„INFIINTAREA UNUI CENTRU NATIONAL DE INFORMARE SI PROMOVARE TURISTICA IN MUNICIPIUL MORENI, JUDETUL DAMBOVITA”

Choose Language

 

 Trasee ciclism - Traseul 4 :  MORENI -  IEDERA - VALEA LUNGĂ - SULTANU - PROVITA DE JOS - POIANA CÂMPINA - CĂLINEȘTI - FILIPEȘTII DE PĂDURE - MORENI

 

( CETATEA DACICĂ DE LA IEDERA, MÂNĂSTIREA DE LA POIANA CÂMPINA, BISERICA TREI IERARHI FILIPEȘTI DE PĂDURE, RUINELE CONACULUI MATEI ȘI TOMA CANTACUZINO)

 

Harta traseului se poate găsi accesând următorul link:

 

https://www.plotaroute.com/route/167207

 Obiective de vizitat

Cetatea dacică de la Iedera

 

 Un articol interesant despre cetate  se găsește la link-ul următor:

https://lupuldacicblogg.wordpress.com/2014/11/19/radacinile-incep-sa-iasa-la-lumina-descoperirile-din-santierul-arheologic-de-la-iedera/

Totodată se poate găsi o emisiune postată pe youtube. Adresa este următoarea

https://www.youtube.com/watch?v=ulIa_7Mnd3M

 

MÂNĂSTIREA DE LA POIANA CÂMPINA

 Asezarea este mentionata pentru prima data sub denumirea de Poiana Sarii, într-un hrisov emis de Neagoe a lui Draghici, semnat si de „Vlad Voievod domn a toata Tara Ungrovlahiei în Cetatea de Scaun Bucuresti, luna mai, 27 zile, anul 7018 (1510)” .

În anul 1690, Spatarul Toma Cantacuzino a hotarât construirea Manastirii Poiana terminata în anul 1711, iar clopotnita, chiliile calugarilor, localul administratiei si zidurile înconjuratoare au fost terminate în anul 1721. Biserica manastirii a fost executata de Pârvu Mutu, dar, din pacate a fost iremediabil avariata în urma cutremurului din 4 martie 1977.

Manastirea Poiana a fost la început de rang boieresc pentru ca apoi sa devina cetate de rang domnesc iar din necesitate strategica a fost transformata într-o fortareata militara, slujita de un grup de oaste granicereasca numiti plaiesi care aveau sarcina de a apara granita Tarii Românesti aflata la Predeal.

Istoria manastirii a prezentat 3 etape:

De la zidire pâna la închinare (1690-1752)

De la închinare pâna la transformare în Biserica de Mir (1752-1864)

De la data prefacerii Mânastirii în Biserica de Mir pâna astazi 1864-2010

Arhitectura si eleganta înfatisate de aceasta veche ctitorie, marturisesc frumusetea artei de peste vremuri, îndemnarea, credinta si evlavia pentru Biserica Strabuna Ortodoxa si dragostea fata de neam.

Viata manastirii de-a lungul celor 3 etape o gasiti aici

sursa: http://www.protoieriacampina.ro/wp/parohia-adormirea-maicii-domnului-poiana-campina/

 

Biserica Trei Ierarhi Filipești de Pădure

 

Date despre parohie

Hramul: Sfinţii Trei Ierarhi,
Adresa: Comuna Filipeştii de Pădure, Jud. Prahova,
Paroh: Pr. Alexe Ştefan Adrian
Tel: 0244.386.059

Biserica cu hramul “Sfinţii Trei Ierarhi” este declarată monument istoric şi de artă veche bisericească. Biserica a fost ctitorită în anul 1688 de către Bălaşa Matei Cantacuzino şi fiul său, spătarul Toma Cantacuzino, aşa cum reiese din pisania bisericii aşezată deasupra uşii, scrisă în piatră, cu litere slavone, în limba veche românească, din care se păstrează doar mici fragmente. În timpul celor aproape 320 de ani de existenţă, biserica a suferit numeroase schimbări, dar arhitectura şi picturile au rămas până astăzi cele originale.

http://www.protoieriacampina.ro/wp/parohia-sfintii-trei-ierarhi-filipestii-de-padure/

Ruinele conacului Matei şi Toma Cantacuzino

 

Din cele câteva date istorice care au putut fi culese conacul Matei şi Toma Cantacuzino face parte dintr-o serie de palate şi conace cantacuzine ridicate de membrii acestei familii în aceeaşi arie geografică a judeţului Prahova, la mică distanţă atât spaţial cât şi temporar unele de altele. El se încadrează stilistic într-o arhitectură prebrâncovenească, fiind foarte probabil rezultatul aceleiaşi echipe de meşteri care au lucrat la palatele postelnicului Constantin Cantacuzino din Filipeştii de Târg şi la palatul turn de la Măgureni.

Matei Cantacuzino este fiul postelnicului Cantacuzino, acesta similar fraţilor săi Draghici, Şerban şi Constantin îşi ridică reşedinţe demne de o familie viitor domnitoare al Ţării Româneşti. Aceste case sunt amintite în scrierile călătorilor străini care îi vizitează şi care petrec perioade de timp în Muntenia. Nu era deloc neobişnuit ca într-o zi alaiul boieresc să plece de la Filipeştii de Târg din palatul postelnicului Cantacuzino, pentru ca să ia masa la Filipeştii de Pădure la casele agăi Matei Cantacuzino pentru ca să viziteze reşedinţa de la Mărgineni şi să încheie cu palatul lui Drăghici de la Măgureni.

Pentru mai multe detalii puteti consulta urmatoarele link-uri:

http://www.monumenteuitate.org/ro/monument/741/Filipestii-de-Padure-Matei-si-Toma-Cantacuzino 

 

 

 

 

Your Website Title

 

 

Pret carburant

prix-carburant.jpg

Trafic web afisat

counter stats

 

Print Friendly and PDF

Your Website Title
Your Website Title
Trebuie sa instalati Adobe Flash pentru a vedea acest continut.

www.inforegio.ro
Investim în viitorul tău! Proiect selectat în cadrul Programului Operaţional Regional şi co-finanţat de Uniunea Europeană prin Fondul European pentru Dezvoltare Regională.
Conținutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziția oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României“.
Pentru informații detaliate despre celelalte programe cofinanțate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitați www.fonduri-ue.ro

Copyright © 2015 Primaria Moreni