„INFIINTAREA UNUI CENTRU NATIONAL DE INFORMARE SI PROMOVARE TURISTICA IN MUNICIPIUL MORENI, JUDETUL DAMBOVITA”

Choose Language

OBIECTIVE TURISTICE NATURALE DIN JUDETUL DAMBOVITA

 

Cheile Tatarului


Cheile Tatarului este o rezervatie geologica, naturala si paleontologica de interes national fiind ocrotita mai ales pentru vegetatia termofila de aici.

 
Rezervatia se intinde pe o suprafata de 0,7 km in special la coada lacului Bolboci, unde raul Ialomita a sapat in calcarele existente aici inca din jurastic. Cheile apar ca niste sectoare de vale ingusta, cu niste versanti abrupti un profil transversal in forma literei “V”, si profil longitudinal cu inclinare accentuate generate de prezenta rocilor dure si a calcarelor.
 
Aici, pe versantul stang al vaii Tatarului la o altitudine de 1549 m regasim intrrile in doua dintre cele mai cunoscute pesteri din tara noastra- Pestera Ursului si Pestera Mica acestea fiind cele mai inalte statiuni paleolitice din tara noastra fiind recunoscute pentru flora si pentru osemintele ramase de la populatiile care le-au folosit ca adaposturi in perioada de retragere la gheturilor.
 
Pestera Ursului prezinta un interes deosebit mai ales datorita fosilelor de Ursus spelaeus descoperite aici. Sistemul carstic Tataru mai cuprinde pe langa pesterile mentionate si doline, lapiezuri sau Cheile Tatarul Mare.
 
Pestera Ialomitei si toate cheile din masivul Bucegi (Cheile Ursilor, Tatarului, Pesterii, Coteanu, Zanoaga Mica, Zanoaga Mare Galma, Varariei, Orzei) fac parte din marea rezervatie nturala din Bucegi – Horoabel- Ursilor.
 
 
Coordonate GPS: 45.404717,25.575829
http://www.cazarelapensiune.ro/pietrosita/obiective-turistice-pietrosita/cheile-tatarului
 

Pestera Rateiului

Pestera Rateiului este unul dintre cele mai importante obiective turistice ale judetului Dambovita, fiind situata pe raza localitatii Moroieni, pe Valea Ratei din Masivul Leaota si este amplasata la o altitudine de 1080m.

 
Depunerea sedimentara de calcite, aragonite, gips, plus alte elemente rar intalnite in celelalte pesteri, o fac pe aceasta sa atraga in mod deosebit atentia specialistilor. Este o pestera gigantica, avand o lumgime de aproximativ 7.300m, diferenta de nivel este de 69m ascendant iar galeriile sunt dispuse pe 3 etaje. Este constituita din mai multe galerii cotite: Galeria cu Gururi, Galeria Meandrelor, Galeria Noua, Labirintul Mare.
Este deasemenea o Rezervatie Naturala Mixta, de interes speologic si geomorphologic ce mai este cunoscuta sub denumirea de “Pestera de la Izvorul Rateiului”. Din martie 2000 este declarata arie protejata in cadrul Parcului Natural Bucegi.
 
Localizare: Pestera se afla pe raza comunei Moroieni, in extremitatea Nordica a judetului Dambovita, in Muntii Bucegi(in partea de sud a M-tilor Leaota), in versamtul drept al paraului Ratei.
 
Coordonate GPS: 45.225005,25.435495
http://www.cazarelapensiune.ro/moroeni/obiective-turistice-moroeni/pestera-rateiului
 

Malul de rasuna din Bezdead


“Malul de rasuna” este un versant vertical din comuna Bezdead, care a fost prima data mentionat de catre Al. Vlahuta in “Romania Pitoreasca”; acesta este una dintre cele mai valoroase atractii ale zonei.

 
Judetul Dambovita are in proportii aproape egale campie, deal si munte. Aici se regasesc numeroase minuni ale naturii dar din nefericire multe, printre care si “Malul de rasuna” au fost date uitarii, chiar daca acestea au fost des mentionate in lucrarile marilor clasici romani.
 
“Malul de rasuna” este un zid inalt de stanci foioase denumit asa din cauza ecoului raspicat si puternic pe care il da.  J.A. Vaillant a urcat la “Malul de rasuna” in anul 1839 pentru fenomenul rar intalnit aici: ecoul multiplu. Cu gandul la intemnitatii de la Margineni, acesta a scandat cvantul “libertate”, ascultandu-i ecoul ca un cor al multimilor.
 
Daca ajungi aici nu afli multe despre acest loc decat de la localnicii din zona. Daca nu cunosti zona, este destul de greu s ail localizezi deoarece nu sunt indicatoare sau placate cu date despre acest monument. Efectul de ecou multiplu este unic in tara noastra, oamenii de stiinta nefiind capabili s ail explice cu exactitate. Localnici care vorbesc la zeci de metri distant se pot auzi cu exactitate daca stai in apropierea “Malului de Rasuna”.
 
 
Localizare: comuna Bezdead, judetul Dambovita, la o distant de 15 km de Valea Ialomitei si Valea Prahovei.
 
