„INFIINTAREA UNUI CENTRU NATIONAL DE INFORMARE SI PROMOVARE TURISTICA IN MUNICIPIUL MORENI, JUDETUL DAMBOVITA”

Choose Language

Trasee ciclism - Traseul 1 :  MORENI - FILIPEȘTI DE PĂDURE - MĂGURENI- IEDERA - MORENI

(Biserica Trei Ierarhi Filipești de Pădure, Ruinele conacului Matei şi Toma Cantacuzino, Biserica Sfânta Treime Măgureni, Ruinele Conacului Drăghici Cantacuzino, Cetatea dacică de la Iedera)

Harta traseului se poate găsi accesând următorul link

https://www.plotaroute.com/route/167206

 

Obiectivele turistice detaliat

 

Biserica Trei Ierarhi Filipești de Pădure

Date despre parohie

Hramul: Sfinţii Trei Ierarhi,
Adresa: Comuna Filipeştii de Pădure, Jud. Prahova,
Paroh: Pr. Alexe Ştefan Adrian

Biserica cu hramul “Sfinţii Trei Ierarhi” este declarată monument istoric şi de artă veche bisericească. Biserica a fost ctitorită în anul 1688 de către Bălaşa Matei Cantacuzino şi fiul său, spătarul Toma Cantacuzino, aşa cum reiese din pisania bisericii aşezată deasupra uşii, scrisă în piatră, cu litere slavone, în limba veche românească, din care se păstrează doar mici fragmente. În timpul celor aproape 320 de ani de existenţă, biserica a suferit numeroase schimbări, dar arhitectura şi picturile au rămas până astăzi cele originale.
Biserica este zidită din cărămidă, în formă de cruce, cu o singură turlă deasupra naosului, având în exterior înălţimea de 20 m., lungimea de 27 m. şi lăţimea de 11 m. Exteriorul bisericii este înfrumuseţat cu două rânduri de arcade şi în întregime este tencuit şi văruit
http://www.protoieriacampina.ro/wp/parohia-sfintii-trei-ierarhi-filipestii-de-padure/

 

 

 Ruinele conacului Matei şi Toma Cantacuzino

 Din cele câteva date istorice care au putut fi culese conacul Matei şi Toma Cantacuzino face parte dintr-o serie de palate şi conace cantacuzine ridicate de membrii acestei familii în aceeaşi arie geografică a judeţului Prahova, la mică distanţă atât spaţial cât şi temporar unele de altele. El se încadrează stilistic într-o arhitectură prebrâncovenească, fiind foarte probabil rezultatul aceleiaşi echipe de meşteri care au lucrat la palatele postelnicului Constantin Cantacuzino din Filipeştii de Târg şi la palatul turn de la Măgureni.

Matei Cantacuzino este fiul postelnicului Cantacuzino, acesta similar fraţilor săi Draghici, Şerban şi Constantin îşi ridică reşedinţe demne de o familie viitor domnitoare al Ţării Româneşti. Aceste case sunt amintite în scrierile călătorilor străini care îi vizitează şi care petrec perioade de timp în Muntenia. Nu era deloc neobişnuit ca într-o zi alaiul boieresc să plece de la Filipeştii de Târg din palatul postelnicului Cantacuzino, pentru ca să ia masa la Filipeştii de Pădure la casele agăi Matei Cantacuzino pentru ca să viziteze reşedinţa de la Mărgineni şi să încheie cu palatul lui Drăghici de la Măgureni.

http://www.monumenteuitate.org/ro/monument/741/Filipestii-de-Padure-Matei-si-Toma-Cantacuzino

 

 

Biserica Sfânta Treime Măgureni

 

Date despre parohie

 

Hramul: Sfânta Treime,
Adresa: Comuna Măgureni, Jud. Prahova.
Paroh: Pr. Alexandru Şchiopu.

Biserica „Sfânta Treime” din comuna Măgureni, judeţul Prahova, a fost ridicată ca paraclis, pe latura de est a casei Cantacuzinilor din Măgureni, descendenţi direcţi ai postelnicului Constantin Cantacuzino şi ai soţiei sale, doamna Elina, fata lui Radu Şerban Vodă, ale căror moşii se aflau în imediata apropiere, la Filipeşti şi Mărgineni.
În 1660, sub domnia lui Grigoraşcu Ghica Vodă, postelnicul Constantin Cantacuzino cade la învoială cu patriarhul Paisie al Ierusalimului ca să facă schimb de moşie cu Patriarhia, care ţinea „ocină în satul Măgureni de pe apa Proviţei” şi care anterior aparţinuse lui Gheorghe Spătarul şi jupânesei Neacşa şi care o închinase la Sfântul Mormânt. 

http://www.protoieriacampina.ro/wp/parohia-sfanta-treime-magureni/

 

Conacului Drăghici Cantacuzino-nu se poate vizita

 

Cetatea dacică de la Iedera

 Un articol interesant despre cetate  se găsește la link-ul următor:

https://lupuldacicblogg.wordpress.com/2014/11/19/radacinile-incep-sa-iasa-la-lumina-descoperirile-din-santierul-arheologic-de-la-iedera/

Totodată se poate găsi o emisiune postată pe youtube. Adresa este următoarea

https://www.youtube.com/watch?v=ulIa_7Mnd3M

 

 

 

 

Your Website Title

 

 

Pret carburant

prix-carburant.jpg

Trafic web afisat

counter stats

 

Print Friendly and PDF

Your Website Title
Your Website Title
Trebuie sa instalati Adobe Flash pentru a vedea acest continut.

www.inforegio.ro
Investim în viitorul tău! Proiect selectat în cadrul Programului Operaţional Regional şi co-finanţat de Uniunea Europeană prin Fondul European pentru Dezvoltare Regională.
Conținutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziția oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României“.
Pentru informații detaliate despre celelalte programe cofinanțate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitați www.fonduri-ue.ro

Copyright © 2015 Primaria Moreni