„INFIINTAREA UNUI CENTRU NATIONAL DE INFORMARE SI PROMOVARE TURISTICA IN MUNICIPIUL MORENI, JUDETUL DAMBOVITA”

Choose Language

 

Personalități locale - Ștefan Niculescu

Ștefan Niculescu (n. 31 iulie 1927, Moreni, jud. Dâmbovița — d. 22 ianuarie 2008, București) a fost un compozitor, muzicolog și profesoruniversitar român. Creația sa se înscrie în zona muziciiculte contemporane și acoperă numeroase genurimuzicale. Niculescu a fost preocupat de folclorulmuzical al Extremului Orient, de heterofonie și de muzicaelectronică. Timp de mulți ani, a predat compoziția la Conservatorul din București.

A fost membru titular al Academiei Române și doctor honoris causa al AcademieideMuzică din Cluj. A obținut Premiul Herder (1994), premiul pentru muzicologie al AcademieiFranceze (1972) și numeroase alte distincții. Niculescu a fost membru al U.C.M.R. și al S.A.C.E.M. (Paris).

 

Studii

Între anii 1941 și 1946, Niculescu a studiat la Academia Regală de Muzică din București. S-a reprofilat apoi pe inginerie (studii la InstitutuldeConstrucțiiCivile din București, până în 1950), în cele din urmă revenind la Academia de Muzică. Aici studiază compoziția cu MihailAndricu, între anii 1951 și 1957. A avut ocazia nesperată (în contextul regimului politic din țară) de a participa la Școalapentrumuzică nouă de la Darmstadt(1966–1969) și la Cursurile pentru muzică electronică de la studioul Siemens din München (1966).

Activitate

În domeniul didactic

Între 1958 și 1960 lucrează ca profesor de pian, apoi activează ca cercetător la Institutul de Istoria Artei (1960–1963). Din 1963 este profesoruniversitar la Conservatorul din București, unde predă analiză muzicală și compoziție; își încetează activitatea în 1987 și revine șase ani mai târziu. În 2001, primește titlul de prorector onorific al acestei instituții.

De-a lungul întregii sale cariere, păstrează viu interesul pentru educația muzicală. O altă preocupare a sa a fost relația dintre muzician și public. În anii 1970 contribuie la popularizarea muziciinoi prin expuneri (însoțite de audieri fonografice) la București împreună cu ȘerbanStănciulescu. În 1991, fondează SăptămânaInternațională a Muzicii Noi la București.

Compozitor

Dintre compozitorii străini care i-au marcat stilul, Niculescu îi cita pe Iannis Xenakis și Pierre Boulez. Apreciază la cel din urmă interesul pentru muzica heterofonă, pe care însuși o va studia prin intermediul muziciitradiționale din Asia de Sud-Est (de pildă, ansamblurile gamelan din Indonezia).

Compune peste 70 de lucrări în genuri diverse (pentru ansambluri decameră sau simfonice, cu voce, muzicădeoperă). Muzica lui Niculescu vede lumina tiparului la EdituraMuzicală, ÉditionsSalabert, Ars Viva/B. Schött's Söhne Musikverlag (Mainz), Gerig Musikverlag (Köln). Lucrările sale sunt înregistrate la Electrecord (România), Erato (Franța), Attacca Records (Olanda).

Muzicolog

A contribuit la întocmirea monografiei „George Enescu” (1972, Editura Academiei Române), demers pentru care a fost recompensat cu premiul AcademieiFranceze.

Volumul Reflecții despre muzică, Editura Muzicală, București, 1980 reunește contribuțiile sale teoretice semnificative.

Lucrări selectate

Muzică orchestrală (simfonică)

Muzică de cameră

Muzică cu voce

Teatru liric

 

Premii și distincții. Titluri onorifice

Devine membru corespondent al AcademieiRomâne în 1993, iar apoi academician titular (1997). A fost numit doctor honoris causa al Academiei de Muzică din Cluj.

Sursa:https://ro.wikipedia.org/wiki/%C8%98tefan_Niculescu

 

 

 

 

Your Website Title

 

 

Pret carburant

prix-carburant.jpg

Trafic web afisat

counter stats

 

Print Friendly and PDF

Your Website Title
Your Website Title
Trebuie sa instalati Adobe Flash pentru a vedea acest continut.

www.inforegio.ro
Investim în viitorul tău! Proiect selectat în cadrul Programului Operaţional Regional şi co-finanţat de Uniunea Europeană prin Fondul European pentru Dezvoltare Regională.
Conținutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziția oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României“.
Pentru informații detaliate despre celelalte programe cofinanțate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitați www.fonduri-ue.ro

Copyright © 2015 Primaria Moreni