 
Coordonate GPS: 45.150054,  25.516369
 
http://www.cazarelapensiune.ro/pucioasa/obiective-turistice-pucioasa/malul-de-rasuna-din-bezdead
 

Pestera Ialomitei


Pestera Ialomitei este una dintre cele mai cunoscute pesteri din tara noastra, aflata in muntii Bucegi, pe versantul drept al Cheilor Ialomitei, in localitatea Moereni din judetul Dambovita, pe muntele Batrana, la o altitudine de 1520 m.

 
Pestera se desfasoara pe un singur nivel, si este strabatuta de un parau, fiind o desfasurare mixta, deoarece cuprinde atat galerii cat si Sali. Are o lungime de aprozximativ 480 m, dintre care 400m sunt accesibili turistilor, pana in punctul numit “la Altar”.
 
Gura pesterii este in semiplisa, deschizandu-se pe o terasa orizontala. Chiar la intrarea in aceasta pestera se afla Manastirea Ialomitei, ctitorita de catre Mihnea cel Rau.
 
Cea dintai sala a pesterii Ialomita poarta numele de Mihnea Voda, avand o lungime de 115 m, latimea de 15m si inaltimea de 10 pana la 25 m. Urmeaza apoi galeria numita Pasaj cu o lungime de 20 m si latimea intre 1-8 metri. Salile Decebal si Sfanta Maria sunt legate intre ele si sunt de dimensiuni mai mici, de 10, maxim 30 m lungime si 2 pana la 10 metri inaltime.
 
La Grota Sfanta maria se ajunge trecand peste o portiune cu bolovani mari si umezi. Denumirea acestei Sali vine de la faptul ca aici exista o stalagmita care se aseamana cu statiua Fecioarei Maria. Dupa o noua galerie, lunga de 40 metri se afla sala “La Raspantie” si apoi “Sala Ursilor” sau Sala Mare avand 72m lungime, 35 m latime si 25 m inaltime. Din aceasta sala se deschide o galerie denumita Fundul Pesterii; urmeaza Galeria Apelor pana la Altar in care curge paraul Pesterii.
 
 
Localizare: localitatea Moroieni, jud Dambovita
 
 
Coordinate GPS: 45.391425,25.438591

http://www.cazarelapensiune.ro/moroeni/obiective-turistice-moroeni/pestera-ialomitei

 

Rezervatia Naturala Corbii Ciungi

 

Rezervatia Naturala Izvorul de la Corbii Ciungi dateaza din anul 1959, aceasta zona fiind considerata cel mai mare complex de izvoare si mlastini de izvor din tara noastra. Izvoarele si paraiele izvorasc din terasa raului Neajlov formand un complex de zone umede, pe o suprafata de 5ha.
 
Acest complex de izvoare este la cca 120 m altitudine, la 200 m de satul Corbii Ciungi. Aceste izvoare alimenteaza doua paraie lungi, fiecare de 800-1000 m.
 
Apa complexului de izvoare provine in totalitate din depozitele de terasa ale Neajlovului, tot acest complex fiind impartit in doua complexe de catre o mica suprafata mlastinoasa care tine loc de “cumpana apelor”: complexul Fantana Lisandru Vladut si complexul Fantana Cacaletilor.
 
Particularitatea zonei sta insa in speciile numeroase de flora si fauna acvatica: Buhaiul cu burta rosie, brotacelul (broasca de copac), melcul spiralat, racul de rau, muschi de turba; dar si pasari, cum ar fi: fazanul de vanatoare, ciocarlia de camp, gaita albastra, cotofana, stancuta, corbul sau graurul.
 
Localizare: Rezervatia Naturala Izvorul de la Corbii Ciungi se afla in Satul Corbii Ciungi, Comuna Corbii Mari, jud Dambovita.
 
 
Coordonate GPS: 44.546197,25.495663
 
http://www.cazarelapensiune.ro/pucioasa/obiective-turistice-pucioasa/rezervatia-naturala-corbii-ciungi

Cheile Zanoagei

http://www.skytrip.ro/cheile-zanoagei-din-judetul-dambovita-ob-2272.html

 

Rezervatia Naturala Pestera Cocora

http://www.skytrip.ro/rezervatia-naturala-pestera-cocora-din-judetul-dambovita-ob-3055.html

 

Obiective turistice realizate artificial, care insa beneficiaza de peisaje naturale deosebite

Lacul Scropoasa

http://www.skytrip.ro/lacul-scropoasa-din-judetul-dambovita-ob-2276.html

Lacul Bolboci

 

 

 

 

 

Your Website Title

 

 

Pret carburant

prix-carburant.jpg

Trafic web afisat

counter stats

 

Print Friendly and PDF

Your Website Title
Your Website Title
Trebuie sa instalati Adobe Flash pentru a vedea acest continut.

www.inforegio.ro
Investim în viitorul tău! Proiect selectat în cadrul Programului Operaţional Regional şi co-finanţat de Uniunea Europeană prin Fondul European pentru Dezvoltare Regională.
Conținutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziția oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României“.
Pentru informații detaliate despre celelalte programe cofinanțate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitați www.fonduri-ue.ro

Copyright © 2015 Primaria Moreni