„INFIINTAREA UNUI CENTRU NATIONAL DE INFORMARE SI PROMOVARE TURISTICA IN MUNICIPIUL MORENI, JUDETUL DAMBOVITA”

Choose Language

Trasee ciclism - Traseul 2 :  MORENI - FILIPEȘTI DE PĂDURE - CĂLINEȘTI- FILIPEȘTI DE TÂRG - BRĂTĂȘANCA - DĂRMĂNEȘTI - I.L. CARAGIALE - MORENI  

(Biserica Trei Ierarhi Filipești de Pădure, Ruinele conacului Matei şi Toma Cantacuzino, Biserica Adormirea Maicii Domnului Călinești, Conacul Pană Filipescu,  Ruinele Palatului Cantacuzino, Casa memorială I.L. Caragiale)

 

Harta traseului se poate găsi accesând următorul link

https://www.plotaroute.com/route/167210

Obiectivele turistice detaliat

Biserica Trei Ierarhi Filipești de Pădure

Date despre parohie

Hramul: Sfinţii Trei Ierarhi,
Adresa: Comuna Filipeştii de Pădure, Jud. Prahova,
Paroh: Pr. Alexe Ştefan Adrian

Biserica cu hramul “Sfinţii Trei Ierarhi” este declarată monument istoric şi de artă veche bisericească. Biserica a fost ctitorită în anul 1688 de către Bălaşa Matei Cantacuzino şi fiul său, spătarul Toma Cantacuzino, aşa cum reiese din pisania bisericii aşezată deasupra uşii, scrisă în piatră, cu litere slavone, în limba veche românească, din care se păstrează doar mici fragmente. În timpul celor aproape 320 de ani de existenţă, biserica a suferit numeroase schimbări, dar arhitectura şi picturile au rămas până astăzi cele originale.
Biserica este zidită din cărămidă, în formă de cruce, cu o singură turlă deasupra naosului, având în exterior înălţimea de 20 m., lungimea de 27 m. şi lăţimea de 11 m. Exteriorul bisericii este înfrumuseţat cu două rânduri de arcade şi în întregime este tencuit şi văruit

Sursa: http://www.protoieriacampina.ro/wp/parohia-sfintii-trei-ierarhi-filipestii-de-padure/

 Ruinele conacului Matei şi Toma Cantacuzino

Din cele câteva date istorice care au putut fi culese conacul Matei şi Toma Cantacuzino face parte dintr-o serie de palate şi conace cantacuzine ridicate de membrii acestei familii în aceeaşi arie geografică a judeţului Prahova, la mică distanţă atât spaţial cât şi temporar unele de altele. El se încadrează stilistic într-o arhitectură prebrâncovenească, fiind foarte probabil rezultatul aceleiaşi echipe de meşteri care au lucrat la palatele postelnicului Constantin Cantacuzino din Filipeştii de Târg şi la palatul turn de la Măgureni.

Matei Cantacuzino este fiul postelnicului Cantacuzino, acesta similar fraţilor săi Draghici, Şerban şi Constantin îşi ridică reşedinţe demne de o familie viitor domnitoare al Ţării Româneşti. Aceste case sunt amintite în scrierile călătorilor străini care îi vizitează şi care petrec perioade de timp în Muntenia. Nu era deloc neobişnuit ca într-o zi alaiul boieresc să plece de la Filipeştii de Târg din palatul postelnicului Cantacuzino, pentru ca să ia masa la Filipeştii de Pădure la casele agăi Matei Cantacuzino pentru ca să viziteze reşedinţa de la Mărgineni şi să încheie cu palatul lui Drăghici de la Măgureni.

În prezent ruinele caselor Matei și Toma Cantacuzino sunt într-o curte împărțită de o școală generală, secția de poliție și primăria localității.

