metal, cere multa atentie, rabdare si iscusinta, pentru ca, asemeni bijutierului, artistul trebuie sa fie cu ochii-n patru la cel mai mic detaliu atunci cand incearca sa „imblanzeasca" duritatea metalului.


Dupa 1990, Teodorescu a expus de la Sibiu la Targoviste si de la Bucuresti la Targu Mures. Dar expozitiile cu care se mandreste cel mai mult sunt cele organizate la Lisabona, in Portugalia, in cadrul „Sarbatorii Popoarelor", eveniment cultural sustinut de primaria municipala.


D-l Teodorescu a avut un succes deosebit la Lisabona, unde a vandut jumatate din lucrarile expuse. Portughezii i-au cumparat lucrarile, incantati de ineditul icoanelor. L-a ajutat sa ajunga si sa expuna acolo si Parohia Ortodoxa Romana „Intrarea Maicii Domnului in Gradina" din capitala Portugaliei, in special preotul paroh Marius Viorel Pop, dar si Ambasada Romaniei la Lisabona.


Prin lucarile sale, spera sa fi vorbit portughezilor despre dragostea pentru Dumnezeu si pentru frumos a romanilor.


Activitate:

 


Expoziţii personale

 

 

Lucrări în colecţii particulare:

 

 

 

 

 

Your Website Title

 

 

Pret carburant

prix-carburant.jpg

Trafic web afisat

counter stats

 

Print Friendly and PDF

Your Website Title
Your Website Title
Trebuie sa instalati Adobe Flash pentru a vedea acest continut.

www.inforegio.ro
Investim în viitorul tău! Proiect selectat în cadrul Programului Operaţional Regional şi co-finanţat de Uniunea Europeană prin Fondul European pentru Dezvoltare Regională.
Conținutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziția oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României“.
Pentru informații detaliate despre celelalte programe cofinanțate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitați www.fonduri-ue.ro

Copyright © 2015 Primaria Moreni