 Sursa: http://www.monumenteuitate.org/ro/monument/741/Filipestii-de-Padure-Matei-si-Toma-Cantacuzino

Biserica Adormirea Maicii Domnului Călinești

Date despre parohie

Hramul: Adormirea Maicii Domnului,
Adresa: Sat Călineşti, Com. Floreşti, Jud. Prahova,
Paroh: Pr. Sorin Dan Andreescu.


Parohia Călineşti are un număr de 600 de familii, oameni buni şi credincioşi, care muncesc în uzine şi pe ogoare.
Biserica parohială cu hramul ”Adormirea Maicii Domnului” a fost zidită în anul 1646 de boierii mai sus amintiţi. Biserica este zidită în formă de cruce, cu o singură turlă în faţă, cu trei rânduri de brâuri din cărămidă şi broderie în diferite forme, ce îi dă un aspect deosebit. În 1850, probabil pentru consolidarea turlei, i s-au mai adăugat de o parte şi de alta a intrării două turle mici la care se merge prin două uşi interioare. Cu toată această completare, arhitectura edificiului nu a fost modificată ci, din contră, s-a dat clădirii un aspect deosebit. Din punct de vedere arhitectonic, biserica aparţine grupului de biserici pe plan treflat, cu turn clopotniţă pe pronaos la care se ajunge printr-o scară circulară. Pronaosul pătrat este acoperit cu o calotă de pandantiv susţinută de patru arce care-şi iau pornirile pe pilaştrii de colţi.


http://www.protoieriacampina.ro/wp/parohia-adormirea-maicii-domnului-calinesti/

Conacul Pană Filipescu

Conacul Pană Filipescu a fost construit în secolul al XVII-lea, în jurul anului 1650, în satul Filipeștii de Târg (actualmente în județul Prahova), de marele logofăt Pană Filipescu, soțul Mariei Cantacuzino (fiica mare a postelnicului Constantin Cantacuzino). Funcția boierului era una foarte înaltă în Valahia, deoarece era conducătorulDivanului Domnesc, puntea de legătură între monarh și forul legislativ boieresc.

https://ro.wikipedia.org/wiki/Conacul_Pan%C4%83_Filipescu

 

Ruinele Palatului Cantacuzino

   Palatul din centrul Filipeștilor de Târg este o construcție din secolul XVII, 1633-1653, reședință a bogatului postelnic al domnitorului Matei Basarab. Din păcate, astăzi s-au păstrat doar o parte din ziduri și beciul.  Ruina reprezintă “atracția” satului, în jurul ei fiind amenajat și un părculeț.  

http://www.hoinariromani.ro/2013/11/conacul-pana-filipescu/

 

Casa memorială I.L. Caragiale

Situata pe DN 72 Targoviste – Ploiesti, in satul I.L. Caragiale, muzeul si casa memoriala Ion Luca Caragiale, este deschisa zilnic, de miercuri pana duminica, intre orele 8.00-16.00

Reinfiintata in anul 1979 prin efortul conjugat al profesorilor si oamenilor de cultura Ion Gavrila si Mihai Oproiu, intr-o casa construita in stil rustic, casa memoriala „Ion Luca Caragiale” adaposteste marturii scrise ale vietii si activitatii marelui dramaturg, nascut la Haimanale.

http://www.comunacaragiale.ro/comuna-il-caragiale/cultura/casa-memoriala-il-caragiale.caragiale-ghirdoveni

 

 

 

 

Your Website Title

 

 

Pret carburant

prix-carburant.jpg

Trafic web afisat

counter stats

 

Print Friendly and PDF

Your Website Title
Your Website Title
Trebuie sa instalati Adobe Flash pentru a vedea acest continut.

www.inforegio.ro
Investim în viitorul tău! Proiect selectat în cadrul Programului Operaţional Regional şi co-finanţat de Uniunea Europeană prin Fondul European pentru Dezvoltare Regională.
Conținutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziția oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României“.
Pentru informații detaliate despre celelalte programe cofinanțate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitați www.fonduri-ue.ro

Copyright © 2015 Primaria Moreni